Piękne te Wasze monardy
A na mączniaka polecam ekologiczny sposób: opryskać wiosną kilka razy wyciągiem ze skrzypu polnego i czosnku (wycisnąć do kubła z wodą kilka ząbków czosnku, zostawić na 24h, potem zaparzyć herbatkę z 5 - 10 torebek skrzypu ["herbatka ekspresowa" - do kupienia w aptece], dodać do skrzypu i tym polewać). Ja tak wyeliminowałam mączniaka na płomykach wiechowatych i winorośli
Witam.Mam pytanie o pysznogłówkę.Co należy zrobić po przekwitnięciu roślinki.Czy należy ją ścinać i czy można w jakiś sposób zrobić podział.Bo miałem kilka roślinek i niestety oracz pole skutecznie przejechał po pięknych kwiatuszkach.I uratowałem ,tylko jedną roślinkę.Pozdrowionka
Pewnie, że odrośnie po przycięciu. Jeśli są teraz zupełnie w kawałkach to najlepiej posadzić kawałek przyziemny z korzonkami i kawałkiem łodygi i pilnować żeby nie wyschła. Same łodyżki można ukorzeniać pod słoikiem w cieniu.
Dzięki za info.Ale czy należy wykopać roślinkę.Jeszcze są jakieś kwiatki a,le to już końcówka.I widać ,że jakieś są odrosty.
A jak rozumieć są w kawałkach?
Jak odrasta na właściwym miejscu to O.K. nic nie trzeba poprawiać. Napisałeś o oraczu. Gdyby były przeorane to byłyby poodwracane do góry nogami i porozrywane, wtedy zbierasz kawałki i ukorzeniasz.