Potrawy Wigilijne
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3227
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Warszawy
Re: Potrawy Wigilijne
Skoro już mamy milion przepisów wigilijnego śledzia napiszcie proszę, co podajecie na świąteczny stół 1,2 dzień. Co pieczecie, gotujecie... Ja pewnie przez całe święta będę jadła karpia smażonego i kapustę zasmażaną ( bo lubię ) ale gościom wypada podać coś jeszcze.
Re: Potrawy Wigilijne
U nas na obiad zwykle indyk z borówkami, i obowiązkowy jest pasztet i ćwikła na śniadanie.
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3475
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Potrawy Wigilijne
A to mój przepis na rybę w zalewie pomidorowej:
1 kg ryby bez ości [ja kupuję dorsza]-- posypać Vegetą,wstawić na godzinę do lodówki,w międzyczasie przygotować gęste ciasto naleśnikowe,
w którym potem maczać rybę i usmażyć.
Do przełożenia warstw ryby: [wszystko pokroić w drobną kostkę]
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
4 cebule
Zalewa: [ wszystko wlać do garnka,zagotować.,odstawić na 5 min.,zalewać gorącą zalewą]
0,5 l wody
0,5 szklanki oleju
słoiczek keczupu
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
Układać usmażoną rybę warstwami do sporej misy,przekładać pokrojonymi warzywami.
Na koniec zalać gorącą zalewą.Z 1 kg ryby wychodzi mi duża i mniejsza misa.
Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień.
1 kg ryby bez ości [ja kupuję dorsza]-- posypać Vegetą,wstawić na godzinę do lodówki,w międzyczasie przygotować gęste ciasto naleśnikowe,
w którym potem maczać rybę i usmażyć.
Do przełożenia warstw ryby: [wszystko pokroić w drobną kostkę]
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
4 cebule
Zalewa: [ wszystko wlać do garnka,zagotować.,odstawić na 5 min.,zalewać gorącą zalewą]
0,5 l wody
0,5 szklanki oleju
słoiczek keczupu
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
Układać usmażoną rybę warstwami do sporej misy,przekładać pokrojonymi warzywami.
Na koniec zalać gorącą zalewą.Z 1 kg ryby wychodzi mi duża i mniejsza misa.

Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Re: Potrawy Wigilijne
Oprócz resztek z Wigilijnego stołu, na święta mamy:Ruda2011 pisze:Skoro już mamy milion przepisów wigilijnego śledzia napiszcie proszę, co podajecie na świąteczny stół 1,2 dzień. Co pieczecie, gotujecie... Ja pewnie przez całe święta będę jadła karpia smażonego i kapustę zasmażaną ( bo lubię ) ale gościom wypada podać coś jeszcze.
z mięs-zrazy, kaczka pieczona z jabłkiem i koniecznie schabowe bo to podstawowe danie mojego syna.
Następnie-kurczak w warzywach, podłoże,2 gatunki sałatek (tradycyjna i coś tam,coś tam

galaretki z kurczaka i oczywiście pasztet.
Z ciast, tradycyjnie, sernik,makowiec,piernik, sernik na zimo.
kiedyś próbowałam wymyślać to po świętach nie wiedziałam co zrobić z resztkami.

- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Zostałem obdarowany 4 sztukami, ogromnymi pstrągami. Pierwszy raz widziałem takie po 1,5 - 1,7 kg. Zostały porządnie posolone i przyprawione i pomaszerowały do zamrażalnika.
Na świątecznym stole będzie królował pstrąg.
Na świątecznym stole będzie królował pstrąg.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Jagusia
- 1000p
- Posty: 3193
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Puławy
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Może nie wigilijne ale fajne 
Sałatka kijowska
Składniki:
10 dkg masła
10 dkg sera żółtego
5 szt jaja
2 puszki tuńczyka w oleju
20 dkg majonezu
2 szt cebul
2 szt ogórków kiszonych
Układać warstwami:
Białka starte na tarce jarzynowej grubej
Ser żółty starty na tarce jarzynowej drobnej
1 puszkę ryby rozgniecionej na drobniutko
połowę majonezu
drobno posiekaną cebulę
ogórki pokrojone w drobniutką kosteczkę
masło roślinne
drugą puszkę ryby
drugą połowę majonezu
żółtka starte na tarce do ziemniaków.
Ja ucieram wszystko bezpośrednio na talerz. Przybrać natką pietruszki
Ważne: Nakładając na talerz nie mieszać tylko tak jakby kroić łyżką, żeby były widoczne warstwy.

