Cydr , cidr , cyder .

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cydr , cidr , cyder .

Post »

Pewnie trzymają się łapkami :wink:
Prawdziwy cydr jest robiony bez dodatków: z jabłek ;:108 jako napój świeży i musujący. Jest nietrwały z uwagi na małą zawartość alkoholu.

Choć ja tam wolę te ponad 6% :wink: lepszej klasy, nie te piwkowate - a takie można przechowywać dłużej. Z odpowiednich odmian można uzyskać cydr mocniejszy, nawet 13% jak wino (np. Medaille d'Or) ale to nie w naszym klimacie.

Cydr to po polsku "jabłecznik" (po warszawskiemu to słowo oznacza szarlotkę, nie wiem czemu) i tradycyjny również u nas trunek, kiedyś przynajmniej. Wszystko na temat znajdziesz w przedwojennych książkach pod tym hasłem, sporo w internetowych bibliotekach jest.
Możesz wzmocnić cukrem, możesz dać matkę drożdżową, ale to już nie to samo. Ma sens jeśli chodzi o jakiś konkretny efekt, np. używasz jabłek o zbyt małej zawartości cukru (większość sklepowych odmian) albo opryskiwanych przeciw grzybom, albo chcesz trwalszy w przechowaniu trunek, etc. W dzisiejszym chemicznym świecie może się okazać że dzikich drożdży nie ma - i szlus... Taki miałem ostatnio kłopot z zakiszeniem ogórków - musiałem szukać bakterii :?
Ciekawy efekt daje dosłodzenie miodem, z tym że także spowalnia fermentację - o co też chodzi w tym zabiegu.

Jak długo fermentuje podwójnie i jest musujący - uznam za cydr, przynajmniej bardziej cydr niż te sztuczne z supermarketu, z syropu kukurydzianego z dodatkiem koncentratu jabłek dla smaku... :?

Obrazek

Wino jabłkowe też dobra rzecz, swoją drogą - a jakie wina robiono niegdyś w Kalwarii Zebrzydowskiej to dziś nikt by nie uwierzył... O calvadosie już nie wspominam.
Reigne des Reinettes, drodzy moi ;:108
:wit

http://www.mamcar.jawnet.pl/Download/nowicki.pdf
http://www.mamcar.jawnet.pl/Download/perkowicz.pdf
http://www.welshcider.co.uk/
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rossynant, dzięki. Chyba mojemu mężowi spodoba się nasze forum. :lol:
Rossynant

Post »

Oi tam. Zauważyłaś kto w tym dziale moderatorem (albo była...)? Nalewka :D
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

No to wszystko by się zgadzało. :lol:
Ostatnio koleżanka zachwyca się nalewką z kwiatów czarnego bzu. Robiona tak "trochę na oko". Ciekawe, czy zdąży poleżakować :lol:
kalenia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 maja 2012, o 00:14

Post »

Polecam następujące książki dla początkujących amatorów :1. Creaft cider making - Andrew Lea.2. Real cidermaking on a small scale -M.Pooley&J.Lomax. 3. Cider.Making, using&enjoying sweet&hard cider.A.Proulx&L.Nichols. Można kupić w empik lub angielski Amazon / wysyłają gratis od 25 funtów/.Kupiłem w Anglii /nie wysyłają do Polski ,przynajmniej ta firma/, następujące odmiany : Browns Apple, Dabinett, Kingston Black, Sweet Alford. Każde w swoistym typie. Były na M25 czyli silnie rosnąca podkładka.Trochę należy poczekać na owocowanie. Póżniej dobrać proporcje wg własnego smaku i luksusowy trunek gotowy.To co na ogół sprzedają w Polsce to żałosne, bezczelne imitacje cydru , służące co najwyżej do doprowadzenia do ruiny żołądka i wątroby. Ostatnio straciłem kilka złotych na coś takiego w czarnej butelce / obciąganej folią/. Nie przeczytałem składu - a nie nadawał się on nawet na kompost.
Można robić z imitacji soku z Biedronki - można również pić denaturat ... kilka takich osób widziałem w życiu.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

kalenia,

a powiedz w jakiej firmie kupiłeś te odmiany? I czy przetrwały chociaż jedna polska zimę z -25 st. C? Generalnie jak kupuje się lepszy cydr w UK to jest napisane na butelce z jakich jabłek jest zrobiony i wtedy jeśli smakuje to można samemu spróbować. A jest z czego wybierać, bo Anglicy to maja ponad 200 odmian cydrowych z tego najbardziej popularne to jakieś 20 :)

