Kasencja w kuchni :)
- semper
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2538
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 160km od Pragi
Re: Kasencja w kuchni :)
Kucharka,wędkarka,ogrodniczka i to z Dolnego Ślaska - kobieta idealna.
Dobrze, że ja już taką znalazłem wcześnie hihihi
Dobrze, że ja już taką znalazłem wcześnie hihihi
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1846
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zapolice (woj.zachodnio-pomorskie)
Re: Kasencja w kuchni :)
Ciekawe przepisy nam pokazałaś, chętnie wypróbuje przepis na ciasto z pierwszej strony i filety z piersi kurczaka....
I czekam na kolejne równie fajne przepisy
I czekam na kolejne równie fajne przepisy

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 845
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: działka na Roztoczu Zamojskim
Re: Kasencja w kuchni :)
Witaj Kasiu!
Dziękując za spacer po naszym ogrodzie poczułem zapach jakby świątecznych potraw.
Masz wspaniałe hobby.
Pozdrowienia Edward
Dziękując za spacer po naszym ogrodzie poczułem zapach jakby świątecznych potraw.
Masz wspaniałe hobby.
Pozdrowienia Edward

Re: Kasencja w kuchni :)
Edwardzie
, dziękuję za odwiedziny i zapraszam na inne przepisy, które mam nadzieję przypadną Ci do gustu
.


- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4039
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: Kasencja w kuchni :)
Kasiu,filet z fetą
wejdzie do menu 


Re: Kasencja w kuchni :)
Sernik na zimno:
Składniki:
- 1 litr mleka
- szklanka kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru ( ale ja daję mniej, bo wydaje mi się zdecydowanie za słodki )
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 2 galaretki
- owoce
- herbatniki
Śmietanę ubijam blenderem z jajkami i wlewam do wrzącego mleka. Gotuję ciągle mieszając, aż oddzieli się serwatka.
Wszystko ląduje na sito i zostawiam do wystygnięcia.
Na dno blachy układam herbatniki ( jeśli robię na nietypowej blaszce , jak tym razem to rozkruszam je).
Kostkę masła ucieram z cukrem pudrem dodając po trochę masy serowej, na koniec dodaję rodzynki.
Wylewam na herbatniki i na to układam owoce i zalewam galaretką.
Sernik ten ma taki inny smak, ale ja go uwielbiam
.

****************************************************************************************
A to jedno z moich ulubionych dań, wczoraj było na kolację:
Składników nie muszę pisać, dodam tylko, że przed podaniem zalewam sosem czosnkowym.

Składniki:
- 1 litr mleka
- szklanka kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru ( ale ja daję mniej, bo wydaje mi się zdecydowanie za słodki )
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 2 galaretki
- owoce
- herbatniki
Śmietanę ubijam blenderem z jajkami i wlewam do wrzącego mleka. Gotuję ciągle mieszając, aż oddzieli się serwatka.
Wszystko ląduje na sito i zostawiam do wystygnięcia.
Na dno blachy układam herbatniki ( jeśli robię na nietypowej blaszce , jak tym razem to rozkruszam je).
Kostkę masła ucieram z cukrem pudrem dodając po trochę masy serowej, na koniec dodaję rodzynki.
Wylewam na herbatniki i na to układam owoce i zalewam galaretką.
Sernik ten ma taki inny smak, ale ja go uwielbiam



****************************************************************************************
A to jedno z moich ulubionych dań, wczoraj było na kolację:
Składników nie muszę pisać, dodam tylko, że przed podaniem zalewam sosem czosnkowym.

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kasencja w kuchni :)
Kasiu serniczek wygląda wspaniale. U mnie w domu ciągle wołają o serniki na zimno....i to nie tylko latem
To jedno z bardziej lubianych ciast
Na pewno wypróbuję i twój przepis 




Re: Kasencja w kuchni :)
Kasiu czy do tego sernika może być mleko w kartonie UHT?
Re: Kasencja w kuchni :)
Pestka nie wiem, bo nigdy z takiego nie robiłam. Ja robię z mleka butelkowego.
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kasencja w kuchni :)
Ja podobny sernik robię z mleka w kartonach . Z takiego gotowanego serka robię na Wielkanoc "Pasche".
Moje koleżanki wymagają ode mnie jak zapraszam je na kawę imieninową , aby do kawki był podany taki serniczek /Pascha/. Będę go robiła więc na początku stycznia , bo Wigilia zarezerwowana jest dla rodziny .
Moje koleżanki wymagają ode mnie jak zapraszam je na kawę imieninową , aby do kawki był podany taki serniczek /Pascha/. Będę go robiła więc na początku stycznia , bo Wigilia zarezerwowana jest dla rodziny .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7468
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Kasencja w kuchni :)


Filet z kurczaka z serem feta robiłam wiele razy(w zasadzie faszerowałam go serem z Lidla pt. ser bałkański)dodawałam dużo ziól i czosnku.
Smażony czosnek nie ma takich właściwości jak surowy


A co robiłaś ze swoich pomidorów?
Pozdrawiam
Asia
Fajny wątek.

Re: Kasencja w kuchni :)
Pelasia witaj
.
Z pomidorów robiłam przede wszystkim przeciery ( ok. 150 sztuk
), sosy z papryką, ziołami i warzywami. Również mrożone w kostkę i leczo z cukinią.
I jeszcze mam ostatnie sztuki w piwnicy w kartonach
.
A co do czosnku, to smażony traci swoje właściwości, ale tylko częściowo. Ale plusem jest to, że można go zjeść więcej i nie czuć go
.

Z pomidorów robiłam przede wszystkim przeciery ( ok. 150 sztuk

I jeszcze mam ostatnie sztuki w piwnicy w kartonach

A co do czosnku, to smażony traci swoje właściwości, ale tylko częściowo. Ale plusem jest to, że można go zjeść więcej i nie czuć go

Re: Kasencja w kuchni :)



Re: Kasencja w kuchni :)
Witaj Kasik
.
A przed chwilą wykombinowałam takie coś:
Ser żółty smażony
Plaster sera żółtego, tak ok. 1 cm grubości obtoczyłam w jajku i bułce tartej, znowu w jajku i znowu w bułce i powędrował na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażyłam na niedużym ogniu. Do bułki tartej pewnie można dodać jakieś zioła.
Do tego kechup, ogórek kiszony i jajeczko, Mniam
.


A przed chwilą wykombinowałam takie coś:
Ser żółty smażony

Plaster sera żółtego, tak ok. 1 cm grubości obtoczyłam w jajku i bułce tartej, znowu w jajku i znowu w bułce i powędrował na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażyłam na niedużym ogniu. Do bułki tartej pewnie można dodać jakieś zioła.
Do tego kechup, ogórek kiszony i jajeczko, Mniam