Roladka chrzanowa z szynki
składniki:
plastry szynki
twaróg dobrze zmielony
pół szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny
chrzan, pieprz, sól do smaku.
wykonanie:
Do twarogu dorzucić chrzan, sól i pieprz do smaku [jak kto lubi na ostrość]. W pół szklance wody rozpuścić żelatynę dodać do twarogu i dobrze wymieszać. Jak będzie zbyt rzadkie to na chwilę do lodówki. Na folii aluminiowej rozłożyć szynkę [konserwowa jest w prostokątnych plastrach - łatwiejsza do układania] zakładając brzegi po pół centymetra jeden na drugi tak żeby utworzyć prostokąt wykładamy masę serową , pozostawiając ok 1 cm u góry. potem zawijamy roladę, owijamy w folię aluminiową i do lodówki na godzinę, dwie. Teraz wystarczy tylko pokroić w plasterki. Można dodać do masy porkojoną w drobną kostkę paprykę i szyczypiorek to wtedy będzie bardziej kolorowo. Jak ktoś nie lubi chrzanu to może dodać np. dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Robiłam także taki twaróg z miętą i sokiem z cytryny.
Można także plastry szynki zwijać w trąbkę i szprycą do tortów napychać te rożki - też ładnie wyglądają


Sałatka kijowska
Składniki:
10 dkg masła
10 dkg sera żółtego
5 szt jaja
2 puszki tuńczyka w oleju
20 dkg majonezu
2 szt cebul
2 szt ogórków kiszonych
Układać warstwami:
Białka starte na tarce jarzynowej grubej
Ser żółty starty na tarce jarzynowej drobnej
1 puszkę ryby rozgniecionej na drobniutko
połowę majonezu
drobno posiekaną cebulę
ogórki pokrojone w drobniutką kosteczkę
masło roślinne
drugą puszkę ryby
drugą połowę majonezu
żółtka starte na tarce do ziemniaków.
Ja ucieram wszystko bezpośrednio na talerz. Przybrać natką pietruszki

Ważne: Nakładając na talerz nie mieszać tylko tak jakby kroić łyżką, żeby były widoczne warstwy.
Roladka chrzanowa z szynki
składniki:
plastry szynki
twaróg dobrze zmielony
pół szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny
chrzan, pieprz, sól do smaku.
wykonanie:
Do twarogu dorzucić chrzan, sól i pieprz do smaku [jak kto lubi na ostrość]. W pół szklance wody rozpuścić żelatynę dodać do twarogu i dobrze wymieszać. Jak będzie zbyt rzadkie to na chwilę do lodówki. Na folii aluminiowej rozłożyć szynkę [konserwowa jest w prostokątnych plastrach - łatwiejsza do układania] zakładając brzegi po pół centymetra jeden na drugi tak żeby utworzyć prostokąt wykładamy masę serową , pozostawiając ok 1 cm u góry. potem zawijamy roladę, owijamy w folię aluminiową i do lodówki na godzinę, dwie. Teraz wystarczy tylko pokroić w plasterki. Można dodać do masy porkojoną w drobną kostkę paprykę i szyczypiorek to wtedy będzie bardziej kolorowo. Jak ktoś nie lubi chrzanu to może dodać np. dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Robiłam także taki twaróg z miętą i sokiem z cytryny.
Można także plastry szynki zwijać w trąbkę i szprycą do tortów napychać te rożki - też ładnie wyglądają

