Chleby i Bułeczki domowe
-
- 200p
- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleby i Bułeczki domowe
To zależy od aktywności zakwasu. Ja zawsze daję maks. 50g zaczątka.
"Na początku był Smok."
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Chleby i Bułeczki domowe
piekę chlebek na zakwasie w maszynie do chleba od sierpnia ubiegłego roku, co prawda rachunki za prąd wzrosły ale zapach i smak domowego chleba jest dla nas bezcenny. Stosuję zasadę ile zakwasu tyle mąki - u mnie się sprawdza. Zakwas mam ten sam od sierpnia, codziennie "dokarmiam" 

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Jak codziennie dokarmiasz to właściwie nie dajesz zakwasu,a właśnie zaczyn.
Chyba się nie mylę.
Ja mam w lodówce,bo piekę na razie raz w tygodniu mało zakwasu.Dzień przed pieczeniem wyjmuję,dokarmiam i odkładam trochę
-(Pani Bestia napisała 50g) i uzupełniam mąką i wodą w równych ilościach do tylu gramów ile jest w przepisie na zaczyn.
Teraz będę robiła tak jak galaxy tzn.50% zaczynu i 50% mąki.
Napisz jak robisz chleb żytni w maszynie? Dałam znajomej zakwas,ale z maszyny wyszedł jej zakalec.Dotychczas robiła i dalej robi na drożdżach. Podrzucę jej przepis,bo na zakwasie chleb jest o wiele smaczniejszy.Tak uważam.
Chyba się nie mylę.
Ja mam w lodówce,bo piekę na razie raz w tygodniu mało zakwasu.Dzień przed pieczeniem wyjmuję,dokarmiam i odkładam trochę
-(Pani Bestia napisała 50g) i uzupełniam mąką i wodą w równych ilościach do tylu gramów ile jest w przepisie na zaczyn.
Teraz będę robiła tak jak galaxy tzn.50% zaczynu i 50% mąki.
Napisz jak robisz chleb żytni w maszynie? Dałam znajomej zakwas,ale z maszyny wyszedł jej zakalec.Dotychczas robiła i dalej robi na drożdżach. Podrzucę jej przepis,bo na zakwasie chleb jest o wiele smaczniejszy.Tak uważam.
-
- 200p
- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Maszynowe wypiekanie chleba na zakwasie, może znacznie skrócić żywotność powłoki nieprzywierającej. Widziałam takie zniszczenia. Najlepiej wyrobić chleb w maszynie, przełożyć do foremek i upiec w piekarniku. Zasadniczo maszyny są przeznaczone do chlebów drożdżowych, ewentualnie z niewielkim dodatkiem zakwasu. Przy tej okazji podam przydatną informację o ukwaszeniu ciasta:
chleb żytni - 30%-50%
chleb mieszany - 30%-50% części żytniej
chleb pszenny - 15%
chleb żytni - 30%-50%
chleb mieszany - 30%-50% części żytniej
chleb pszenny - 15%
"Na początku był Smok."
- galaxy
- 500p
- Posty: 811
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Chleby i Bułeczki domowe
hm... zaczyn a zakwas, nie wiedziałam
wariacje mam różne z zaczynem, generalnie trzymam się dwóch zasad: 1:1 i zaczyn musi być w fazie intensywnego "wzrostu". Ja trzymam go w dzbanku, jeśli mam połowę dzbanka i zaczyn rośnie po sam brzeg naczynia to wiem że zakalec nie wyjdzie ( my mówimy gniotek)
Teraz piekę dość ciężki chleb: 300 ml ciepłej wody ( ilość zwiększam lub zmniejszam w zależności od gęstości zaczyny), łyżeczka soli, łyżeczka cukru, ok 20 ml oliwy, 500 g zaczynu, 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej ( lub 150 żytniej, 350 pszennej - ten smakuje mi najbardziej). Nastawiam maszynę na pieczenie chleba pełnoziarnistego ( u mnie to 3). Tą metodą piekę cały czas, nie wygląda forma na zniszczoną, jest jak nowa.
Ta stronka była moją inspiracją do przygody z chlebem
Chleb

wariacje mam różne z zaczynem, generalnie trzymam się dwóch zasad: 1:1 i zaczyn musi być w fazie intensywnego "wzrostu". Ja trzymam go w dzbanku, jeśli mam połowę dzbanka i zaczyn rośnie po sam brzeg naczynia to wiem że zakalec nie wyjdzie ( my mówimy gniotek)
Teraz piekę dość ciężki chleb: 300 ml ciepłej wody ( ilość zwiększam lub zmniejszam w zależności od gęstości zaczyny), łyżeczka soli, łyżeczka cukru, ok 20 ml oliwy, 500 g zaczynu, 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej ( lub 150 żytniej, 350 pszennej - ten smakuje mi najbardziej). Nastawiam maszynę na pieczenie chleba pełnoziarnistego ( u mnie to 3). Tą metodą piekę cały czas, nie wygląda forma na zniszczoną, jest jak nowa.
Ta stronka była moją inspiracją do przygody z chlebem

