Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Olu,
Bufo-bufo pisze: penstemona hartwegii, sprzedawanego również tam jako bylina... tego penstemona uprawiam z nasion jako roślinę jednoroczną :shock: (2 rok)
, a ja wyczytałam gdzieś w internecie, że Twój penstemon okryty przezimuje. Trafiłaś akurat na ostre zimy. Może w tym roku uda Ci się go przetrzymać przez zimę.
Dzisiaj wybieram się na wieś. Będę do piątku. Może wybierzesz się do mnie. Serdecznie zapraszam.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lusiu dziękuję Ci za radę dotycząca penstemona - nie zostaje mi nic innego jak spróbować go osłonić w tym roku. Dziękuję także za zaproszenie, jeśli tylko dopisze pogoda zjawimy się z współM.
Chciałabym przedstawić teraz moje młode derenie:

Sibirica Varieagata
Obrazek
Aurea
Obrazek
Spaethii
Obrazek

Ambrozja meksykańska dzięki temu że się pokłada wygląda bardzo fantazyjnie - niczym płomień:
Obrazek

Podczas spaceru w słoneczny dzień (jakiś czas temu), natknęłam się na ciekawy krzew, co to jest :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Porcja warzyw:
Fasola:
Obrazek
Warzywnik starałam się urządzić wg. zasad uprawy współrzędnej, i tak fasola lubi ogórki z wzajemnością:
Obrazek
Burak liściowy
Obrazek
Oto interesujący przedstawiciel tzw. drobiu. Ma bardzo ciekawe umaszczenie. Nie znam się za bardzo na zwyczajach "społecznych" kur, ale wydawało mi się, że lepiej czują się grupie. Tę kurę czasem widzę (przechodzi pod płotem sąsiadów) i samotnie żeruje na (wielkim) trawniku, w zasadzie trzyma się z dala od stadka, z którym nocuje na wspólnej grzędzie (zapewne). Nazywam ją kurą out-saiderką:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapodziało mi się jeszcze jedno zdjęcie z Ogrodów- Franku, może pamięta ktoś z forumowiczów odwiedzających to miejsce z jakiej rośliny zrobiony jest labirynt?

Obrazek
Mi się zdaje, że to ligustr, ale nie mam pewności.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

No proszę, kolejna osoba pokazuje fajne miejsca z Franka. Chyba namówię m. na wyprawę i w końcu pojadę... ;)

Olu, a pokaż więcej swoich roślinek, to co widać dobrze się zapowiada! :wit
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, wiesz te ogrody są ciekawe, ale zbyt małe. Ja po ich zwiedzeniu czułam niedosyt. Dlatego następnym razem jak będę jechała to potraktuję je jako punkt poprzedzający ogrody w Wirtach, te dwa ogrody są stosunkowo blisko siebie.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto dlaczego podobają mi się penstemony:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeszcze jedno zdjęcie rośliny o której zindentyfikowanie poproszę (to zdjęcie pochodzi najprawdopodobniej z początku lipca).
Co to jest?
Obrazek

Już wiem - dzięki Plumi - jest to bez koralowy.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szałwia powabna, niestety jest dość wrażliwa na choroby.
Obrazek

Jeszcze raz zatrwian suworowa, tym razem jednak bardziej widoczny.
Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczny ten dereń variegata. Olu czy on urośnie taki duży jak Aurea.
Bo Aurea to chyba jadalny. Mam taki jadalny na działce i na wsi też już posadzony.
Zatrwian też mi się podoba.
Na przesadzanie dobra pora, po deszczach. Ja też mam roślinki wsadzone do doniczek,
za tydzień pojadą na wieś. :D
Pozdrawiam.
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

:wit pozwolisz, że będę zaglądać bo ciekawie opisujesz roślinki :)
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Olu czekałam, szkoda, że nie mogłaś do mnie dojechać. Obejrzałam Twoje roślinki. Bardzo ciekawe. Wszystkie te jednoroczne i te wieloletnie. Zainteresował Cię bez koralowy, mnie również interesował kiedy kwitł. Wstawię Ci dwa zdjęcia kwitnącego bzu. Zrobiłam je w maju, przy drodze do Bolesławowa.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu, nie pamiętam jak się nazywa mój pięciornik, ponieważ sama go wysiałam z nasion kilka lat temu, być może że jest to pięciornik nepalski. Opis jaki podałaś zgadza się z wyglądem mojej rośliny. Dzięki.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko, z tego co zdążyłam się zorientować dereń Sibirica Variegata jest nieco wyższy niż Aurea (około 50 cm), za to jest trochę bardziej zwarty i sztywniejszy (przynajmniej za młodu). Aura jest dereniem ozdobnym :) Niestety czas zatrwianu suworowa dobiega końca, za to zaczyna kwitnąć zatrwian wrębny (jeszcze chwila i zrobię mu zdjęcie).
Z hostami troszkę ryzykowałam gdyż są w okresie kwitnienia, na szczęście przeżyły (rośliny w donicach można sadzić do mrozów :) ).

Iwonko, dziękuję. Odwiedzaj, furtka ogródka otwarta całą dobę :wink: Zaraz wybieram się do Ciebie :)

Lusiu, nie chciałam Cię zarażać, ale wiesz przecież że chciałam Cię odwiedzić..Dziękuję Ci za zdjęcia bzu koralowego, chyba wolę go, gdy owocuje niż kwitnie..choć zapewne zapach ma słodki.

Zosiu, bardzo proszę :)

Bratki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Pięknie kwitną Ci jeszcze bratki. Moje już powoli kończą kwitnienie.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Lusiu, w tej chwili już mam do rozsadzenia nowe bratki na przyszły rok (czarne). Tzn. pewnie będą ciemno bordowe, jak ten jeden powyżej. Ten granatowy z białą obwódką też miał być czarny z białą obwódką..No cóż tak to jest w wypadku zdjęć na opakowaniach. Nie wyrzucam opakowań nasion, a szczególnie już nasion bylin i innych trwałych roślin. Wczoraj w końcu (mimo, że niedziela to była :oops: ) podjęłam decyzję ;:188 ) i usunęłam firletki chalcedońskie (który drugi rok złapały u mnie mączniaka, poza tym że kwitną na czerwono :-? oraz pojedyncze goździki ogrodowe (kwitły po raz pierwszy). Teraz w kolejce czeka gaura, ale tą chyba tylko przesadzę bliżej końca ogrodu z dala od niższych od niej roślin, które przysłania. Powoli przymierzam się do niezłej roszady roślin. W moim ogródku, który prowadzę od ponad 3 lat (a właściwie moje początki sięgają roku 2005, ale dotyczyły niewielkiego fragmentu ogrodu, wiele z tamtych roślin wypadło gdyż chyba nikt się nimi nie zajmował, a ja tylko z doskoku) rośliny jednoroczne ustępują bylinom, z kolei byliny ustępują krzewom (te wymagają najmniej zachodu). Raczej nigdy nie zrezygnuję z dwóch pierwszych grup, ale będę je stopniowo ograniczać. Może wstawię za jakiś czas zdjęcia moich początków w tym ogrodzie 8-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”