Dzięki za próbę rozpoznania mojego kwiatka, ale niestety to nie cissus rhombifolia
co to za roslina
-
sylvi
- 1000p

- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: co to za roslina
Roślina z foto Sylvi to Cissus rhombifolia - lubi cień, nie toleruje zalania.
Dzięki za próbę rozpoznania mojego kwiatka, ale niestety to nie cissus rhombifolia
. Już tłumaczę dlaczego - mój kwiat ma naturalnie b. błyszczące liście, jakby świeżo pociągnięte nabłyszczaczem, liście nie rozdzielają się, są lekko powcinane, ale nigdy się nie rozdzielają (wiem, bo roślina, z której pobrałam szczepkę była wielka na dwa metry, a liście - choć większe niż moje - kształt miały taki sam), roślina mateczna miała jakby owoce, przypominały brona winorośli, tylko że owoce były wielkości nasion gorczycy (moja jeszcze nie kwitła, ma jakieś dwa lata i rośnie b. szybko), liście są b. kruche i soczyste, wystarczy lekko je zagiąć, a już pękają. No to może teraz będzie łatwiej ją rozpoznać?
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
osmiornica
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 23 sty 2012, o 12:11
Dziekuje Ci Abrimaal
Sylvi-Cisus Aystralijski,WINNIK ma na koncach owalne liscie sa polyskujace, maja zabkowane brzegi i wystaja na mocnych lodygach , ktore pna sie szybko w roznych kierunkach.
Moze to byc Cisus Minima

Sylvi-Cisus Aystralijski,WINNIK ma na koncach owalne liscie sa polyskujace, maja zabkowane brzegi i wystaja na mocnych lodygach , ktore pna sie szybko w roznych kierunkach.
Moze to byc Cisus Minima
-
osmiornica
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 23 sty 2012, o 12:11
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Begonia
Hippeastrum
Te zielone to trzykrotka
Oczywiście jakaś paproć, a jaka dokładnie... nie wiem
Hippeastrum
Te zielone to trzykrotka
Oczywiście jakaś paproć, a jaka dokładnie... nie wiem