I dlatego odpowiedź mam zawsze prostą: nie lać chemią po ogródku. Nie ma żadnego powodu! To nie gospodarstwo produkcyjne, ogród ma się dla zdrowia

Tylko jak przekonać działkowca którego łapki świerzbią, gdy zwyczajna dbałość o rośliny wymaga wiedzy i rozumu, a kupienie "środka" tylko paru złotych?

Ja nie leję chemią ogródka (także tego 4 ha ogródka

Zawsze zależy z czym mamy do czynienia. Tydzień to dla zobrazowania, ale 48 godzin prewencji często się spotykało. Zresztą 48 godzin zawsze warto zastosować... Teraz uproszczono sprawę klasyfikacji środków i wiele zaleceń po prostu jakos znikło - np dla środka klasyfikowanego jako "szkodliwy" okresu prewencji nie ma obowiązku określać - to dlaczego miałby to producent robić? Tego typu dane trzeba mozolnie sprawdzać, i to nie na stronie producenta!

Zasada ogólna jest taka: podczas oprysków i tego samego dnia - nigdy nie należy przebywać na obszarze spryskanym, jeść pić i palić wolno w odległości minimum 50 metrów po stronie nawietrznej...
Oprysk wykonuje się w kombinezonie ochronnym, goglach i masce przeciwchemicznej, nie żadne tam chusteczki od kurzu.
Szereg trucizn wchłania się przez skórę, albo wraz z kurzem do płuc - dlatego nie należy kręcić się przy roślinach (zwłaszcza w plażowym stroju) dopóki środek jest na ich liściach. Po solidnym deszczu można uznać że się zmył, ale nie wcześniej.
Jak już ktoś musi:
Miedzian np. jest nieszkodliwy (po oprysku, nie w trakcie). Parę innych przeciwgrzybowych też dość niegroźnych.
Z owadobójczych Pyretroidy są mało toksyczne dla ludzi, trudno sobie zaszkodzić (ale też da się) i zazwyczaj krótkotrwałe - ale bardzo toksyczne dla wszystkiego innego, trzeba myśleć co się robi.
Fosfoorganicznych nie radzę, w razie zatrucia skutki straszne. (Dotyczy także roundupu, uwaga, nie polać się tym...)
Nikotynoidy i inne środki systemiczne bardzo długo się utrzymują w roślinach i glebie, często kilkakrotnie dłużej niż podawane okresy karencji - ja bym nie zastosował na niczym co jem, ani w okolicy.
A kto chce prostej porady BHP - nie znam prostszej: http://www.krus.gov.pl/fileadmin/moje_d ... slin_5.pdf