Chciałabym przedstawić mojego oleandra, który właśnie kwitnie. Moim zdaniem jest dobry do każdego wnętrza, gdyż nie wymaga praktycznie żadnej pielęgnacji. Mam go już 5 lat i kwitnie co roku. Nigdy też na nic nie chorował.
Oleander jest dobry do prawie każdego pokoju - z wyjątkiem sypialni. Czytałam gdzieś, że może być trujący. Trzeba też bardzo uważac na dzieci - aby go nie jadły i na koty.
Tak samo z wąchaniem kwiatów - mogą spowodować palpitacje serca.
Mam w domku 2 małe oleandry - już drugi rok. Nie kwitły jeszcze - może dlatego że w tamtym roku przycięłam je.
Ponadto aurynko chciałabym uzyskać informację od Ciebie czy aby na pewno masz u siebie tego oleandra ok.5 lat i czy wszystkie zimy spędza "ciepłym pokoiku"?
Tak mam go u siebie 5 lat. ;:85 Dostałam go od znajomej. Zimą nie wystawiam go raczej na śnieg - u mnie w pokoju jest teraz ok 22st i siedzi sobie w kąciku nieboraczek.
Wyjątek nie potwierdza reguły.
Mam zgoła odmienne doświadczenia w uprawie oleandrów więc tym serdeczniej zapraszam innych do dyskusji na ten temat.
Bezpieczne przetrzymywanie oleandra zimą w pokoju powyżej 18oC byłoby ciekawym doświadczeniem i rozwiązywałoby wiele problemów uprawiających je.Mam na myśli osoby mieszkające w blokach i uprawiające oleandry na balkonach.
Liczę zatem na doświadczenia wielu forumowiczów.
Raz pewna znajoma (inż ogrodnictwa) powiedziała mi, że roślinki tego samego gatunku są jak dzieci : " fizycznie wiele mają ze sobą wspólnego, a z charakteru każda jest inna ".
Oleandry. Moja kuzynka całe lato trzyma donice z oleandrem na południowym balkonie i dopiero jesienią wnosi je do pokoju z oknem na południe. Kwiaty są w lecie, strzyżenie dopiero wiosną, przed wystawieniem na balkon. Podobno co roku rozdaje mnóstwo odnóżek i wszystkie się przyjmują, ale z czego robi sadzonki, czy w wodzie, czy od razu do ziemi, niestety nie wiem (ale zapytam).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."