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Re: Potrawy Wigilijne
Witajcie
świetne przepisy przypominające niektóre zapomniane z czasem,na pewno wiele osób z nich korzysta.Mnie zainteresował piernik z powidłami przesłany przez zwkwiat,czyżby do niego nie
dodajemy jajek?Mam ochotę upiec go i proszę o potwierdzenie składu pozdrawiam

dodajemy jajek?Mam ochotę upiec go i proszę o potwierdzenie składu pozdrawiam
Renia
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3081
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pow. legnicki
Re: Potrawy Wigilijne
M i o d o w n i k - n a - p i w i e
upiec 3-4 dni przed świętami
120min. w temperaturze 160 stopni.
S k ł a d n i k i
3 szkl mąki tortowej
2 żółtka
25 dag cukru
7 dag margaryny Palmy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dag miodu lipowego lub wielokwiatowego /inne nie nadają się/
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka przypraw do piernika
1 szklanka piwa
W y k o n a n i e
cukier ucieramy z margaryną do białości, dodając po 1 żółtku.
Do tak przygotowanej masy, w dalszym ciągu ucierając, dodajemy na zmianę porcjami pozostałe składniki do wyczerpania, na zakończenie sodę oczyszczoną i jeszcze mieszamy aż do uzyskania w cieście pęcherzyków powietrza.
Wlewamy ciasto do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem po wyjęciu musi być suchy.
Nie dawać żadnej polewy, posypek. Miodownik ma piękny kolor ciemnego złocistego miodu, pachnie i smakuje miodem.
Długo utrzymuje wilgotność, jeżeli przetrzymujemy go w odpowiednio chłodnym miejscu.
Wieczorem jeszcze przepisy na ciasteczka, bez których nie ma u nas Świąt.
Aner, p o t w i e r d z a m nie ma w tym pierniku jajek.
upiec 3-4 dni przed świętami
120min. w temperaturze 160 stopni.
S k ł a d n i k i
3 szkl mąki tortowej
2 żółtka
25 dag cukru
7 dag margaryny Palmy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dag miodu lipowego lub wielokwiatowego /inne nie nadają się/
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka przypraw do piernika
1 szklanka piwa
W y k o n a n i e
cukier ucieramy z margaryną do białości, dodając po 1 żółtku.
Do tak przygotowanej masy, w dalszym ciągu ucierając, dodajemy na zmianę porcjami pozostałe składniki do wyczerpania, na zakończenie sodę oczyszczoną i jeszcze mieszamy aż do uzyskania w cieście pęcherzyków powietrza.
Wlewamy ciasto do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem po wyjęciu musi być suchy.
Nie dawać żadnej polewy, posypek. Miodownik ma piękny kolor ciemnego złocistego miodu, pachnie i smakuje miodem.
Długo utrzymuje wilgotność, jeżeli przetrzymujemy go w odpowiednio chłodnym miejscu.
Wieczorem jeszcze przepisy na ciasteczka, bez których nie ma u nas Świąt.
Aner, p o t w i e r d z a m nie ma w tym pierniku jajek.
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3081
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pow. legnicki
Re: Potrawy Wigilijne
C z e k o l a d o w e c a ł u s k i
S k l a d n i k i
na 40 szt. można upiec nawet 2 tygodnie przed świętami, przechowywać w metalowej szczelnie zamkniętej puszce.
50 g deserowej czekolady /najlepsza/
250 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao w proszku
175 g zimnego masła
3 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego.
W y k o n a n i e
Czekoladę zetrzeć drobno. Wymieszać z mąką, migdałami, cukrem pudrem i 1 łyżką kakao.
Dodać pokrojone masło, śmietanę, szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować 2 wałki /jak na kopytka/ zawinąć w folię spożywczą, chłodzić 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem do 160.
Każdy wałek pokroić na 20 kawałków, uformować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki rozłożyć blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić, tak aby można było wziąć palcami.
Wymieszać cukier kryształ z waniliowym i z pozostałą częścią kakao,
W mieszance obtoczyć jeszcze gorące ciasteczka, układać pojedynczo na desce, po wystygnięciu włożyć do puszki.
S m a c z n e g o - w y b o r n e Nadają się nawet na elegancki prezent.
S k l a d n i k i
na 40 szt. można upiec nawet 2 tygodnie przed świętami, przechowywać w metalowej szczelnie zamkniętej puszce.
50 g deserowej czekolady /najlepsza/
250 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao w proszku
175 g zimnego masła
3 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego.
W y k o n a n i e
Czekoladę zetrzeć drobno. Wymieszać z mąką, migdałami, cukrem pudrem i 1 łyżką kakao.
Dodać pokrojone masło, śmietanę, szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować 2 wałki /jak na kopytka/ zawinąć w folię spożywczą, chłodzić 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem do 160.
Każdy wałek pokroić na 20 kawałków, uformować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki rozłożyć blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić, tak aby można było wziąć palcami.
Wymieszać cukier kryształ z waniliowym i z pozostałą częścią kakao,
W mieszance obtoczyć jeszcze gorące ciasteczka, układać pojedynczo na desce, po wystygnięciu włożyć do puszki.
S m a c z n e g o - w y b o r n e Nadają się nawet na elegancki prezent.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Mój przepis na śledzie:
10 płatów matiasów wymoczonych zalać zalewą:
1l wody
1szkl. octu
1łyżka soli
1łyżka cukru
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy -zagotować i wystudzić. Śledzie moczyć w tej zalewie całą noc
Po tym czasie pokroić śledzie w nieduże kawałki i przekładać warstwami:
śledzie
ogórki konserwowe
cebula pokrojona w plastry
papryka pokrojona w kostkę
śledzie, ogórki...
Az do wyczerpania składników
Całość zalać oliwą
I smacznego
Ja układam wszystko w słoiku, zamykam i wyjadamy sobie po troszku
U nas na święta na pewno będzie kurczak faszerowan, rolady z szynki, schab ze śliwką i zawijane z pieczarkami, pieczenie, pasztety...
A podajcie jakie macie co roku potrawy na wigilijnym stole
10 płatów matiasów wymoczonych zalać zalewą:
1l wody
1szkl. octu
1łyżka soli
1łyżka cukru
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy -zagotować i wystudzić. Śledzie moczyć w tej zalewie całą noc
Po tym czasie pokroić śledzie w nieduże kawałki i przekładać warstwami:
śledzie
ogórki konserwowe
cebula pokrojona w plastry
papryka pokrojona w kostkę
śledzie, ogórki...
Az do wyczerpania składników
Całość zalać oliwą
I smacznego
Ja układam wszystko w słoiku, zamykam i wyjadamy sobie po troszku

