Drzewko w kształcie małego parasola
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Drzewko w kształcie małego parasola
Toć piszę, że go lubią. Ze zdjęcia widać, że daje radę. Gdybym miała teraz wybierać na okoliczność ławeczki pod zielonym parasolem wybrałam bym drzewko: Betula pendula 'Youngii', bo cena jest niewygórowana, można wybrać odpowiednią dla siebie wysokość i różne mszyce tak strasznie jej nie kochają, ale chyba musiałaby mieć więcej bambusowego czy innego kija na stelaż.
A i czytałam, że zdrowo jest się do brzozy poprzytulać.
A i czytałam, że zdrowo jest się do brzozy poprzytulać.
-
- 100p
- Od: 12 kwie 2010, o 13:35
Betula pendula 'Youngii jest też ciekawa, ale tu na forum czytam, że "wypija" wodę innym drzewom czy krzewom, a w sumie obok miejsca tego mam kilka roślinek...
'Youngii' rośnie też dość silnie - po 15-20latach to spore drzewko, więc ciąć i tak trzeba. Teraz jest w modzie Betula Utilis 'Long Trunk', więc jak już płacząca brzózka, to ta będzie o wiele ładniejsza 

Ładna jest również "płacząca forma leszczyny" - corylus pendula
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=cor ... a=N&tab=wi
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=cor ... a=N&tab=wi
-
- 100p
- Od: 12 kwie 2010, o 13:35
Ta faktycznie chyba ciekawsza od youngii, dziękiGriseum pisze:'Youngii' rośnie też dość silnie - po 15-20latach to spore drzewko, więc ciąć i tak trzeba. Teraz jest w modzie Betula Utilis 'Long Trunk', więc jak już płacząca brzózka, to ta będzie o wiele ładniejsza
Chyba jednak zdecyduję się na jarząb pospolity pendula.Czy on też może osłabić rosnące dość blisko krzewy?i na jakiej wysokości szczepionego najlepiej kupić, żeby z łatwością zmieścić ławeczkę?spotkałam w necie 1,80 cm, to chyba może być?
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie mam takie pytanie u siebie w ogrodzie mam 2letnią brzózkę i chciałabym zacząć ją formować jako taki parasol..Tylko nie wiem jak zacząć, na pewno trzeba obciążyć gałęzie by rosły w dól, a można zrobić to teraz ??
Proszę o odpowiedź z góry dziękuję

Proszę o odpowiedź z góry dziękuję

amatorka015 jak powiem daj sobie spokój z formowaniem brzozy to się pewnie obrazisz.. 

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Jest odmiana brzozy przypominająca parasol ( u znajomych w ogrodzie rośnie taka ) jest bardzo ozdobna i nie zajmuje dużo miejsca, natomiast jak chcesz formować "pionowo" rosnąca brzozę to chyba jesteś skazana na porażkę. Sąsiad zza płotu eksperymentował, wyciął cały wierzchołek pozostawiając jeden "okółek" gałęzi, przez pierwszy sezon wyglądało to zjawiskowo
, ale brzoza wzięła się w garść i po parasolu nie został nawet ślad .... a po takim cięciu rosła do góry jak szalona. 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Kontakt:
Piękny parasolowaty pokrój ma Prunus yedoensis 'Ivensii', do tego łatwa w uprawie.
Mój znajomy ma ławeczkę pod wiązem Camperdownii, a właściwie pod dwoma tymi wiązami, posadzonymi obok siebie w odległości ok 2 m. Efekt powalający, tworzą coś na kształt altany. Jednak by coś takiego zrobić wiąz musi być zaszczepiony wysoko, 2 m co najmniej.
Niestety i jedna i druga opcja do najtańszych nie należy.
Mój znajomy ma ławeczkę pod wiązem Camperdownii, a właściwie pod dwoma tymi wiązami, posadzonymi obok siebie w odległości ok 2 m. Efekt powalający, tworzą coś na kształt altany. Jednak by coś takiego zrobić wiąz musi być zaszczepiony wysoko, 2 m co najmniej.
Niestety i jedna i druga opcja do najtańszych nie należy.
Pozdrawiam, Marta
-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
Kochani poproszę o radę odnośnie drzewek typu pendula. Otóż potrzebuję takiego cuda od strony południowej cały dzień słońce, ziemia przepuszczalna w miarę nie zła. Wymyśliłam sobie że posadzę to cudo przed domem między jednym a drugim oknem ( szerokość jakieś 3.5 do 4 metrów), i tu mam problem co wybrać modrzewia, wiąza , brzozę a może morwę. Chciałabym posadzić pod tym w przyszłości jakieś żurawki albo coś takiego cieniolubnego.Proszę o radę 

Pozdrawiam Jolka
- sniezek
- 100p
- Od: 19 lis 2011, o 20:22
Też się chętnie podepnę pod pytanie poprzedniczki , fajne te penduły 

-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
Kurczę nikt mi nic nie poradzi
, to chyba zdecyduję się na brzozę Yungii skoro taka bezproblemowa.

Pozdrawiam Jolka
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)