Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

No i moje koleusy podzielone, obrane z części liści siedzą już w wodzie. Jeszcze jakiś czas temu zastanawiałam się nad uprawą bobu, jednakże zniechęciło mnie to iż on wymaga bogatego i wilgotnego podłoża. Czy bób uprawia się przy palikach tak jak groch? W zeszłym roku jadłam bób pierwszy raz w życiu - bardzo mi smakował. Szpinak uprawiałam, ale jak dotąd nigdy z rozsady. Może czas na zmianę? Ale chyba ten pierwszy szpinak jest lepiej posiać do ziemi, gdyż nie wiadomo jak z pogodą, dopiero kolejny rzut nasion gdy pogoda jest bardziej przewidywalna można umieścić w "inspekcie domowym" - tak mi się zdaje.
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35

Post »

Szpinaku z rozsady nie uprawiałam . Ja chętnie większość warzyw zapakowałabym do kubeczków, tylko ogranicza mnie wielkość parapetów. Co roku mój balkon tonął w kwiatach już od pierwszych wiosennych dni, a w ubiegłym roku też był niezwykle atrakcyjny - jakieś palety, kubeczki po jogurtach :shock: .Nawet nie było gdzie krzesełka postawić .A wracając do szpinaku najbardziej byłam zadowolona z siewu na zimę. Tylko w ubiegłym roku się nie udał bo przydusiły go te zwały śniegu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Zaczyna kiełkować bób oraz por Golem. Wykiełkowało dalszych 6 nasion cebuli (czyli kiełkują w 30%)-to słaby wynik ale może jeszcze się coś pokaże. Pojawiają się też pierwsze lobelie. Wysiałem też 15 nasion kapusty Jetma (od Adamlola)-nasiona są z 2009r ale może wykiełkują?

Bufo-bufo z bobem już tak jest, że przy deficycie wody słabo zawiązuje nasiona. Nie potrzebuje jednak podpór w postaci palików. Przeważnie ma sztywne pędy, choć można rośliny troszeczkę podsypać ziemią. Problem wiosennego szpinaku polega na tym, że wysiany zbyt późno może zacząć kwitnąć bo reaguje na długość dnia. Uprawa z rozsady powoduję, że zdąży urosnąć (szpinak jest mało wrażliwy na niskie temperatury).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Włożone do wody 13.02.2012r sadzonki koleusa. Najlepszy moment do przesadzenia do ziemi.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na okno trafiły kolejne partie szalotki na szczypior i rzeżucha. Bób ma się bardzo dobrze, kiełkuje wczesna kapusta i pojawiają się pierwsze szałwie. Dotarła przesyłka z nasionami lobeli lśniącej (bylina). Posadziłem też sadzonki koleusów.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Wiosna zatem już nie ma innej opcji jak tylko przyjść, wszelkie starania ku temu już poczynione przynajmniej u Ciebie Przemku. Zdjęcie z sadzonką koleusa obrośniętą korzeniami bardzo przydatne. Dziękuję.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Choć się nie odzywam , to czytam.... :wit
Zastanawia mnie jedno... Bób chcesz w folii uprawiać , a co z pomidorami? Gdzie je posadzisz? Bobu masz dużo , czyżbyś zmniejszał ilość posadzonych pomidorów?Nie myślałam ,że Koleusy tak szybko korzonki wypuszczają. :shock:
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidory będą po bobie. Może troszeczkę później niż zwykle ale na pewno na tym zyskają a nie stracą. I tak te najwcześniejsze odmiany będą rosły w tunelu u teścia. Pomidory będę miał w pierścieniach więc i tak na początku mogą stać jeden przy drugim na ścieżkach, a jak bób będzie zbyt wolno dorastał to dodatkowo pierścienie mogę postawić na wiadrach z kompostem. Jeszcze się zastanawiam, ale może część pomidorów zrobię w niskich tunelach. Na pewno w niskich tunelach będzie rosła papryka. Te koleusy wyjątkowo szybko wybiły korzonki bo miały już widoczne zgrubienia na łodydze (zaczątki korzonków) rosnąc normalnie w doniczce. Przeważnie ukorzenianie trwa troszeczkę dłużej.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku a ja mam pytanie z innej beczki czy byłeś ostatnio w tym sklepie koło dworca i czy maja już jakieś cebulki?
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Jak patrzę co się dzieje w Twoim wątku i w wielu jeszcze innych to mam prażenie, że znów przespałem wysiewy nasion :;230 :;230 muszę się w końcu wybrać do sklepu ;)
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

No szalejesz ,że ho ,ho z wysiewami :!:
Ja po radę.Trzy tygodnie temu stałam się szczęśliwą :roll: :?: posiadaczką podłoża po pieczarkach ,a tak ze dwie tony tego było.
Podłoże prosto z wyrzutki ,czyli z hali produkcyjnej .Były tam jeszcze pieczarki .Wszystko zrzuciłam przy swojej folii .Podłożę WYMIESZANE Z ZIEMIĄ chcę wrzucić do dołków przy sadzeniu pomidorów oczywiście ,a może jakieś kwiatki go dostaną .
Mam nadzieję ,że podłoże lekko się zleży do maja ,bo trochę się obawiam chorób grzybowych od tego podłoża ,a NAJBARDZIEJ w pomidorach .Czy moje obawy są uzasadnione ,czy poczekać cały sezon i dopiero użyć podłoża .
Podłoże leżało 3 tygodnie w nocnych temperaturach około -20C.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! Iwona 1311 Iwonko prawie codziennie zaglądam do ogrodniczego na stacji. Pojawiły się bulwy i cebule. Widziałem dużo mieczyków,są ismeny, krokosmie, tygrysówki, eukomis. Ale muszę przyznać, że specjalnie się im nie przyglądałem bo wpadłem tylko po pierścienie.
Sylweste Nie ma pośpiechu z wysiewami. Ja na razie nie szaleję i czekam na koniec lutego i początek marca. Nie mam nawet dachu na tunelu a rozsady trzeba przecież gdzieś trzymać po przepikowaniu. Tylu katalogów nasion to już dawno nie miałem. (Ożarów, POLAN, Vilmorin, W.Legutko, Benex). Spokojnie je sobie przeglądam.
ida74 Myślę, że nie masz się co obawiać chorób grzybowych. Takie podłoże jest specjalnie przygotowywane i chronione przed porażeniem nieporządanymi grzybami. Odczyn też jest chyba odpowiedni. Poszperam jeszcze w swoich mądrych książkach ale myślę, że będziesz zadowolona z tego podłoża.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Juki i przebiśniegi dzielnie zniosły zimę. Niestety ciemierniki wyglądają nieciekawie. Bób miał szczęście bo silny wiatr i deszcz spowodowały, że do tunelu dotrze dopiero w sobotę. Czerwona szałwia i niebieska lobelia mają się dobrze. Czas na inne kolorki.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

No nie wiem ,ale do lobelii jakoś nie mam cierpliwości ,nie wychodzi mi w ogóle .
Pociągnę jeszcze temat ziemi po pieczarkach .Czy muszę ją wymieszać z ziemią z foliaka ,czy tak od razu pomidora potraktować ziemią nie mieszaną ?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ida74 wrzuciłem w wyszukiwarkę "podłoże popieczarkowe" i muszę przyznać, że zdania są podzielone. Od ach i och do bee! Generalnie można stwierdzić, że pH może być zbyt wysokie dla pomidora więc może jednak wymieszać je z glebą. Jeżeli masz tego dużo to może warto dać próbkę do analizy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”