U nas na święta na pewno będzie kurczak faszerowan, rolady z szynki, schab ze śliwką i zawijane z pieczarkami, pieczenie, pasztety...
A podajcie jakie macie co roku potrawy na wigilijnym stole

Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Re: Potrawy Wigilijne
zaraz muszę zapisać te przepisy.Śledziki muszą być przepyszne .Na pewno ten przepis zagości u mnie na Święta.Wielkie dzięki 
Papryka ma być swieża czy konserwowa?

Papryka ma być swieża czy konserwowa?
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3103
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolina Baryczy
Re: Potrawy Wigilijne
Misiu/Lora, proporcje trudno mi podać, bo zwykle dosmaczam na bieżąco. My lubimy mniej słodko, za to sporo za dużo daję bakalii i orzechów. Także szczegółów nie umiem podać.lora pisze:...kutie zawsze robiła moja babcia...mnie nigdy nie udało się zrobić takiego smaku...![]()
..podaj proporcję bo tu trzeba łopatologiczniemoże tym razem uda mi się...
Alu/kokolidek, Romo/Romualda, dzięki kobitki- teraz już wiem o co chodzi. U mnie takową zupę robi się z kompotów jagodowych lub truskawkowych. Rzeczywiście Mąż mnie zmylił tym kompotem- mam nadzieję, że zrobię kompot jaki robi Jego Mama (albo lepszy



W tym roku po raz pierwszy samodzielnie przygotowuję Wigilię dla nas, to dla mnie wyzwanie, ale i też radocha


