Rośliny najładniejsze wizualnie, kolorowe,pnące do mieszkań ...

Rośliny doniczkowe
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Chciałabym przedstawić mojego oleandra, który właśnie kwitnie. :D Moim zdaniem jest dobry do każdego wnętrza, gdyż nie wymaga praktycznie żadnej pielęgnacji. Mam go już 5 lat i kwitnie co roku. Nigdy też na nic nie chorował. :D
Obrazek
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aurynko, gdzie trzymasz zimą tak pięknego oleandra? Mojemu, odkąd przeniosłam go do mieszkania, zaczęły strasznie opadać liscie.
aurynka
---

Post »

Stoi sobie w ciepłym pokoiku. ;:6 Tylko w środku lata wystawiam go na balkonik.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Mój trafił z balkonu jakiś tydzień temu. Pewnie odchorowuje szok termiczny.
Awatar użytkownika
Mary
100p
100p
Od: 29 wrz 2006, o 09:53

Post »

Aurynko, czy przycinasz go?

Oleander jest dobry do prawie każdego pokoju - z wyjątkiem sypialni. Czytałam gdzieś, że może być trujący. Trzeba też bardzo uważac na dzieci - aby go nie jadły i na koty.
Tak samo z wąchaniem kwiatów - mogą spowodować palpitacje serca.
Mam w domku 2 małe oleandry - już drugi rok. Nie kwitły jeszcze - może dlatego że w tamtym roku przycięłam je.
aurynka
---

Post »

Jeszcze nigdy go nie przycinałam. :) Też słyszałam, że ma właściwości "podtruwające" i dlatego stoi w dużym pokoju. :wink:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczytajcie dziewczyny sobie o jednym z najbardziej trujących aczkolwiek i jednym z najładniejszych kwiatów tarasowych.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=2013

Ponadto aurynko chciałabym uzyskać informację od Ciebie czy aby na pewno masz u siebie tego oleandra ok.5 lat i czy wszystkie zimy spędza "ciepłym pokoiku"?
:wink:
aurynka
---

Post »

Tak mam go u siebie 5 lat. ;:85 Dostałam go od znajomej. Zimą nie wystawiam go raczej na śnieg :wink: - u mnie w pokoju jest teraz ok 22st i siedzi sobie w kąciku nieboraczek. :wink:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wyjątek nie potwierdza reguły. :wink:
Mam zgoła odmienne doświadczenia w uprawie oleandrów więc tym serdeczniej zapraszam innych do dyskusji na ten temat.
Bezpieczne przetrzymywanie oleandra zimą w pokoju powyżej 18oC byłoby ciekawym doświadczeniem i rozwiązywałoby wiele problemów uprawiających je.Mam na myśli osoby mieszkające w blokach i uprawiające oleandry na balkonach.
Liczę zatem na doświadczenia wielu forumowiczów. :lol:
aurynka
---

Post »

Raz pewna znajoma (inż ogrodnictwa) powiedziała mi, że roślinki tego samego gatunku są jak dzieci : " fizycznie wiele mają ze sobą wspólnego, a z charakteru każda jest inna ". :wink: :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tak wyglada mój niespełna 2 letni oleander

Obrazek
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

mój oleander zimuje w piwnicy (chłodnej) przycięty na jakieś 50 cm..latem wkopuję do ziemi wraz z donicą..kwitnie co roku w lecie..
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Kontakt:

Post »

Myśle że to jest możliwe przetrzymywanie w tem pokojowej w okresie zimowym oleandrów ale dlatego kwitnią teraz a nie w czerwcu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Oleandry. Moja kuzynka całe lato trzyma donice z oleandrem na południowym balkonie i dopiero jesienią wnosi je do pokoju z oknem na południe. Kwiaty są w lecie, strzyżenie dopiero wiosną, przed wystawieniem na balkon. Podobno co roku rozdaje mnóstwo odnóżek i wszystkie się przyjmują, ale z czego robi sadzonki, czy w wodzie, czy od razu do ziemi, niestety nie wiem (ale zapytam).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

A mogę tu swoje pokazać?
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”