Smak tych jabłek zależy oczywiście od miejsca w którym dojrzewają. W Anglii klimat zupełnie inny niż u nas i może w sumie wyjść na to, ze te odmiany nie będą wogole się w polskich warunkach nadawały na cydr. A czy nie mamy jakiś polskich typowo cydrowych odmian? Musza chyba jakieś być, co? Chociażby królowa renet czy gold millenium.

Pozdrawiam serdecznie
kalenia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Szkółka Thornhayes Nursery.Część tych odmian była badana w Polsce i się sprawdziły.Może być problem z M25 , ale wystarczy przeszczepić na np. A2 .Sadzonki zimowałem pod przykryciem .Taką mam zasadę - dopóki nie zaszczepię egzemplarze "awaryjne".Oczywiście- można robić i z odmian możliwych do zdobycia u nas czy w Niemczech.Polecam lekturę stron internetowych cydrowych amerykańskich.Na niektórych podają gotowe proporcje odmianowo-procentowe. Jest to jednak zawsze kwestia gustu- jeden lubi likier , drugi gorzki bitter !
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

To ja bym jeszcze chciała ustalić co to znaczy, że jest nietrwały... Taki 6% ile poleży, powiedzmy przelany w butelki i zakapslowany/zakorkowany? A taki więcej-procent?
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Cześć,
Ja robiłem Cydr z samego soku, wyszedł ok. 5-6%. Robię też piwo. Technologia troche zbliżona.
Cydr po zabutelkowaniu w butelki od piwa (ew. plastiki od Coli itp napojów) z dodatkiem 8 g/l cukru do refermentacji dla nagazowania, wychodzi:
- mocny :D
- gazowany jak piwo/szampan
- po dłuższym leżakowaniu bardzo klarowny (na dnie odkłada się osad drożdży/mętów różnych)
- kwaskowy
- spokojnie może poleżeć w butelkach z pół roku, a pewnie i z rok, jak komuś wytrzyma :D
- żeby zbilansować kwas z jabłek, dobrze jest dodać:
A) KSYLITOL - cukier brzozowy - drożdże go nie fermentują - wersja droga
b) Cologran - słodzik z Lidla - wersja tańsza
- dobrze z cydrem komponuje się dodatek imbiru
- należy użyć szlachetnych drożdży piwnych lub winnych - do kupienia w hipermarketach i w internecie
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj

Cologran - słodzik z Lidla - wersja tańsza :shock: :shock: :shock: :shock:

Nie ma co, najlepiej wapna gaszonego, zabije cały kwas :)

Pozdrawiam serdecznie
kalenia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Niektóre posty chyba są pisane przez producentów, którzy są zainteresowani tym, aby użyć składników za 10 groszy, a sprzedać towar za 3 zł.Oczywiście - nie otruć natychmiast konsumentów , tylko za kilka lat.Wtedy nie będzie można dojść, kto jest winien.
LUDZE - dajcie sobie spokój ! Albo róbcie przetwory z owoców - albo pijcie czystą wodę mineralną !!! Na tym kończę tę bezsensowną dyskusję. Dziękuję bardzo .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

