i jest bez odrostów

Rebucje prawie zawsze rosną w kępach. Taka już ich uroda. Najczęściej jest to jedna rzepa i jeden system korzeniowy oraz wiele pędów. W naturze wygląda to tak:maryjan13 pisze:Dla mnie jedna roślina Marku wygląda tak :mgr_ pisze:To naprawdę jest jedna roslina.
http://www.cactuspedia.info/schede/REBU ... istyla.htm
Na Twoim zdjęciu jest kępa roślin.
Właśnie ze nie przesadzałem z pąkami. Kiedy je w tamtym roku nabyłem od Artura wylądowały w ziemi, która troszkę odbiegała od prawidłowego składu (trochę za dużo humusu), a mimo to zakwitły jesienią - po jednym kwiatku. Na wiosnę zawiązały mnóstwo pąków, ale później zrzuciły trochę, finalnie zostawiając około siedmiu na roślinę. I rozwijały się stopniowo - ale nie narzekam ;).ROBERTOBORO pisze:To dlaczego przesadzałeś z pąkami , mogłeś poczekać do lata jak będzie drugi raz w fazie spoczynku.
Przemo, na wiosnę będę siał parę (tak właściwie to cztery gatunki) rebucji. Pewnie będę miał siewki na zbyciu (najpewniej to dwuletnie), także jak coś to się przypomnij, odstąpię kilka ;).przemo1413 pisze:Jeżeli ktoś ma odrosty rebucji na zbyciu to z chęcią się nimi zaopiekuję / odkupię