Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Witam niedzielnie.
Evluk-tak wiem,że po dopisaniu cz.4 link nie był aktywny,napisano mi co mam wpisać,jest niebieski,lecz pisze,że nie istnieją Rabatki.Jutro będę dalej próbować.Może naprawdę Rabatek Konstantego już nie ma?Co do szczawika Deppego od Ciebie to w tym roku za późno zaczęłam go podlewać,już nadgania stracony czas.Stolik składany,a raczej wysuwany mam od zeszłego roku.Muszę go przed wyniesieniem na zewnątrz pomalować,już kupiłam bejcolakier sosna oregońska,bo stolik jest sosnowy.
Lisko-kobiety żyją stosunkowo długo i jest pewna szansa,że kiedyś jeszcze się spotkamy.Ławeczkę muszę dokończyć czyli wkręcić umiejętnie stężające "wstęgi" metalowe od tyłu,tak by otwór w metalu wypadł pośrodku listew drewnianych,trzeba to zrobić w dwie osoby i Jędruś się już zgodził po pracy przyjść to zrobić,ja będę za imadło. :;230 Na skalniak sporo dokupiłam,floksy szydlaste,skalnice,rojniki,poziomki ozdobne,więc się zagęszcza.
Tija-będę czekać na rozwój nasadzeń,wszystko się przyjęło,a kamienie będę nosić.Stopniowo się uzupełni. Obrazek Obrazek
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mnie się podoba taka ławeczka,Ewo masz racje- będzie gdzie przysiąść po pracy. U was burze i deszcze a u nas tylko straszą, czekamy na deszczyk.

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo czy Twój kuklik jest taki? Ten jest spotkany w drodze powrotnej od Albertynów.
Obrazek
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko-nie zdążyłam wczoraj dopisać,kotka sąsiadów okazała się nadzwyczaj łowna,najpierw jadła w podwórku nieopierzone pisklę gołębia?,może i wyrzucone z gniazda,ale potem biegała z myszą w pysku,wolałabym karkóweczki z myszy czy szczurzego udka nie odkryć w Rabatkach.Ta mysz chyba była jeszcze niedobita,część polowania odbywała się w moich piwoniach,trochę staraszone.Połamane liście,a nie pąki.
Olgo-kuklik zwisły od Elwirki chyba jest właśnie taki,bo już przekwitnięty dostałam.
Ewo-Ogis- na ławkę można odłożyć plecak,można oderwać się od pielenia czy podlewania i przysiąść,można poczytać.Jutro zamontujemy podkładki pod pralkę żeby nie zmieniała miejsca w trakcie wirowania i żeby wytłumić drgania i dokończymy montażu ławki.Podoba mi się,że śruby i nakrętki mają plastikowe zaślepki,co uchroni je przed rdzewieniem.Dziś bardzo ciepło,jeśli jednak pod wieczór w Podwórkowym będzie znośnie to chcę pomalować stolik,boki listew ławki(nie są domalowane porządnie),karmnik i samolot(te na niebiesko).
Tija-Elwirka dostała również ławkę,elementy żeliwne wylicytowane,odnowione,drewniane wykonane własnoręcznie przez Jej eMa i pergolę pod winogrona.A ja kupując lakier do stolika zajrzałam i do działu ogrodowego i nabyłam mniejsze opakowanie bardzo ładnego żwirku z myślą o stoliku-skalniaku.Mam już płaski wapień,może dziś idąc po zebrany już dziki bez znajdę drugi płaski wapień ,a jak nie to na pewno jakieś na skalniak.Ptaszka taż będę miała,ale zrobię go z otworkiem na świeczkę.
Danutab-tylko Podwórkowy.U nas było sporo ogłoszeń o sprzedaży działek w ROD,niestety większość z tych które były w granicach miasta lub niedaleko i z dogodnym dojazdem przewidziana jest w nieodległym czasie do likwidacji pod mieszkaniówkę czyli byłoby to wyrzucenie w błoto 20-30 tys.zł.Kiedy będę jechać na Zaolzie wcześniej dam znać telefonicznie.
