Mango - pielęgnacja, sianie, problemy w uprawie
Re: Mango z pestki?
Ja walczyłam o swoje mango kilka miesięcy, ostatecznie jakieś robale je zjadły. Pryskałam, nacierałam i niestety. Wiosna więc będzie okazja ponowić sadzenie:D.
-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Edith a trzymałaś mango pod kloszem?Ja swoje trzymam w tropikalnej szklarence już dość długo i fajnie rośnie.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
Nie, nie trzymałam, rosło ładnie na południowym oknie, gdyby nie te pasożyty to pewnie by ładnie rosło. Mam jeszcze 2 liczi, awokado i ładnie rosną.
-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
Przykro mi,ale może spróbujesz raz jeszcze?Ja miałam 3 pestki ale tylko jedna wzeszła.
Trzymam kciuki za pozostałe roślinki
Trzymam kciuki za pozostałe roślinki

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
- Motylica100
- 200p
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też jedna pestka "poszła"
dlatego że ziemia była za wilgotna i pestka zaczęła gnić a to zwabia larwy ziemiórek. Moje mango rosło bez okrycia ponieważ wtedy łatwiej utrzymać średnią wilgotność i w temperaturze ok 24 stopnie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Re: Pęknięta pestka mango - jak posadzić?
Mało światła lub za mało wody. 

- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
czy mango w domu zaowocuje???
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Wątpię czy będziesz je chciał trzymać po paru latach. Bo to drzewo jest 

- Violette
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sty 2011, o 19:25
Przepraszam, że odświeżę temat, ale jestem tutaj nowa i mam kilka pytań odnośnie hodowania mango z pestki. Posadziłam moją pestkę jakiś miesiąc temu i przykryłam torebką foliową z małymi dziurkami. Dziś zdjęłam reklamówkę, żeby podlać moją pestkę i zauważyłam, że z niej już coś wyrosło. Taka malutka łodyżka z chyba 2 listkami. Moje pytanie brzmi: Czy torebka ma być nadal na doniczce mimo, że już coś wykiełkowało? Nie ukrywam, że jest trochę niewygodna, bo żeby podlać moje "mini-mango" muszę ją zdjąć a potem zakładać z powrotem..
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
ja bym nadal trzymała, tymbardziej,ze swiezutkie
- Violette
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sty 2011, o 19:25
Dziękuję za szybką odpowiedź
A kiedy będę mogła zdjąć torebkę?

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
potrzymaj jeszcze jakis czas, przynajmniej do czasu az mango wypusci ładne listki ; )
Moje mango z pestki
Witam, ponad miesiąc temu wsadziłem z czystej ciekawości pestkę mango do ziemi w doniczce. Mango wykiełkowało po niecałych dwóch tygodniach, dzisiaj mijają 3 tygodnie od tego momentu i wygląda tak: http://img841.imageshack.us/i/mangoo.jpg/
Jakiś tydzień temu drzewko nieco spowolniło swój wzrost, właściwie jego wysokość się nie zmienia, ale niedawno dostało nową, wiekszą doniczkę, mam nadzieję, że wyjdzie mu to na dobre ;)
Pozdrawiam.
Jakiś tydzień temu drzewko nieco spowolniło swój wzrost, właściwie jego wysokość się nie zmienia, ale niedawno dostało nową, wiekszą doniczkę, mam nadzieję, że wyjdzie mu to na dobre ;)
Pozdrawiam.
- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
Re: Moje mango z pestki
Mango w mieszkaniu zwykle nie sprawia kłopotów,zapewniamy warunki jak dla ficusa,światło rozproszone, podlewanie latem umiarkowane ,zimą bardzo ograniczone (1x w mc),lubi przycinanie pędów (w kwietniu)pojemnik raczej mniejszy niż za duży.Dobrze znosi lato w ogrodzie,pod krzewami,nie lubi ostrego słońca.Mam tę roślinę od kilku lat .rośnie bez problemów.Życzę powodzenia!
jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.