Moja datura też ma kilka już pąków a myślałam że nic z niej nie będzie
kupiłam taką oto sztukę na początku kwietnia
potem córcia ją połamała, potem pies doprawił a następnie po gradobiciu myślałam że to już koniec
bo wyglądała fatalnie
a potem trochę karmienia i podlewanie dwa razy dziennie i po kilka pąków na jednym badylku
teraz niech tylko zakwitną
Boniu, ślicznie się odrodziła Teraz tak jak i moja - niech tylko zakwitną pąki Też u mojej poobrywałam troszkę liści, podkarmiam ją też nawozem, nabrała mocniejszego zielonego koloru.
Kupiłam nasionka z 10 wzeszła 1 właśnie ta ( miała być biała... chyba ciut jej do bieli brakuje ale i tak jest piękna .Ciekawe jaki kolor będzie miała jak się całkiem wybarwi )
A to moje prawie nowe nabytki już ładnie rosną w ziemi
U mnie kwitnie daturka, która co roku była biała z lekko kremowym odcieniem, a w tym roku jest różowa. Ciekawe, czy to efekt pogody, czy któregoś z nawozów.
W tym roku pierwszy raz wysadziłam moje datury na rabatę, to się opłaciło! Porosły wielkie krzaki i mają mnóstwo pąków, mam dwie żółte, Wasze są również śliczne!
ja mam inny problem , te kupione u ogrodnika owszem są bardzo ładne , rosną w gorę , ale póki co nie mają zamiaru puszczać pąków i nie mają odgałęzień . wszystkie liście są symetryczne , więc póki co kupa....
Proszę o pomoc... Moje daturki pożerają skorki (szczypawki) Liście wyglądają jak ażurowa serwetka czy wycinanka!
Czym albo jak zlikwidować te paskudztwa??? Psikałam środkiem na mszyce i nic... wyczytałam gdzieś, żeby zrobić pułapki ze słoików i siana i też nic... Proszę, poradźcie... Daturki mają już "ogóreczki" i boję się, że te wstrętne skorki je zjedzą
A czy ktoś z Was widział jak skorki zjadają liście ?
U mnie również są liście wyglądające jak wycinanki lecz zauważyłam na nich zielone gąsienice ,po ich zabiciu sprawa się uspokoiła a skorków jest masa ( na daturach jak je poruszę to aż spadają , w tunelu , na innych kwiatkach:shock: ...i strat z ich strony nie widzę, one się chyba żywią np mszycami )
Dzięki Adrian, wypróbuję - mam nadzieję, że znikną te paskudy brrrr
Zjawka - jestem pewna, że to skorki, nic innego nie ma na daturach sprawdzałam kilkanaście razy...
Wiem, że one teoretycznie żywią się mszycami, ale zdarza się również, że zjadają liście. Poniżej fragment artykułu, który przeczytałam w internecie:
"....Skorki, zwane potocznie szczypawkami, niszczą liście roślin wygryzając w nich strzępiaste dziury.
Zwłaszcza lubią chować się w kwiatach o dużych pąkach jak chryzantemy, dalie, klematisy.
Z warzyw lubią pomidory i ogórki, zwłaszcza te zasadzone w szklarniach..."
A to z Wikipedii:
"...W ogrodach poluje na liczne szkodniki m.in. mszyce i małe gąsienice, jednak niekiedy wgryza się w żywe rośliny..."
Max1232 - pokaż proszę zdjęcia Na moich są dopiero ogóreczki. A masz może doświadczenie z tymi nasionami? Siejesz swoje i rosną? Czy trzeba co roku kupować?
Niestety nie mam obecnego zdjęcia ale możesz znaleźć w części pierwszej jak wyglądały ja nasionka siałem pierwszy raz przysłała mi je jedna z forumowiczek