Uprawa iglaków z nasion.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa iglaków z nasion.

Post »

dobra, źle postawiłem pytanie..
patryk2337
200p
200p

Post »

Które gatunki łatwo rozmnaża się poprzez wysiew nasion ? Te które nie wymagają stratyfikacji, skaryfikacji i mają dużą powtarzalność cech

proszę o podanie nazw
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Post »

patryk2337 pisze: Czy mogę bez obaw kupować nasiona w sklepach internetowych ?
Czy maj jest dobrym terminem na wysiew nasion ?
Wysiewać w multi-palety ? Jeśli tak to czy one muszą być w tunelu foliowym ? Czy po prostu mogą zostać na zagorach ?

Pozdrawiam
Nie kupowałam zbyt wielu nasion w internecie, ale może masz w okolicy sklep stacjonary. Znane firmy nasienne teraz oprócz kwiatów jednorocznych i bylin sprzedają również nasiona iglaków. Ewentulanie możesz wejść do sklepu internetowego firm nasiennych i tam zakupić, tak robię dosyć często. Nie polecam kupowania nasionego na sztuki. Termin wysiewu jest różny dla różnych roślin, ale generalnie w maju wysiewa się bardzo dużo gatunków. Firmy Florpak badzo nie polecam. Aczkolwiek kupowałam u nich tylko byliny. Może w liściastych i iglastych są lepsi.
Wysiewam w skrzynki wysiewne, jeśli mam mało nasion to w płaskie doniczki, rodzaj mis. Przy braku kasy można i w pojemniki po lodach itp, tylko trzeba dziurki od spodu wypalić. Początkowo zasiewy trzymam w tunelu, jeśli temperatura pozwala na to, a sporo roślin już wzeszło wystawiam je na zagon w celu hartowania do warunków zewnetrznych.
Część nasion wysiewa sie na zimę i zostawia na powietrzu, wszystko zalezy od gatunku.
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

patryk2337 pisze:Więc wezmę się za :

- Lawenda,
- Lilak ( możliwe jak najwięcej odmian ),
- Krzewuszki ( -"-),
- Forsycje ( -"-),
- Pęcherznica,
- Trzmieliny,

Teraz możesz mi powiedzieć jakim sposobem jest je najlepiej rozmnażać ?
Jaki jest optymalny termin ?
Wiadomo że odmiany rozmnaża się w inny sposób niż gatunki żeby była większe prawdopodobieństwo powtarzania cech .
Młode sadzonki cały czas mogą być w tunelu foliowym, dam radę go wiosną postawić.
Jaką temperaturę utrzymywać w tunelu ?
Odmiany tylko wegetatywnie.
Nie za bardzo wiem, jak jest u iglaków, ale większość rzeczy po ukorzenieniu wystawiam na zewnątrz, nie trzymam tego w tunelu. Najpierw idzie do cieniownika do hatrowania a później na normalny zagon.
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

patryk2337 pisze:Odkłady to trochę nudne, wole przez sadzonki to robić. Trzmielinę już rozmnażałem i czekam aż wypuści korzenie. Używam ukorzeniacza A+B. Jeśli będę miał tunel to oczywiście zaopatrzę się w system nawadniający
Trzmielina robi sie właśnie bardzo łatwo z sadzonek. Po posadzeniu sadzonek do pojemników nie trzymam jej już wcale w tunelu. Wędruje do cienia na zewnątrz.
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

patryk2337 pisze:W przyszłości szkółkę mogę prowadzić na areale 10 ha więc mam duże pole do popisu.
Możesz dokładniej mi opisać zastosowanie osmocote, termin, dokładna nazwa, zastosowanie
Osmocote to nawozy otoczkowane długoterminowe. Są w wersji 3,6,9- miesiecznej, tzn. na tyle wystarczają roślinom. Nawóz występujacy w gotowych substratach w zasadzie należy potraktować, jakby go nie było. Jest go mało i jest krótkoterminowy. Miesiąc na nim to już i tak za długo. Jest niestety drogi i może lepiej na początek stosować tańsze nawozy, ale wtedy trzeba kilka razy w roku rośliny nawozić.
AgnieszkaG.
200p
200p

Post »

Pawel01 pisze:Jest uniwersalny w prawdzie nadaje się do wszystkich roślin. Ja staram się w torfie samym nie sadzić bo z moich obserwacji zauważyłem że jak torf przeschnie to zbija się w bryłe i cięko taką rośline dobrze podlać. Mozesz mieszać torf z ziemią kompostową ja tak robie i ziemia kompostowa rozlużnia bryłe a poza tym ma dużo w sobie składników odrzywczych.
Absolutnie nie używać ziemi kompostowej do produkcji szkółkarskiej. Nie dasz sobie rady z chwastami, a szkodniki i choroby też wtedy bardzo łatwo sie rozchodzą. Torf rozluźniaj piaskiem, bardzo drobnym żwirkiem (grubszym, płukanym piaskiem), korą. Piasek, czy korę leżące na pryzmach nalezyprzykrywać folią ze względu na liczne nasiona chwastów, które mogą się w nim gromadzić.
patryk2337
200p
200p

Post »

Bardzo dziękuje Agnieszko ! ;)
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Odnawiam temat

Czy ma ktoś namiary na sprawdzone sklepy internetowe z nasionami iglaków? Był bym bardzo wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam
qwert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2009, o 00:41

Post »

Dendrona na przykład, nasiona mają świeże z dobrym procentem wschodu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”