Agniesiu jeśli nie masz miejsca na krokosmię, to trudno.
Bardzo Cię podziwiam, że pomimo niewielkiego ogrodu masz roślinki tak z sensem posadzone, każda ma swoje miejsce i odpowiednią oprawę. Ja bym tak nie potrafiła, jesteś mistrzynią.
Daluniu witaj.
Z guzikowca jestem bardzo zadowolona, pomimo, że nie ma bardzo efektownych kwiatów, ale taka ciekawostka w ogrodzie.
Zimą wcale nie przemarzł, obsypany kopczykiem z kory i nawet wydaje mi się, że Ty mi o tym powieziałaś, że podobnie jak hortensja bukietowa kwitnie na jedorocznych pędach, więc je trochę przycięłam.
W tym roku z powodu ciągłego deszczu kwiaty szybko brązowieją i takie fajne igiełki krótko się utrzymują.
Pozdrawiam Cię serdecznie .
Majeczko dziękuję Ci za odwiedziny i miłe słowa.
Aguniu dziękuję,

ale nawet nie wiem co powiedzieć za tak miłe słowa, jestem po prostu speszona,

gdyż gdzie mi do Tojego cudownego ogrodu.
Małgosiu to ja Cię bardzo podziwiam za samodzielne ukorzenianie roślin.
Ja do tego nie mam ręki i cierpliwości.
Próbowałam z różami, ale żadna się nie ukorzeniła, choć główne zasady niby znam.
Aneczko dziękuję.
Szkoda, że nie masz szczęścia do białej liatrii, u mnie rośnie z cebul i jest nawet dwa razy wyższa od różowej.
Masz rację, że hortensje krzewiaste i bukietowe są nie zawodne, szkoda tylko, że te ostatnie mają białe kwiaty, które poźniej różowieją i różnią się tylko kształtem.
Ogrodowych, kwitnących na ubiegłorocznych pędach wcale nie sadzę, gdyż marzną pędy.
Mam tylko jeden krzew hortensji ogrodowej kwitnący na tegorocznych pędach, więc trzeba tylko dbać, aby korzenie nie zmarzły.
Jolu krokosmię sadziłam późną wiosną ubiegłego roku, chociaż późno, ale zakwitła, tylko nie wszystkie cebulki, więc myślę, że Twoja także jeszcze zakwitnie.
Na zimę nie wykopywałam, zaryzykowalam, gdyż zdania są podzielone na temat zimowania krokosmi.
Mnie się udało, była wyściółkowana tylko korą.
Hortensji Anabeli jeśli nie dostaniesz, chociaż jest bardzo popularna, to mogę Ci przysłać odrosty korzeniowe, gdyż ona idzie pod ziemią, jak perz.
Agnieszko dziękuję Ci bardzo za miłe słowa.
Iguniu witaj.
Dziękuję za odwiedziny.