W żywotnikach, cyprysikach i jałowcach gniazdują kosyPitoleusz pisze: absolutny brak pożyteczności z wyjątkiem funkcji żywopłotowej

W żywotnikach, cyprysikach i jałowcach gniazdują kosyPitoleusz pisze: absolutny brak pożyteczności z wyjątkiem funkcji żywopłotowej
Tak z daleka to malowniczy krzew ale w małym ogródku z bliska to brzydkianwi pisze:Co do budlei, to nie mogę się zgodzić. Odpowiednio przycinana jest malowniczym krzewem obsypanym kwiatami niemal cały sezon. A swoje jałowce uwielbiam. Zresztą też je przycinam, jeśli potrzeba. Świetnie to znoszą
Przesadzałam latała budleja po ogródku aż umarła biedaczka, teraz mamy większy ogród więc muszę kupić budleję do dzieciaczków na plac zabawgalaxy pisze:ło rety pierwszy raz się spotykam z takim określeniem budlei. Uwielbiam budleje, całe lato są oblepione nie tylko kwiatami ale i motylami, ogród wygląda jak z baśni.bozkaw pisze:Budleja,jak dla mnie brzydki krzew.J
Dziwne. Bo w mojej okolicy masa kosów, w wielu miejscach gdzie jestem są kosy, ale nigdy, przenigdy nie widziałem, żeby jakikolwiek nawet zbliżył się do tych "drzew". Teorię też znam, tylko nijak ma się to do życia. Moooże, gdyby były same te sztuczności, kto wie, ale na szczęscie są jeszcze ludzie, którzy walczą z plastikiem i sadzą normalne, piękne rośliny.nikka55 pisze:W żywotnikach, cyprysikach i jałowcach gniazdują kosyPitoleusz pisze: absolutny brak pożyteczności z wyjątkiem funkcji żywopłotowej
Ło matko. Napisałem wyraźnie, że te szkaradztwa pełnią JEDYNIE funkcję żywopłotową. A wymienione rośliny oprócz tego są schronieniem dla zwierząt, dostarczają pokarmu, a także są miododajne oraz zachwycają zmiennością ulistnienia, owocami, kwiatami. Nie wszystkie spełniają naraz te funkcje, ale co najmniej 3 z nich. Pytanie było dlaczego okropieństwo to napisałem: bezużyteczny, poza żywopłotem, obleśny odpad równie zachwycający jak plastikowa choinka. DO tego sadzony namiętnie, bez opamiętania, zastępując rośliny wartościowe, często rodzime, niszczą krajobraz. A przecież jest tyle pięknych roślin iglastych, które oprócz tego, zę są wspaniałe na żywopłot to jeszcze stanowią pożytek dla przyrody np. daglezja, choina, świerk, cis.Comcia pisze:Hortensje, ligustry, berberysy, ogniki szkarłatne, graby i buki również spełniają funkcje żywopłotowe.
Połowę drzew i krzewów ozdobnych można by w ten sposób postponować.
Jesteśmy różni i różne mamy upodobania, jednemu podoba się laurowiśnia czy thuja, innemu nie.
Każdy z nas będzie miał swoją rację, właśnie dlatego że różne mamy wizje i oczekiwania w stosunku do ogrodów.
Tylko gdzie tu okropieństwo ?
Sorki ale kto Ci każe sadzić nie wiadomo jaką ilośćPitoleusz pisze: Ło matko. Napisałem wyraźnie, że te szkaradztwa pełnią JEDYNIE funkcję żywopłotową.
Hex2 pisze:Szkoda tylko ze nikt nie wyhodowal bukszpanu albo cisa