U Asi -kolorowy zawrót głowy
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: u Asi -kolorowy zawrót głowy :)
Asiu a czy te chryzantemy mają naturalnie takie wycieniowane obrzeża czy to też efekt świetlny? Pytam bo wyglądają rewelacyjnie
Paulina
Żeby coś urosło musi mieć z czego , jeżeli całkiem wyginęły to nie odrosną ale jeśli zgubiły tylko liście a reszta ma się ok to wiosną odbiją , tą którą pokazujesz mam u siebie i też na samym początku miała problem z aklimatyzacją , taka marnota siedziała przez rok a teraz całkiem ładnie rośnie chodż ona nie z tych ekspansywnych .
Miodunki są podobnej wysokości jeżeli już to różnią się minimalnie , z tych które mam jedynie miodunka zielona biało kwitnąca liście ma naprawdę duże / długie wykładają się na ziemi . Kwiatuszki mają różne ,większość różowo /niebiesko/ fioletowe na jednym krzaczku w zależności od fazy kwitnienia ale są też biało różowo albo niebiesko kwitnące piszę to na przykładzie swoich . Miodunki wolą półcień i wilgotną ziemię ale... u mnie kilka rozsiało się na skalniaku 100% słońca i piach a rosną bez problemowo nie mdleją a cudnie się komponują z innymi roślinkami .
Zdjęć wszystkich kwiatów wklejać nie będę bo zajęło by to
ale dwie kwitnące na różowo i niebiesko oraz kompozycja o której pisałam , samosiejka a obok inna jak różna

Piękna chryzantema
większość sprzedawanych to jednoroczne , giną przy pierwszym przymrozku , trudno zgadnąć czy ta to zimująca
podejrzewam że nie chodż wolała bym się mylić 
Miodunki są podobnej wysokości jeżeli już to różnią się minimalnie , z tych które mam jedynie miodunka zielona biało kwitnąca liście ma naprawdę duże / długie wykładają się na ziemi . Kwiatuszki mają różne ,większość różowo /niebiesko/ fioletowe na jednym krzaczku w zależności od fazy kwitnienia ale są też biało różowo albo niebiesko kwitnące piszę to na przykładzie swoich . Miodunki wolą półcień i wilgotną ziemię ale... u mnie kilka rozsiało się na skalniaku 100% słońca i piach a rosną bez problemowo nie mdleją a cudnie się komponują z innymi roślinkami .
Zdjęć wszystkich kwiatów wklejać nie będę bo zajęło by to

Piękna chryzantema

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
byłoby miło gdyby się wykazała-dyszka jednak poszła.
Miodunki śliczne,rabatka i te szyszunie
najbardziej mi się podoba ta na dolnym zdjęciu- wiesz jak się nazywa?chetnie zakupię
zdjęcia chętnie pooglądam:)-muszą poszukać Twojego ogródka
chryzantemka będzie na obserwacji

Miodunki śliczne,rabatka i te szyszunie

najbardziej mi się podoba ta na dolnym zdjęciu- wiesz jak się nazywa?chetnie zakupię

zdjęcia chętnie pooglądam:)-muszą poszukać Twojego ogródka

chryzantemka będzie na obserwacji

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takiej ślicznej też by mi było szkoda więc obserwuj ją dokładnie
Paulina
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Powiem, co wiem
Iglaków się nie zabezpiecza. Kwaśnoluby wiecznie zielone należy zacieniować, o ile nie rosną w cieniu czy półcieniu. U siebie pierisa okrywam włókniną, ale klimat u mnie wredny. Hebe raczej okryć po wystąpieniu dłuższych przymrozków gałęziami drzew iglastych, może też być włókniną. Magnolię raczej bym opryskała czymś owadobójczym, ale jeszcze nie mam wytęsknionego drzewka, więc i pewności co do przyczyny zwijania się liści nie mam żadnej
Z hostami daj sobie spokój-nie wymarzają. Wiosną wybiją nowe liście, stare teraz zginą i trzeba je posprzątać 

- asma
dziękuję:)
co do chryzantemki to znajoma wstawia z doniczką do garażu i jest ok.
Ja swoją mam jeszcze w doniczce ,garaz mam więc....
co do chryzantemki to znajoma wstawia z doniczką do garażu i jest ok.
Ja swoją mam jeszcze w doniczce ,garaz mam więc....

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj
Przybywa Ci roślinek ,ale wydaje mi się,że miejsca masz nie za wiele
Albo to przeświadczenie powodują małe zdjęcia,które zamieszczasz.Zapał Twój widać gołym okiem
nawet ,jak mylisz oleandra z rhododendronem
Powodzenia!Ja też lubię kamienie 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- asma
heyka
miejsca jest niewiele,to fakt,przynajmniej te kawałki na zdjęciach są niewielkie.
Wiem,że czekają mnie przeprowadzki bo teraz roślinki są malutkie ,ale to nieuniknione.
Brak doświadczenia,podstawowej wiedzy to jednak poważny problem przy zakładaniu ogródka,nawet takiego tyci:)
Kamienie uwielbiam,ale przy układaniu kompozycji często się z nimi miotam po x razy -aż kręgosłup piszczy
Liczę się z tym,że roślinki się rozrosną,kamienie zmienią wtedy miejsce
Mam jeszcze trochę ogródka po drugiej str domu
kamienie być może ostatecznie posłużą jako materiał bud.do kamiennego grila
a dzisiaj rano ...
właściwie już straciłam nadzieję,że te pączki się otworzą w tym roku i pokaże się kwiatek,a tu taka miła różowiutka niespodzianka...jak miło...

