W cieniu starego orzecha
Re: W cieniu starego orzecha
Ido, wspaniałe jeżówki... przyznam Ci się, że szalenie mi się podobają i zasadzam się na nie w przyszłym sezonie... na razie podglądam odmiany na forumowych zdjęciach...
subtelny kolor róży - zachwycający... to pnąca odmiana?
subtelny kolor róży - zachwycający... to pnąca odmiana?
- lemka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś tak tą róże kupiłam jako pnącą, ale u mnie prawie wszystkie wiosną startują od zera, więc u mnie osiąga około 150-170cm. Ale jest śliczna i długo trzyma kwiat. Może uda mi się znaleźć fotkę rozkwitniętej.
Pozdrawiam Ida
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też róże wiosną startują od poziomu kopca.
Obiecywałam sobie ocieplić przynajmniej Elfe, ale zima mnie zaskoczyła.
I wiesz, ma już ponad 1,7 m wzrostu i pączki kwiatowe na wierzchołku.
Kolor podobny do Bantry Bay ma Astrid Lindgren, ona też co wiosnę zaczyna od nowa
.
Widzę, że masz sporo miejsca na nasadzenia. Nie wiem, czy pisałaś, jakim areałem dysponujecie ?.
Tak blisko masz do różanego zagłębia, możesz wybierać -przebierać w odmianach.
Obiecywałam sobie ocieplić przynajmniej Elfe, ale zima mnie zaskoczyła.
I wiesz, ma już ponad 1,7 m wzrostu i pączki kwiatowe na wierzchołku.
Kolor podobny do Bantry Bay ma Astrid Lindgren, ona też co wiosnę zaczyna od nowa

Widzę, że masz sporo miejsca na nasadzenia. Nie wiem, czy pisałaś, jakim areałem dysponujecie ?.
Tak blisko masz do różanego zagłębia, możesz wybierać -przebierać w odmianach.

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Ido, bardzo chętnie obejrzę zdjęcie rozkwitniętego pąka tej róży - jestem ciekawa jaki ma pokrój płatków i jak wygląda w pełnej krasie...
Elsi, gdzie jest to Wasze różane zagłębie? ;)
Elsi, gdzie jest to Wasze różane zagłębie? ;)
- lemka77
Aguś nie mogę znaleźć fotki, ale jak będę na działce to zrobię - pewnie już te pąki się rozwinęły, albo zaraz rozwiną. To zagłębie to oklice Końskowoli. Jeszcze tam osobiście nie byłam, ale mąż mówił, że co drugi dom to szkółka
Jesienią sie wybiorę na pewno.
Elu moja Elfe tez nieźle sobie radzi - mimo, że startowała tradycyjnie od poziomu zero. Przez to troche dłuzej musimy czekac na kwiaty, no ale nic się na to nie poradzi. Okrywanie też na niewiele się zdaje. Przynajmniej u mnie - bo działka trochę w polu i jednak mocno i mroźno w zimie wieje. Areał dość spory - prawie 50arów tak więc mam co zagospodarowywać. Jedyną przeszkodą jest to, ze marzymy o domu i w zasadzie nie wiemy w którym miejscu działki ewetnualnie powstanie. Dlatego staram się sadzić raczej rośliny, które da się przenieść. Tak więc iglaki nie mają u mnie na razie powodzenia, a chciałabym mieć choinkę przy domu, żeby ją na święta ubierać.

Elu moja Elfe tez nieźle sobie radzi - mimo, że startowała tradycyjnie od poziomu zero. Przez to troche dłuzej musimy czekac na kwiaty, no ale nic się na to nie poradzi. Okrywanie też na niewiele się zdaje. Przynajmniej u mnie - bo działka trochę w polu i jednak mocno i mroźno w zimie wieje. Areał dość spory - prawie 50arów tak więc mam co zagospodarowywać. Jedyną przeszkodą jest to, ze marzymy o domu i w zasadzie nie wiemy w którym miejscu działki ewetnualnie powstanie. Dlatego staram się sadzić raczej rośliny, które da się przenieść. Tak więc iglaki nie mają u mnie na razie powodzenia, a chciałabym mieć choinkę przy domu, żeby ją na święta ubierać.
Pozdrawiam Ida
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Jeżówki wreszcie i u mnie zagościły ,kupowane ginęły i w tamtym roku posiałam sama , nawet ładnie powschodziły , teraz już ładnie kwitną .. Różyczka śliczna , kupiłam w tym roku sześć ,miały być dwukolorowe ale mam tylko jedną a reszta jest o jednym kolorze , będę dalej szukać , mam już dwie dwukolorowe ,,
Prześliczne te jeżówki. Teżz kiedyś posadziłam jedną, ale po zimie nie wzeszła
Z pewnością jeszcze kiedyś sie do niej przymierzę. Śliczny kwiatek. Życzę ci spełnienia marzeń o domkun 