W I Święto zapraszam całą, od niedawna mocno powiększoną rodzinkę i tu pojawia się problem- co podać? W mojej rodzinie jest zwyczaj, że każdy przywozi swoje popisowe dania, dzieli się tym, co ma, ale z tego co wiem, u Piotra rodziny tak się nie robi. Także chcę/muszę przygotować coś specjalnego, w duuużej ilości, a najważniejsze by było pyszne i powaliło rodzinę na kolana (szczególnie Teściową

U nas na kolację wigilijną przewiduję:
Karpia smażonego, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapuśniaczki/paszteciki z kapustą i grzybami, makiełki (łazanki z makiem), kutię, kompot z suszu, zupa owocowa z łazankami, śledziki- na pewno w śmietanie i korzenne, może jeszcze jakieś, ciasta (makowiec, strucla z makiem, piernik i koniecznie na życzenie Męża- jabłecznik).
W I Święto chciałabym podać:
Gęś nadziewaną ziemniakami i cebulą, kurczak pieczony w rękawie foliowym, sałatki- tutaj szukam inspiracji, chciałabym odejść od gwoździ programu typu jarzynowa czy makaronowa, dania z Wigilii i ciasta, pierniczki. Boję się, że to nie wystarczy, by nakarmić 20-osobową rodzinę

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Potrawy Wigilijne
Aga zgodnie z życzeniem , menu wigilijnego stołu
1) Karp smażony
2) Karp faszerowany w galarecie
3) Śledź w oleju z cebulką i marynowaną papryką
4) Śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z jabłuszkiem i cebulką
5) Sałatka warstwowa z tuńczyka
6) Sałatka jarzynowa
7) Sałatka pieczarkowo- jajeczna
8) Kluski z makiem i bakaliami
9) Racuchy
10) Kapusta z grzybami
11) Barszcz czerwony z krokietami
12) Pierogi z kapustą z grzybkami i z grzybkami obsmażane na chrupiutko
Kompot z suszu i kisiel z żurawin
Na święta:
1)Duszona kaczka w cebulce
2) pieczone mięsiwa
3) pasztety
4) rolada z indyka z nadzieniem z wieprzowinki
5) No i oczywiście potrawy, które były na wigilii, wszelkie sałatki itp.
Ciast zawsze robię 5 rodzajów, co roku staram się inne....chociaż ten sam piernik pozostaje niezmienny ....chociaż czasami się buntuję, ze będzie mniej....a później zawsze i tak robię tyle samo


1) Karp smażony
2) Karp faszerowany w galarecie
3) Śledź w oleju z cebulką i marynowaną papryką
4) Śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z jabłuszkiem i cebulką
5) Sałatka warstwowa z tuńczyka
6) Sałatka jarzynowa
7) Sałatka pieczarkowo- jajeczna
8) Kluski z makiem i bakaliami
9) Racuchy
10) Kapusta z grzybami
11) Barszcz czerwony z krokietami
12) Pierogi z kapustą z grzybkami i z grzybkami obsmażane na chrupiutko
Kompot z suszu i kisiel z żurawin
Na święta:
1)Duszona kaczka w cebulce
2) pieczone mięsiwa
3) pasztety
4) rolada z indyka z nadzieniem z wieprzowinki
5) No i oczywiście potrawy, które były na wigilii, wszelkie sałatki itp.
Ciast zawsze robię 5 rodzajów, co roku staram się inne....chociaż ten sam piernik pozostaje niezmienny ....chociaż czasami się buntuję, ze będzie mniej....a później zawsze i tak robię tyle samo