te już kwitną drugi m-c

a na magnolii zawiązały się pąki kwiatowe:))hip hip hurrra!

znalazłam ich 5
a że nie może być zbyt pięknie ,to hebe mi sukcesywnie brązowieje
można jej jakos pomóc ? pomóżcie

dorzucam kilka jesiennych akcentów

miejsca jest niewiele,to fakt,przynajmniej te kawałki na zdjęciach są niewielkie.
Wiem,że czekają mnie przeprowadzki bo teraz roślinki są malutkie ,ale to nieuniknione.
Brak doświadczenia,podstawowej wiedzy to jednak poważny problem przy zakładaniu ogródka,nawet takiego tyci:)
Kamienie uwielbiam,ale przy układaniu kompozycji często się z nimi miotam po x razy -aż kręgosłup piszczy
Liczę się z tym,że roślinki się rozrosną,kamienie zmienią wtedy miejsce
Mam jeszcze trochę ogródka po drugiej str domu

kamienie być może ostatecznie posłużą jako materiał bud.do kamiennego grila

a dzisiaj rano ...

te już kwitną drugi m-c

a na magnolii zawiązały się pąki kwiatowe:))hip hip hurrra!

znalazłam ich 5

a że nie może być zbyt pięknie ,to hebe mi sukcesywnie brązowieje

można jej jakos pomóc ? pomóżcie

dorzucam kilka jesiennych akcentów

- asma
Re: U Asi -kolorowy zawrót głowy
w Nomi trafiłam na wyprzedaż,kupiłam "suche badylki"hortensji paniculata(5zł)-pani przekonywała,że wszystko z nią ok:)
oleandra za 3,90zł
daobecie po 1,50 i 2zł i sedum po 1zł:)
podpowiedzcie proszę czy wystarczy zadołować hortensje na zimę ?
czy zwykła ziemia ogrodowa jej odpowiada?okryć igliwiem?
oleandra za 3,90zł

podpowiedzcie proszę czy wystarczy zadołować hortensje na zimę ?
czy zwykła ziemia ogrodowa jej odpowiada?okryć igliwiem?
- ewamaj66
Hortensji nic nie powinno się stać, wymaga tylko lekkiego przycięcia wiosną. Nie ma konieczności okrywania, choć lekki kopczyk możesz jej usypać. Potrzebuje też trochę kwaśnej ziemi, ale u siebie posadziłam hortensję w zwykłej ziemi ogrodowej. Rośnie, ale u koleżanki, która dodała do sadzenia kwaśnego torfu-lepiej
Jaka to odmiana?

- asma
hydrangea paniculata-nic więcej nie pisze
może wiosną,latem ,jak się zazieleni,pojawi się kwiat to pomożesz mi ją rozpoznać:)
zadołować ją z doniczką,a na wiosnę posadzić w odpowiednią ziemię i miejsce?
podlewać ją jeszcze po posadzeniu?
posadziłam daobecie i wrzośćce-rozszarpałam bryłę korzeniową-była okrutnie sfilcowana,trudno było ją poluźnić grabkami,nie chciały się wbić.Wykopałam też wrzośćca posadzonego parę m-cy temu.Posadzony kwitł obficie,ale szybko usechł.Nie zdziwiłam się gdy bryła korz.okazała się zfilcowana-gdy ją sadziłam ,nie zwróciłam na korzeń uwagi.Dopiero później doczytałam na forum o tym powszechnym problemie
Asia
ps.właśnie sfajczyłam chlebek
tak to jest jak się piecze chleb i siada do kompa 
może wiosną,latem ,jak się zazieleni,pojawi się kwiat to pomożesz mi ją rozpoznać:)
zadołować ją z doniczką,a na wiosnę posadzić w odpowiednią ziemię i miejsce?
podlewać ją jeszcze po posadzeniu?
posadziłam daobecie i wrzośćce-rozszarpałam bryłę korzeniową-była okrutnie sfilcowana,trudno było ją poluźnić grabkami,nie chciały się wbić.Wykopałam też wrzośćca posadzonego parę m-cy temu.Posadzony kwitł obficie,ale szybko usechł.Nie zdziwiłam się gdy bryła korz.okazała się zfilcowana-gdy ją sadziłam ,nie zwróciłam na korzeń uwagi.Dopiero później doczytałam na forum o tym powszechnym problemie
Asia
ps.właśnie sfajczyłam chlebek

- asma
Comciu-jak nie będzie padało,to podlewać codziennie???nie zaleję ich?masz na mysli upały czy pory bezdeszczowe ogólnie?a teraz?jak nie pada to jak często podlewać?Comcia pisze:Rh koło świerka będą potrzebowały sporo wody, zatem pamiętaj by podlewać je codziennie jeśli nie będzie padało.
P.S. Mnie też na początku dodawanie zdjęć sprawiało problem ale jak się raz uda, to potem już łatwizna
okryłam już roślinki gałązkami świerkowymi i przy dosadzaniu wrzośćców zauważyłam,że kora ma biały nalot

co robić?
pozdrawiam
Asia
- ewamaj66
Jeśli chcesz, zadołuj z doniczką, podlać nie zaszkodzi, bo chyba wszędzie jest dosyć sucho. Ja bym pewnie posadziła od razu na miejsce, ziemia nie jest zmarznięta, a rośliny z doniczek można sadzić cały sezon. Różaneczniki na pewno podlewać teraz, bo sucho. Przed zimą muszą mieć dużo wilgoci. Nie mam pojęcia, co robić z pleśnią na korze, nigdy nie miałam takiego problemu.