Hippeastrum - identyfikacja

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum

Post »

Myślę, że tak. Mój miał 3 kwiaty w pierwszym pędzie a w drugim już 4 ;:108 i też był taki cudownie czerwony... ;:167
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum

Post »

Mamy Nowy Rok, z tej okazji Wszystkim kochającym kwiaty, składam życzenia, aby miłość do nich sprawiała w tym roku tylko radość. Pozdrawiam.

Wiele moich Hipków kwitło w starym roku obecnie kwitnie tylko ( chyba ) Royal Red oraz kwiaty które kupiłam jako Yellow Goddes i Charisma ale oczywiście nimi nie są. Nie wiem jak zabezpieczyć się przed takimi zakupami w tym roku. Zakupy w sklepach nawet z etykietkami pokazującymi jaki kwiat kupuję też nie daje gwarancji. Jak kupowałam z przeceny nie miałam pretensji. Ale cebulki są drogie i cały czas jest to niespodzianka. Czytałam Wasze wpisy i wiem, że prawie każdy zaliczył wpadkę, nie ma sprawy jak jako niespodziankę otrzymujemy kwiat którego nie mamy. Pozdrawiam. Obrazek Obrazek

Te dwa to cebulki o których pisałam wyżej. Sprzedają je pod różnymi nazwami między innymi Exotic Striped kupiony w OBI wraz z etykietką. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Re: Hippeastrum - identyfikacja

Post »

Jedyna rada-kupować kwitnące.
Pozdrawiam - BabajAGA
daszka
100p
100p

Post »

Witam, zgodnie z radą Babaj Agi kupiłam w IKEA kwitnący kwiat którego nazwynie znam, ale kolor był inny pomarańczowy Jest trochę sfatygowany ale ma jeszcze jeden pęd kwiatowy. Może ktoś z Was zna nazwę ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek W domu okazało się, że cebula jest przelana i postanowiłam zastosować do niej hydroponikę. Jest to dla niej i dla mnie wyzwanie bo nigdy wcześniej nie hodowałam roślin tą metodą. na razie żyje, i pęd rośnie sama jestem ciekawa co będzie dalej. Gdyby ktoś z Was miał doświadczenie w tej metodzie oczekuje cennych rad. Z góry dziekuje.
Nadal kwitnie na trzecim pędzie biały też z IKEA. Obrazek Obrazek Obrazek
daszka
100p
100p

Post »

Witam Wszystkich, mój hipcio przeżył eksperyment, hoduję go metodą hydroponiką i tam wygląda. Prawdopodobnie jest to Orange Souverign. Teraz bardziej słabe cebule staram się zmusić do kwitnienia tą samą metodą.

Obrazek

Obrazek
daszka
100p
100p

Post »

Chyba się udało. Cebulka była marna, teraz czekam na pozostałe. Pa.
daszka
100p
100p

Post »

Witam Wszystkich, dawno mnie nie było a w tym czasie zakwitły moje hipcie. Podam nazwy jakie kupiłam ale nadal wydaję mi się nazwy sobie a roślinki sobie.

Nagano
Obrazek Obrazek Obrazek

Aphrodite

Obrazek Obrazek

.

Tą kupiłam jako Fairytale.
Obrazek Obrazek

A to miała buć Susan
Obrazek Obrazek
daszka
100p
100p

Post »

No i jeszcze Pink Blossom.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
daszka
100p
100p

Post »

Witam Wszystkich serdecznie. Mam niewiele czasu i rzadko bywam na forum. Wiele nie udanych zakupów trochę mnie zniechęciło. Ale choroba " miłość do hipków jest silniejsza" W tym roku powiększył się stan o kilka nowych kupionych w marketach. Cena była kusząca i roślina kwitnąca ale nazwy jak zwykle z kapelusza. Nie będę podawać nazw. Pierwsze to serie Kolibri.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następne to duże
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09

Post »