-
- ZBANOWANY
- Od: 4 lip 2010, o 10:40
Ja własnie dzisiaj będe siał jeżówkę, ale pewnie twoich i tak nie przebiję 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Lemko, zawsze Twoje włościa bedą mi się kojarzyć z miejscem śielskim i anielskim

Rozmawiałam ze Szkóła Roza, tak na jesieni będą wysyłać. Mają wystawić nowości na stronie www. Czekam sama jestem ciekawa. Poszalejemy

Rozmawiałam ze Szkóła Roza, tak na jesieni będą wysyłać. Mają wystawić nowości na stronie www. Czekam sama jestem ciekawa. Poszalejemy

dziewczyny, dzięki za różany namiar - znalazłam w internecie tę szkółkę
będę śledzić nowości bliżej jesieni, chociaż obiecałam sobie że już w tym roku stopuję z zakupami 

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Ja co roku na wiosnę gdy przycinam róże obiecuję sobie że żadnej więcej nie kupię , tak mnie podrapią ale gdy widzę piękne kolory na etykietach i choć wiem że znowu mnie oszukają z kolorami to znowu nie wytrzymuję i kupuję ..
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
I ja dziękuję - do Końskowoli mam rzut beretem a nie wiedziałam że taka szkółka jest...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ida ja też mam straszną ochotę się tam wybrać tylko nie mogę wyciągnąć swojego m 

- lemka77
Janko tak to bywa z tymi zakupami. Kupujemy różne odamiany a są takie same. Ja tak kupiłam lilie- niestety nie są takie jakie miały być.
Fajnie, żu udały Ci się jezówki - to takie wdzięczne kwiatki.
Iza ja też uwielbiam jeżówki, podobają mi się nawet w fazie pąka- wcale wtedy nie przypominają siebie. No i motyle je lubią- można pooglądać jak wdzięcznie fruwają.
Adriano na pewno Ci sie uda dochować swoich - to mocne rośliny.
Majuś ja też będę zaglądać na ich stronę - już nie mogę się doczekać tych nowości. Ciągle mi tych róż mało i mało, ach mieć takie rabatki ja Twoje -to moje marzenie.
Aguś jak tu zastopować z zakupami jak wszędzie tyle pięknych roślin. W zimie zaoszczędzisz
Jagusiu a widzisz jest takie przysłowie "cudze chwalicie......" Ale ja też tam osobiście nie byłam, obiecuję sobie ze się wybiorę.
Chciałbym sobie urządzić zakątek wypoczynkowy z różami w roli głównej. Szkic na papierze już mam. Teraz myślę o odmianach. Jeszcze chcę tam posadzić glicynię i kilka powojników. Ścieżki i miejsce pod stolik i ławeczki wymyśliłam sobie z cegły. Jeszcze jakiś nieduży ceglany murek. Może jesienią się uda zasadzić chociaż czesć róż - wiadomo z gołym korzeniem są tańsze a tam pewnie ze 30szt pójdzie. Budowa z cegieł pewnie ruszy wiosną. Wiecie co już się nie mogę doczekać

Iza ja też uwielbiam jeżówki, podobają mi się nawet w fazie pąka- wcale wtedy nie przypominają siebie. No i motyle je lubią- można pooglądać jak wdzięcznie fruwają.
Adriano na pewno Ci sie uda dochować swoich - to mocne rośliny.
Majuś ja też będę zaglądać na ich stronę - już nie mogę się doczekać tych nowości. Ciągle mi tych róż mało i mało, ach mieć takie rabatki ja Twoje -to moje marzenie.
Aguś jak tu zastopować z zakupami jak wszędzie tyle pięknych roślin. W zimie zaoszczędzisz

Jagusiu a widzisz jest takie przysłowie "cudze chwalicie......" Ale ja też tam osobiście nie byłam, obiecuję sobie ze się wybiorę.
Chciałbym sobie urządzić zakątek wypoczynkowy z różami w roli głównej. Szkic na papierze już mam. Teraz myślę o odmianach. Jeszcze chcę tam posadzić glicynię i kilka powojników. Ścieżki i miejsce pod stolik i ławeczki wymyśliłam sobie z cegły. Jeszcze jakiś nieduży ceglany murek. Może jesienią się uda zasadzić chociaż czesć róż - wiadomo z gołym korzeniem są tańsze a tam pewnie ze 30szt pójdzie. Budowa z cegieł pewnie ruszy wiosną. Wiecie co już się nie mogę doczekać

Pozdrawiam Ida
- lemka77
Gosiu to moze jesienią się zabierzesz z nami, jeśli mieszkasz niedaleko lublina lub gdzieś na trasie do Końskowoli. Mój mąż już tam był więc łatwo trafimy.
Pozdrawiam Ida