- Jagusia
- 1000p
- Posty: 3193
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Puławy
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Wigilia
1) Karp smażony
2) Karp w galarecie
3) Śledź w oleju z cebulką i pieprzem
4) Śledź w sosie śmietanowym z jabłuszkiem i cebulką
5) Rolmopsiki w oleju z octem
6) Kompot z suszu
7) Racuchy
8) Racuchy nadziewane masą makową maczane w płynnym miodzie
9) Kluski z makiem i bakaliami
10) Kapusta z grzybami
11) Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
12) Pierogi z kapustąi i grzybkami obsmażane na chrupiutko
13) Chleb
Pozostałe dni świąteczne
1. Pieczone mięso na zimno: łopatka, karczek, schab
2. Flaki
3. Sałatki: jarzynowa i kijowska
4. Ćwikła z chrzanem
5. Grzybki, papryka, ogórki marynowane
6. Ciasta: sernik, strucle z makiem, piernik, keks - zestaw obowiązkowy + pewnie coś jeszcze
7. Podobnie jak u Agnieszki: to co było na Wigilii [jak zostanie
]
1) Karp smażony
2) Karp w galarecie
3) Śledź w oleju z cebulką i pieprzem
4) Śledź w sosie śmietanowym z jabłuszkiem i cebulką
5) Rolmopsiki w oleju z octem
6) Kompot z suszu
7) Racuchy
8) Racuchy nadziewane masą makową maczane w płynnym miodzie
9) Kluski z makiem i bakaliami
10) Kapusta z grzybami
11) Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
12) Pierogi z kapustąi i grzybkami obsmażane na chrupiutko
13) Chleb
Pozostałe dni świąteczne
1. Pieczone mięso na zimno: łopatka, karczek, schab
2. Flaki
3. Sałatki: jarzynowa i kijowska
4. Ćwikła z chrzanem
5. Grzybki, papryka, ogórki marynowane
6. Ciasta: sernik, strucle z makiem, piernik, keks - zestaw obowiązkowy + pewnie coś jeszcze
7. Podobnie jak u Agnieszki: to co było na Wigilii [jak zostanie

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Jagusia
- 1000p
- Posty: 3193
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Puławy
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Racuchy - hmmm to takie naleśniki tylko drożdżowe i grubsze
Składniki - porcja dla 4 osób [tak trochę na oko]
2 1/2 szkl. mąki (1/2kg)
2 jaja
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. mleka z 2 łyżkami cukru. Całą resztę zmiksować. Dodać mleko z drożdżami i wymieszać. Konsystencja musi być rzadka ale na tyle gęsta żeby się ciasto nie lało tylko żeby można było kłaść łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Najlepiej jest gdy ciasto rośnie kilka razy: jak już prawie "wychodzi" mi z miski to wtedy energicznie zamieszam i znowu odstwiam. Po wyrośnięciu kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do uzyskania brązowo-złocistego koloru. Można dodać utarte lub pokrojone drobniutko jabłka lub banany. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, bądź bitą śmietaną lub też jogurtem.
Wigilijne robię także z masą makową [tą do strucli - odkładam trochę]. Wtedy kładę na patelnię łyżką ciasto na to kładę na środek masę makową i przykrywam kolejną łyżką ciasta. Placuszki są grubsze więc ciut dłużej smażę. Na wigilii każdy dostaje swój spodeczek roztopionego miodku i je je maczając w tym miodku

Składniki - porcja dla 4 osób [tak trochę na oko]
2 1/2 szkl. mąki (1/2kg)
2 jaja
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. mleka z 2 łyżkami cukru. Całą resztę zmiksować. Dodać mleko z drożdżami i wymieszać. Konsystencja musi być rzadka ale na tyle gęsta żeby się ciasto nie lało tylko żeby można było kłaść łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Najlepiej jest gdy ciasto rośnie kilka razy: jak już prawie "wychodzi" mi z miski to wtedy energicznie zamieszam i znowu odstwiam. Po wyrośnięciu kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do uzyskania brązowo-złocistego koloru. Można dodać utarte lub pokrojone drobniutko jabłka lub banany. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, bądź bitą śmietaną lub też jogurtem.
Wigilijne robię także z masą makową [tą do strucli - odkładam trochę]. Wtedy kładę na patelnię łyżką ciasto na to kładę na środek masę makową i przykrywam kolejną łyżką ciasta. Placuszki są grubsze więc ciut dłużej smażę. Na wigilii każdy dostaje swój spodeczek roztopionego miodku i je je maczając w tym miodku

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki