hoja (Hoja) - identyfikacja
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Jaka to hoja?
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- Babopielka
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Bożenko, bardzo dziękuję za rozpoznanie hoi. Szkoda że to nie publicalyx bo obiecałam taką na wymianę. Teraz głupia sprawa, ja dostanę szczepki roślin a nie mam co wysłać.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
- Babopielka
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dostałam szczepkę hojki.
Powiedzcie mi jaka jest jej odmiana.
Wstępnie myślałam, że to gracilis, ale teraz myślę że się mylę. Bardziej przypomina mi tą pokazaną wyżej czyli carnosę - woskownicę.

Powiedzcie mi jaka jest jej odmiana.
Wstępnie myślałam, że to gracilis, ale teraz myślę że się mylę. Bardziej przypomina mi tą pokazaną wyżej czyli carnosę - woskownicę.

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Najprawdopodobniej jest to carnosa (szkoda, że zdjęcie nie poazuje całej gałązki). Wybarwienie liści zależy o podłoża i stanowiska. Z całą pewnością nie jest to gracilis. Gracilis ma wiotkie, nie zdrewniałe pędy ( w przeciwieństwie do carnosy), inny kształt liści z charakterystycznym obramowaniem. Poniżej moja gracilis.

8)

8)
a ja się podpisuję obiema rękoma i nogami. Wg mnie również jest to carnosa, po prostu bardziej "nakrapiana" niż taka typowaFrezja70 pisze:Najprawdopodobniej jest to carnosa (szkoda, że zdjęcie nie poazuje całej gałązki). Wybarwienie liści zależy o podłoża i stanowiska. Z całą pewnością nie jest to gracilis. Gracilis ma wiotkie, nie zdrewniałe pędy ( w przeciwieństwie do carnosy), inny kształt liści z charakterystycznym obramowaniem. Poniżej moja gracilis.
8)

Pozdrawiam - Justyna
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
Jest to hoja carnosa. Piękny okaz
Z tego co wiem są dosyć problemowe roślinki jeżeli chodzi o kwitnienie . Często zależy to od tego w jaką stronę świata są skierowane okna na których stoją .Jeżeli mają dużo słońca kwitną jeżeli trochę mniej to przyrastają w pędy i liście. Czasami potrafią wcale nie kwitnąć , a z kolei niektóre kwitną nawet 2 razy w roku. Takie właśnie z nich kapryśnice. Ale ta mi się bardzo podoba widać ,że zdrowa i bez kwiatów też jest bardzo ładna.