Moi zieloni przyjaciele

Zablokowany
Sylwiaa
100p
100p
Od: 10 wrz 2011, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moi zieloni przyjaciele

Post »

Co jakiś czas będą się pojawiały nowe fotki więc zapraszam :)
Pozdrawiam :)
---> Moi zieloni przyjaciele
---> Wystawy
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

A my czekamy grzecznie ... no prawie bez upominania ;:65 ;:65
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Sylwiaa
100p
100p

Post »

hehe :) Zdradzę, że jestem w posiadaniu nowego kwiatka i niedługo będą zdjęcia ;)
---> Wystawy
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwio ależ budujesz napięcie. :;230 Ustawiam się w kolejeczce w oczekiwaniu na Twoją nowośc. ;:65
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Sylwiaa
100p
100p

Post »

A co! ;) Dla mnie każdy nowy kwiatek to przeżycie i wyzwanie. Tak to jest z tymi początkami: wszystko co nowe jest owiane tajemnicą, magią :lol: Jak na razie to wszystkie moje kwiaty prócz storczyków i paproci są tajemnicze hahaha :;230
---> Wystawy
Sylwiaa
100p
100p

Post »

Oto zapowiadany kwiatek - moja wymarzona zielistka ;:167 :)

Obrazek

I jej maluchy:
Obrazek

W kwiaciarniach na pytanie czy jest zielistka odpowiadają stanowczo "nie", a jak słyszą nazwę chlorophytum comosum robią jeszcze większe oczy :D Następnie sama się rozglądałam po sklepie i oczywiście zielistki znajdowałam :shock: . W piątej z kolei kwiaciarni gdzie moja nowa zielistka mi wpadła w oko i wiedziałam, że to "ta" uświadomiłam Panią, że ma ją na sklepie :lol: Kobitka najpierw stwierdziła, że to nie zielistka tylko trawa. Po czym zerknęła do książeczki i zauważyła, że rzeczywiście chlorophytum comosum :;230
---> Wystawy
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Trawa ;] O Boże, ktoś, kto pracuje w kwiaciarni, powinien mieć chocby podstawową wiedzę na temat roślin ;:111
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Zielistki maja swój urok piękną ;:138
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

U Ciebie nawet najmniejszy maluszek zasługuje, jak widzę, na ładną osłonkę :) Popieram ;:138
Sylwiaa
100p
100p

Post »

Cieszę się, że robią na zdjęciu wrażenie ładnych osłonek, bo tak naprawdę jak szłam z nimi po domku rodzina pytała czy impreza się kroi (maluchy stoją w kieliszkach do wódki ) :;230

A tak przy okazji powiedzcie czy maluchom zielistki wystarczy moczyć nóżki w samej wodzie? Nie muszę niczego dodawać żeby wypuściły korzonki? Jakiś węgiel grillowy czy cuś?
---> Wystawy
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Lepiej nic nie dodawaj, bo ani sie obejrzysz, a zajmie pół pokoju :P
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Dokładnie, same wypuszczą cierpliwości za to będą rosły jak na drożdżach :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna zielistka ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Zielistka śliczna . Przyznam Ci rację panie w kwiaciarniach pojęcia nie mają co sprzedają podaj jakąś nazwę nie sloganową to patrzą na Ciebie jak na dziwoląga !
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Sylwiaa
100p
100p

Post »

Dzięki :) Bardzo się cieszę, że wam się podoba :D

Już mi jeden listek fiołka zgnił dlatego pytałam czy zielistki są na tyle wytrzymałe, że raczej w samej wodzie nie gniją.

A słuchajcie czy moglibyście potwierdzić czy informacje w moim poście 25 wrz 2011, o 14:08 na temat fiołków nie mijają się z prawdą - cytuję:
Sylwiaa pisze:Ja kupiłam sadzonki, bo nie miałam ani czasu ani cierpliwości aby ukorzeniać liście.
Ale z tego co słyszałam:
Listki można ukorzeniać w wodzie z dodatkiem węgla takiego jak do grillowania(węgiel drzewny zapobiega gniciu). Ogonek listka skraca się do 3-4 centymetrów. Liść ustawia się tak, aby koniuszek ogonka nie dotykał dna. Ogonki powinny być zanurzone do połowy, a listek to w sumie powinien się cały zmieścić w szklaneczce. Powinny stać w cieple i w jasnym miejscu ale nie na słońcu - żeby ich nie popaliło oraz aby woda się zbytnio nie nagrzała i nie zaczęły gnić. Ukorzenianie listka trwa ok. miesiąc (wtedy korzonki mają ok.2cm). Z jednego liścia uzyskuje się ok. 5 sadzonek. Ukorzeniony listek odsadza się do ziemi lub keramzytu. Sadzonki pojawiają się po 3-6 miesiącach. Od liścia odsadza się je jak mają po 6 liści. Pierwsze kwitnienie wystąpi po ok. 6 miesiącach od odsadzenia sadzonek do osobnych doniczek.

Proszę o informację czy dobrze słyszałam :P
---> Wystawy
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”