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Nie mam maszyny i nie zapisałam wcześniej strony,bo gdzieś widziałam pomysł racjonalizatorski na ochronę maszyny przy pieczeniu chleba na zakwasie.przejrzałam historię i znalazłam.Może się komuś przyda.
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/
trzeba znaleźć:chleb na zakwasie z maszyny
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/
trzeba znaleźć:chleb na zakwasie z maszyny
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Do sezonu działkowego jeszcze daleko ,a więc w dalszym ciągu mam czas na pieczenie.
Tym razem taki
http://dancia.bloog.pl/id,329850437,tit ... caid=6df11
Jest pyszny.Bardzo miękki i łatwo się robi.
Tym razem taki
http://dancia.bloog.pl/id,329850437,tit ... caid=6df11
Jest pyszny.Bardzo miękki i łatwo się robi.
-
- 200p
- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Do upieczenia dobrego chleba potrzebne są nam tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości. Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...
-
- 200p
- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Można prosić o przepis na te bułeczki? Piękne są 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Bardzo proszę;
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg mąki(ja daję tortową)
1 szkl mleka
1 szkl.wody
10 dkg drożdzy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół szkl.oleju
robimy zaczyn z drożdzy i dodajemy łyżkę cukry i łyżkę mąki
Kiedy zaczyn podrośnie wszystko razem wyrabiamy i.....jeśli chcemy piec bułeczki wieczorem to ciasto zarabiamy rano i wstawiamy do lodówki,a jeśli rano to zarabiamy wieczorem i wstawiamy na noc
Z ciasta wyrabiamy ruloniki.ruloniki przewiązujemy ,a końce wkładamy w dziurkę.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy tym co lubimy i zostawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200st ok 30 minut Trzeba sprawdzać,bo zależy kto jakie duże bułeczki robi.Są pyszne i mięciutkie nawet na drugi dzień,a w smaku takie jak kupne rogaliki jakie piekli kiedyś w piekarniach
Ja właśnie znów upiekłam te bułeczki ,ale podwoiłam składniki ,bo u mnie straszne lasuchy,a chciałam żeby na śniadanko jeszcze coś zostało.Dziś piekłam posypane sezamem i dynią oraz makiem i siemieniem lnianym.Pięknie pachnie w całym domku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg mąki(ja daję tortową)
1 szkl mleka
1 szkl.wody
10 dkg drożdzy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół szkl.oleju
robimy zaczyn z drożdzy i dodajemy łyżkę cukry i łyżkę mąki
Kiedy zaczyn podrośnie wszystko razem wyrabiamy i.....jeśli chcemy piec bułeczki wieczorem to ciasto zarabiamy rano i wstawiamy do lodówki,a jeśli rano to zarabiamy wieczorem i wstawiamy na noc
Z ciasta wyrabiamy ruloniki.ruloniki przewiązujemy ,a końce wkładamy w dziurkę.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy tym co lubimy i zostawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200st ok 30 minut Trzeba sprawdzać,bo zależy kto jakie duże bułeczki robi.Są pyszne i mięciutkie nawet na drugi dzień,a w smaku takie jak kupne rogaliki jakie piekli kiedyś w piekarniach

Ja właśnie znów upiekłam te bułeczki ,ale podwoiłam składniki ,bo u mnie straszne lasuchy,a chciałam żeby na śniadanko jeszcze coś zostało.Dziś piekłam posypane sezamem i dynią oraz makiem i siemieniem lnianym.Pięknie pachnie w całym domku

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Dziękuję
Jakbyś mogła mi to rozjaśnić, bo jakoś nie mogę ogarnąć

Jakbyś mogła mi to rozjaśnić, bo jakoś nie mogę ogarnąć

To są trzy ruloniki i zaplatamy jak warkocz?Z ciasta wyrabiamy ruloniki.ruloniki przewiązujemy ,a końce wkładamy w dziurkę
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Chleby i Bułeczki domowe
nie nie jak warkocz...z ciasta robisz sznureczek(rulonik) i przewiązujesz go jak sznurówkę ,ale nie zaciągasz...zostaje dziurka i przez tą dziurkę przeplatasz resztę,,sznurka,,
Jeśli nie lubisz sie bawić lub nie chce Ci się to zrób zwykłe bułeczki albo rogaliki
Jeśli nie lubisz sie bawić lub nie chce Ci się to zrób zwykłe bułeczki albo rogaliki