Widzę, że dobrze hoduje Ci się hippeastra w hydroponice :D
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Hippeastrum (Zwartnice) identyfikacja odmian, wymiana uwag o cechach charakterystycznych

Post »

Zacznę tak górnolotnie, żeby było poważnie: Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu... a guzik zacznę normalnie, tak po mojemu... żeby się nie udławić tą górnolotnością :;230

Miałem otworzyć ten wątek dopiero na jesień, bo przecież u mnie po sezonie, ale widzę, że miłośnicy tych roślin miotają się po wątkach i wszędzie są ograniczenia, a tu będzie można przedstawić na zdjęciach wszystkie NN i opisać cechy charakterystycznej jak wymiary kwiatka, kolor (ten prawdziwy, bo aparat jak wiadomo przekłamuje kolory) i inne... (taką mam cichą nadzieję), bo Zwartnice potrafią kwitnąć cały rok o różnych porach.
Nadmienię, że nie będzie to wątek 'osobisty' tylko dla wszystkich którzy mają problemy z nazwaniem odmiany kwitnącego kwiatka i odpowiadać mogą wszyscy którzy mają wiedzę na ten temat.
Ja sam też będę korzystał z tego wątku, żeby rozwiać moje wątpliwości, bo przecież nikt nie jest Alfą i Omegą nawet w wąskim zakresie spektrum jakim są zwartnice, a co dopiero być na bieżąco z rynkiem nowości rozhukanej hybrydyzacji.

Prosiłbym też o odrobinę samodyscypliny, by poruszać tylko tematy dotyczące rozpoznawaniu Hippeastrum.
Jeśli ktoś będzie miał jeszcze jakieś sugestie dotyczące klarowności wątku - temat otwarty, ale wydaje mi się, że im prościej tym będzie klarowniej.
W konsekwencji widzę ten wątek jako zbiór wiadomości zebranych w jednym miejscu do których będzie można wrócić i przypomnieć sobie jak dana hybryda ma wyglądać i czym się charakteryzować, jeśli będzie ustalona jej nazwa.

No i tyle tytułem wstępu... - i co Wy na to??? :)
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38

Re: Hippeastrum (Zwartnice) identyfikacja odmian, wymiana uwag o cechach charakterystycznych

Post »

Proszę o pomoc w indentyfikacji. Może to Luna? W realu kwiat jest lekko seledynowy, ale przy tym świetle trudno zrobić adekwatne zdjęcia. Średnica kwiata- 15 cm.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Re: Hippeastrum (Zwartnice) identyfikacja odmian, wymiana uwag o cechach charakterystycznych

Post »

Renatko, moje przypuszczenia to 'Green Goodness':

Obrazek

Odmiana która ma kwiaty do 15 cm. średnicy, ponadto charakteryzuje się tym, że płatki są odwrotnie jajowate, zewnętrzne są szersze niż wewnętrzne. Pyli dość grubą frakcją, porównując do innych hybryd i słupek z pylnikami przy gardzieli zielonkawe , później białe...

To jest moje typowanie, jeśli ktoś ma inne propozycje - zapraszam porównamy ...
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Trzeba też jeszcze brać pod uwagę odmiany sondażowe, wypuszczane przez producentów na rynek, pod różnymi nazwami, podobne do już istniejących odmian, różniące się niuansami, które trzeba wyłowić. Odmiany takie niezarejestrowane, mają wiele cech wspólnych z hybrydami już istniejącymi i stąd też trudność zaszufladkowania tychże. Więc apel o cierpliwość i obserwację rynku, nowe krzyżówki które ugruntują się, otrzymają nazwę i może się okazać , że taką nowość mamy już w swojej kolekcji... :D ;:oj
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38

Post »

To hippeastrum zakwitło 1. raz. Cebula kupiona od prywatnego hodowcy. Nie mam pojęcia czy to odmianowy czy staroć czy krzyżówka. Średnica kwiatu- 12 cm. Czy w ogóle da się je oznaczyć?
Zdjęcia trochę mało ostre- brak światła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”