Agresywność pszczół,pszczoły u sąsiada,w domu, na balkonie itp.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Re: Pszczoły w domu..

Post »

jeżeli były to pszczoły to popełniłeś nieodwracalny błąd!!! mam nadzieję, że po prostu nie odróżniasz osy od pszczoły i były to te pierwsze bo wątpię żeby nawet murarka wlatywała (tak jak robią to osy i szerszenie) tak licznie do mieszkania
sosena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 wrz 2011, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pszczoły sąsiada,agresywność pszczół

Post »

Witam,
mam nie lada problem z pszczołami sąsiada. W zasadzie na działce tuż za domem ma pasiekę... Po dzisiejszym dniu, gdzie mnie pszczoły zgryzły (ręce, buzia, nogi), mam ich serdecznie dość, a poszłam tylko po marchewkę i ziemniaczki. Niestety prośby nie pomagają o przeniesienie ich w jakieś mniej ludne miejsce i chciałaby się ich sama pozbyć. Czy znacie może jakieś sposoby? Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pszczoły sąsiada

Post »

Są pewnie jakieś normy, a pszczoły nie są temu winne, żeby je tępić, a wręcz są pożyteczne. Przecież możesz na swojej działce także włączyć prysznic, to je odsunie od tej działki i żadnej im krzywdy się nie wyrządzi .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pszczół nie tykaj - nie dość że jest ich coraz mniej to są pożyteczne.
Prawdopodobnie weszłaś im w drogę, po prostu uważaj na nie.
W końcu one bez powodu nie żądlą, trzeba by je rozdrażnić.
Może jak je widzisz że robią oblot to poruszaj się wolniej...
sosena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no tak tylko problem jest taki, że ja nie mogę ani skosić trawy, ani wyplewić truskawek, ani zerwać malin na soki, nic a nic bo boje się chodzić po własnej działce... a mało tego moje dziecko ma uczulenie na jad pszczół i jak tu nic nie robić? Ja pszczołom naprawdę nie wchodzę w drogę ale mam tego dość zwłaszcza, że sąsiad nie ma 5 uli tylko ok 30.... a i muszę dodać ze od 2 lat proszę go żeby je gdzieś przeniósł...
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Może ktoś zna się na przepisach, jak to jest z pszczołami, w jakiej odległości od sąsiada ma prawo ustawić ule? Straż miejska czy policja pewnie znają te zasady. Ale to jakieś dziwne te pszczoły, mój Ojciec miał pszczoły, stały w ogrodzie, w różnych miejscach, plewiło się, zrywało się kwiatki, i nigdy żadna mnie nie użądliła. A swoją droga to sknyrus ten Twój sąsiad, jakby z każdego miodobrania podrzucił Tobie słoik miodu, może inaczej byś na nie spojrzała.
Waleria
Awatar użytkownika
dzwiedziu
50p
50p
Od: 27 sie 2009, o 14:56

Post »

unlimited1991
100p
100p
Od: 29 paź 2010, o 19:46

Post »

Ja się nie zgodzę z tym, że pszczoły bez powodu nie atakują. Czasem my im nic nie musimy zrobić, ja np. jak popracuję sobie w ogrodzie i się spocę trochę to leci na wszystko i uciekam :lol: pszczoły też. A jak tu małe dziecko jeszcze jest z uczuleniem.
sosena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję wszystkim za rady... wczoraj zgłosiłam sprawę na policję... a ta strona z prawami na pewno się przyda :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pszczelarz w takiej sytuacji powinien zbudować wysoką zagrodę aby zmusić pszczoły do wyższych lotów może to być bariera z wysokich roślin zielonych albo drewniana.
Pszczoły bardzo rozdrażnia zapach świeżo skoszonej trawy, tną wtedy ostro.
kalopanax
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2011, o 22:13

Post »

sosena pisze:dziękuję wszystkim za rady... wczoraj zgłosiłam sprawę na policję... a ta strona z prawami na pewno się przyda :)
Jak zakończyla sie sprawa z pszczołami?
Susiedka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 gru 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz jest dobra pora na przestawienie uli. Przede wszystkim warto popatrzeć, w którą stronę skierowane są wylotki uli. Powinny być w stronę działki właściciela pszczół. Wylotki wyznaczają korytarz powietrzny i w tym kierunku pszczoły będą bardziej agresywne. Tak, jak jest napisane w tych starych przepisach, powinna stać ściana na wysokość 3 m od zagrożonej strony, a ule nie bliżej niż 10 m od granicy działki.
Kilka uli, to nie kłopot, ale 30 to już jest problem i czasami pomimo dobrego prowadzenia pasieki, pszczoły bywają podenerwowane. Wtedy nawet w odległości 100 metrów od uli pszczoły mogą być agresywne. To jest ekstremum, zazwyczaj jest spokojnie.
Można też się domagać od właściciela pasieki, żeby nie robił przeglądów w czasie pracy sąsiadów na działce. Zazwyczaj to się robi raz na tydzień lub rzadziej, więc się można dopasować. Ale przy 30 ulach, jest sporo pracy.
Swoją drogą, rekompensata w postaci miodu się należy.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Ciekawy jestem co powoduje ataki pszczół? Zapach, ruchy, kolory? U mnie w sadzie są pszczoły, osy, szerszenie, trzmiele ( ale te są ponoć z natury łagodne) jedyne co mnie gryzie to komary i o wiele gorsze meszki... ( placek na skórze jak dłoń) w tym roku jak robiłem ogrodzenie, jeden słupek kopałem metr od gniazda os w ziemi, owszem zaroiło się, było nawet czarno, kopałem powoli, nic mi się nie stało ( ale byłem nieco w strachu..) co w takim razie tak drażni pszczoły i ich krewnych że atakują?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Żądło pszczoły jest zakończone haczykami. Po wbiciu w ciało zakotwicza się w nim, i wyrywa przy odgonieniu kawał odwłoka. Po takim incydencie pszczoła ginie, więc nic dziwnego, że żądli tylko w ostateczności. Najczęściej w obronie życia, lub roju.
Co innego osa - ta ma gładkie żądło wielokrotnego użytku, więc nie reglamentuje go zbytnio.
Czy Ty czasami nie wpadasz w panikę na widok pszczoły? Spróbuj może podejść bez emocji, pszczoła jak każdy robotnik potrzebuje czasami odpocząć, kiedy siada na Tobie to niekoniecznie z zamiarem samobójstwa. :roll:
Kiedy usiądzie spróbuj ją zdmuchnąć, zamiast odganiać.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Krzyś chyba nigdy Cie nie użądliła ani pszczoła ani osa. Tak spokojnie o tym piszesz... ;:224
A ja kilkakrotnie już byłam użądlona i o dziwo nie w swoim ogrodzie gdzie spędzam dużo czasu ale w sklepie podczas robienia zakupów i nie pomogło nawet to,że zamarłam w bezruchu.
Teraz boje się każdego robactwa i rozumiem innych bojących się.
Nawet nie stać mnie teraz na oczekiwanie co się stanie czy też czy się nic nie stanie.
Bronię się :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”