ZbyszekT : dzięki za wyczerpującą odpowiedź :D Czyli że może z rok uda się poleżeć.. W tym roku pestkowe marnie za to jabłka tak obrodziły, że jak to co w tej chwili wisi na drzewach dojrzeje, to będę miała zapas na następne 4 lata, w każdej możliwej formie.. W tym 2 samosiejki z których jedna ma na pewno jabłka w typie "cydrowym" ;D Kwaśne że choć wypluj.. i z jakąś taką goryczką w tle, a wygląd jak Golden Delicious mają prawie.
kalenia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na koniec coś konkretnego , dotyczącego odmian. Wg 3 książki / amerykańska/.
Są tylko 3 odmiany angielskie, z których można zrobić jednogatunkowy cydr : Kingston Black, New Foxwhelp i Stoke Red.
Z amerykańskich / znanych lub dostępnych u nas/ : Golden Russet, Roxbury Russet, Pepina Ribstona.
Rekomendowane w USA do strefy 4.
Cortland, Fameuse, Mc Intosh, Northern Spy, Ribston Pippin, Wealthy.
Strefa 5. Baldwin, Ben Davis, Cox Orange Pippin, Delicius, Fameuse, Golden Russet, Gravestein, Jonathan, Mc Intosh, Northern Spy, Ribston Pippin, Rome Beauty, Wealthy.
Te strefy to klimat występujący w Polsce.Nie podawałem odmian u nas nie znanych.
Książka Mein Grosses Apfelbuch -Eckart Brant.
Na soki : Altlander Pfannkuchen, Berlepsch, Bohnapfel, Boskoop, Champagner Renette, Cox Orange, Gelber Edelapfel, Goldparmane, Jakob Lebel, Kaiser Wilhelm, Winterstettiner.
Na wina : Ananas Renette, Bittenfelder, Bohnapfel, Boskoop, Boikenapfel, Coulon Renette, Gewurzluiken, Szara Reneta, Kasseler Renette, Luxemburger Renette, Ontario, Purpuroter Cousinot, Winterstettiner. Pominięte mniej znane.Proszę pamiętać, że np. Bohnapfel to Grochówka.
Proporcje to już nasza w tym głowa !
Dla niecierpliwych lub nie posiadających ziemi można polecić prawdziwe soki w kartonach / bez żadnych pogorszaczy/. Należy pamiętać, że zawierają one zbyt dużo jabłek słodkich / co nie pójdzie w deser - idzie do tłoczenia/, o ile wiem , jeszcze nie ma typowych sadów do tłoczenia soków czy robienia cydru lub calvadosu. Powodzenia !
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Boshe!

cydr z soków w kartonach? I jeszcze najlepiej z tych kartonów wysmarowanych parafina od środka. O jjj, to to pisali w tych książkach?

Cydr ma być robiony z całych jabłek, nawet robaczywych, nie rozdrabnianych tylko gniecionych, tak aby pestki nie popękały i aby dało się owoców wydusić cały aromat ale nie cyjanowodór z pestek. Najpierw gniecionych na kole później wyciskanych na prasie. I ma mieć 4-6%% alkoholu. Przy takiej ilości łatwo zamieni się w ocet winny, dlatego cydr zasiarkowuje się tak jak wino. Mozna tez pasteryzować, ale to feeeee. Nie wiem jak kolo tego maja się soki z kartonów. Tych parafinowanych oczywiście ;) Różnica pewnie taka jak miedzy winem francuskim i australijskim.

Pozdrawiam serdecznie
Rossynant

Post »

Dorzucę jeszcze że za jabłka cydrowe lub winiarskie uznaje się (z pamięci, ale sprawdzę później): Grafsztynki; Renety prawie wszystkie (te z tym posmakiem), zwłaszcza Królowa Renet, Muszkatowa, Ananasowa; Mutsu, Golden Noble(Złota Szlachetna), Arkansas Black, George Cave, James Grieve, Wealthy, Princes Louise, Charłamowska, Titówka, Książę Albrecht Pruski, Kalwila Zimowa, Jakubek, Kuzynek, Sztetyny, Żeleźniak. Robiąc coś latem można użyć i Papierówki i Ananasa, ale mało mają cukrów - na szybkie spożycie. Podobnie Kosztela - stosują ludzie - niewiele ma cukru, tylko że nie ma kwasów, ale do zmieszania się nadaje.
W chłodnej piwnicy cydry można długo trzymać, lecz takie na przechowywanie powinny mieć ponad 6%, im więcej tym lepiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”