Przechowywanie warzyw z działki,ogrodu,pola
Przechowywanie warzyw.
Podzielcie się swoimi sprawdzonymi przepisami na przechowanie warzyw. 

Re: Przechowywanie warzyw.
zamrażarka
Chodzi o przechowywanie świeżych warzyw. Sposoby na to, aby jak najdłużej zachowały świeżość.
Mrożenie to niezły sposób, ale na suróweczkę się nie nadaje. Technicznie też sporo z tym kłopotu.

Mrożenie to niezły sposób, ale na suróweczkę się nie nadaje. Technicznie też sporo z tym kłopotu.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Anula..jak masz zimna piwnicę to przechowasz sobie np. marchewkę,pietruszke,buraczki ,ziemniaczki,kapustkę,w miarę długo..miesiąc, dwa...a poza tym przetwory,mrożonki itp....no tak realnie
Asia

Asia
Jak przechowywać ziemniaki w zimie.
Może banalne pytanie ale ...
Zawsze jak kupuję w sklepie to dosyć szybko się ukorzeniają a podobno wtedy wytwarzają jakieś szkodliwe związki i nie powinno się ich jeść.
Trzymam jej w ciemnym (prawie) garażu (często światło się tam pali). Temperatura kilka stopni.
Co robić aby nie rosły ?
Zawsze jak kupuję w sklepie to dosyć szybko się ukorzeniają a podobno wtedy wytwarzają jakieś szkodliwe związki i nie powinno się ich jeść.
Trzymam jej w ciemnym (prawie) garażu (często światło się tam pali). Temperatura kilka stopni.
Co robić aby nie rosły ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak przechowywać ziemniaki w zimie.
Moje ziemniaki stoją w piwnicy zimnej. Nic nie rośnie. Może twoje maja za ciepło?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Albo przez długi czas były trzymane w cieple i obudziły się
, a wstawienie teraz do chłodnej piwnicy tego nie zatrzyma 

Zimna tzn ? Jak zimna ?gosiakmala pisze:Moje ziemniaki stoją w piwnicy zimnej. Nic nie rośnie. Może twoje maja za ciepło?
U mnie w garażu jest z 5C teraz. Ale wcześniej były w ciepłym sklepie... a wcześniej nie wiem.
Pozdrawiam Tomek
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I może właśnie to, co było wcześniej im zaszkodziło, bo Twoje obecne warunki na pewno nie.NOTO pisze:U mnie w garażu jest z 5C teraz. Ale wcześniej były w ciepłym sklepie... a wcześniej nie wiem.
pozdrawiam, Gunnar
5 stopni to odpowiednia Temperatura do przechowywania ziemniaków. Widocznie w sklepie musiało być ciepło.
Witam wszystkich na forum Z radością poznam Regulamin Forum
Przechowywanie wykopków
Witam.
Z racji ze zbliżaja sie już wykopki na naszych ogródkach,mam do was pytanie gdzie przechowujecie swoje zbiory lub jak ? Ja osobiście słyszałem ze nalezy ułożyc warzywa w jakimś wiekszym pojemniku lub starej lodwóce i zasypać lekko piaskiem,podlewać co jakiś czas.
Jeśli macie jakieś swoje pomysły co do przechowywania warzyw,proszę podzielcie sie nimi..
Z racji ze zbliżaja sie już wykopki na naszych ogródkach,mam do was pytanie gdzie przechowujecie swoje zbiory lub jak ? Ja osobiście słyszałem ze nalezy ułożyc warzywa w jakimś wiekszym pojemniku lub starej lodwóce i zasypać lekko piaskiem,podlewać co jakiś czas.
Jeśli macie jakieś swoje pomysły co do przechowywania warzyw,proszę podzielcie sie nimi..

- matt55
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Re: Przechowywanie
U mnie przechowuje się w ciemnej piwniczce, albo luzem na ziemi, albo zakopane w piasku. Raczej nikt nie podlewa. Oczywiście nie może być za zimno oraz co jakiś czas sprawdza się czy coś nie gnije, jeśli tak od razu się wyrzuca
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Re: Przechowywanie płodów
Warzywa do pojemnika i zasypać je piaskiem. Nie lekko, po prostu zasypać. I ustawić to w piwnicy (piwnica cechuje się zwykle stałą temperaturą ok 5-10 C, wilgotnością powietrza ok 90% i że jest ciemno) w takich warunkach możesz zostawić.
Podlewanie niewskazane. Jeśli masz bardzo suchą piwnicę, to możesz spróbować z lekkim podlaniem - ale to będziesz widzieć, jak będziesz wyciągać warzywa, czy nadmiernie nie wysychają. No i ewentualną zgniliznę wyciągać - uwaga, jak jest zbyt wilgotno wszystko zgnije.
Podlewanie niewskazane. Jeśli masz bardzo suchą piwnicę, to możesz spróbować z lekkim podlaniem - ale to będziesz widzieć, jak będziesz wyciągać warzywa, czy nadmiernie nie wysychają. No i ewentualną zgniliznę wyciągać - uwaga, jak jest zbyt wilgotno wszystko zgnije.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Ja mam taką piwnicę , nie dośc że mała to ciepła jest , i mam suche warzywa już w grudniu ...w tym roku kapusta będzie tam , to troszkę wilgotnośc podniesie.....
Bożena
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja też przechowuje warzywa w piwnicy takiej bez fundamentów jak wrzucę tam ziemniaki po wykopkach to wystarczają mi prawie do następnych w przyszłym roku. Trzymam tam też buraczki czerwone, marchewki, pietruszki, seler, pory, buraki ćwikłowe czasami cebulę.