Hortensja pnąca ( Hydrangea petiolaris)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

No to jakieś pocieszenie, czyli jednak. Tam gdzie czytałam o tym, że można ją prowadzić bez podpór było napisane właśnie, że dorasta do 1m.
Czyli będziemy eksperymentować.
Ogrodniczy zapał syna muszę docenić, dlatego cieszę się, że jednak znajdzie się dla niej miejsce. Będzie biegał z konewką :)
Nasza działka i okolica gliniasta i woda lubi stać po ulewach. Chociaż, w związku z budową pewnie teren się trochę osuszy. Zobaczymy. Najtrudniejsze będą pierwsze lata. Jak się rozrośnie sama będzie utrzymywała wilgoć, a rosnąc będzie w towarzystwie hortensji, ogrodowej, azalii i bukszpanów.
magdala

Post »

Moja hortensja pnąca uraczyła mnie jednym kwiatkiem po ...9 latach !
Ale jest tak piękny ,że warto ją mieć.
Mój kwiat jest chyba trochę niewyrośnięty (powinien mieć więcej tych otwartych kwiatów wokół?)- widziałam na forum jakie piękności Wam kwitną ,ale cieszę się z niego jak nie wiem !!Mam nadzieję ,że teraz pójdzie już "z górki" :D :D
Niby jest przeznaczona do cienia,ale moja zakwitła dopiero ,jak gałązki przeszły na bardzo słoneczną ścianę -w cieniu :zero kwiatów. :?

Magda. Obrazek
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p
Od: 30 kwie 2008, o 19:19

Hortensja

Post »

Obrazek
Chciałam pochwalić się moją hortensją.Mam ją już okoła 10 lat,bardzo ładnie rosnie i każdego roku pięknie kwitnie.Rośnie na północnej scianie altany.Pozdrawiam Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
ula350
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 gru 2009, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensja pnąca

Post »

Hortensja pnąca to bardzo piękna roślina. Najlepiej jak się pnie po drzewie. Lubi cień, drzewa najlepiej iglastego.
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W moim domu rodzinnym hortensja pnąca kwitła już w 3-im roku po posadzeniu. Posadzona jednak była przy północnej ścianie, a gleba była wystarczająco wilgotna, gliniasta. Myślę więc, że wiele zależy od stanowiska na którym rośnie...
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Mój szanowny, zrzucając śnieg z dachu, połamał mi h.pnącą z masą pąków.Czy gałązki mogę w jakiś sposób ukorzenić o tej porze roku?
Kasia
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Hortensja pnąca, proszę o pomoc.

Post »

Nie bardzo...
Hortensje łatwo rozmnaża się z sadzonek zielnych, no i owszem odkładów.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź, teraz to już tylko ;:98 , a mój kochany ;:124
Pozdrawiam,
Kasia
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Odrośnie... nie znęcaj się :wink:
Awatar użytkownika
magdamary
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 wrz 2009, o 09:38

Post »

Zimuję hortensję w doniczce w piwnicy. Moje zapytanie to kiedy należy ją podlać i w którym momencie przyniesć do domu ,aby trochę odżyła i mozna ja było w maju wynieśc do ogrodu.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Podlewać to trzeba cały czas. Znaczy tyle, coby nie dopuścić do całkowitego wyschnięcia ziemi.
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Re: Hortensja pnąca a dąb

Post »

Nie chcę otwierać nowego wątku, może podepnę się pod istniejący? :D Czy ktoś z Was uprawia hortensję pnącą pod orzechem? Kupiłam właśnie bez zastanowienia takową (musiałam ja mieć :tan ), a największy pień pod którym mogłaby się piąć to właśnie stary orzech.Proszę o radę.
Pozdrawiam, Beata
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moim zdaniem nie. Orzech daje zbyt głęboki cień, a hortensja do kwitnienia potrzebuje jednak sporo światła, z góry właśnie.Moja rośnie pod świetlistym cieniem wysokiej sosny od strony południowej.
Lepiej posadź gdzieś przy murze, albo jako roślinę okrywową.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Ja taż kupiłam taką hortensję :) i miałam ją właśnie przy orzechu (dużym) posadzić. Orzech ten daje świetlisty cień ale jak tu poczytałam na forum nie będzie to dobre rozwiązanie gdyż orzech będzie zabierał jej wodę, której potrzebuje sporo (hortensje nie magazynują wody). Więc przy orzechu będzie bluszcz a hortensja powędruje na siatkę i starą studnię.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Witam,zakupilem hortensje pnacą,zamieszczam fotke, czy moge ja posadzic przy duzym świerku ??? Dziekuje Pozdrawiam Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”