Danuto K.-ławeczka wyschła bardzo szybko,zapraszam.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

EwkaEs pisze: Tija-Elwirka dostała również ławkę,elementy żeliwne wylicytowane,odnowione,drewniane wykonane własnoręcznie przez Jej eMa i pergolę pod winogrona.
Wow super ;:138 ja mogę tylko pomarzyć :( moje powojniki wiją się po poustawianych równiutko przyciętych kijkach brzozowych a winogrona snują się po murze na rozciągniętym drucie :oops: swoją drogą zapowiada się niezłe owocobranie , mój chodż młody ma masę zawiązek .
Teraz już wiem co od x lat rośnie nad moim oczkiem :roll: to kuklik zwisły u nas traktowany jako chwast .
Ewuś bardzo jestem ciekawa Twojego stolika skalniaka ;:65
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat-pytałaś o moją hostę Niebieska Mysz-ma jakieś 10 cm średnicy.
Obrazek
Tija-powiadasz,że winogrona zapowiadają się dobrze?Ciekawe jak u mojej siostry,u niej pną się po domku na działce,a ten domek to taki kiosk Ruchu nieco tylko oswojony(okiennice zewnętrzne,schodki).Nie ma szans by szwagier zrobił pergolę.
Przyniosłam 3/4 plecaka wapieni,w tym drugi płaski na stolik-skalniak,ale to ciągle jest mało.Znajomy mieszkający pod miastem u wrót Dolinek Jurajskich obiecał trochę przywieźć z tych większych,których brakuje mi u podstawy.Umówiłam się z Tomkiem do Pracowni Rzeźby celem wymodelowania dwu dżdżownic i ptaszka-świecznika,wypalone będą w czasie warsztatów latem.
Pojawiły się ohydne czarne mszyce na cytryńcu chińskim i na kozłku lekarskim,co mnie martwi.
Idę trochę podlać,muszę wiszące donice,stojące misy i szczawiki oraz trochę na skalniaku.
Obrazek
Zostawiam pierogi z truskawkami i na deser truskawki ze śmietaną.To jeszcze nie moje własne zaokienne truskawki.
Obrazek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Piękny zakątek stworzyłaś.
Jak roślinki się rozrosną na skalniaku, to kamienie będą już nie potrzebne.
Niebieska Mysz śliczna. Myślałam, że mam taką, ale moja ma inne listki.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Ja się na pewno poczęstuję ;:65 uwielbiam pierogi z truskawkami przy nich że tak powiem , brakuje mi ...hamulców :;230 swoje truskawki wyrwałam jesienią bo były już stare i schorowane :( muszę przygotować inny skrawek ziemi pod nasadzenia .
Tę hostę widziałam w szkółce , mają tam kilka takich maluszków , ta akuratnie była jedną z ładniejszych .
Ciekawa jestem tych rzeżb :D moi znajomi robią płaskorzeżby różne zwierzaczki i kwiatuszki ale to wszystko z drewna , mam od nich 2 aniołki i jakiegoś dużego ptaka :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam słonecznie!
Teresat-Niebieska Mysz jest z tych host drobnych,naprawdę myszka,ale pięknie wybarwiona.Kupowałam ją na stoisku specjalistycznego gospodarstwa ogrodniczego i była z nazwą.Dobrze jej w cieniu,się rozrasta.Wiosną chętnie się podzielę.
Tija-moje zaokienne truskawki dojdą za jakiś tydzień,a w Podwórkowym odkryłam dwa krzaczki zadołowane na zimę na rabatce ziołowej i nie zabrane na okno,już tam zostaną,dopiero kwitną.Gdybym miała inny areał,to też bym miała "swoje"truskawki.Coś się może wyklaruje.Co do rzeźb ogrodowych chcę wymodelować dwa robale,a może ślimaka i ptaszka na ten stolik skalniak,który może i będzie z czasem,a jak nie to ptaszek i tak zostanie.
Zyto-Wczorajszy plan wykonany w 102%.Pomocników do ławki miałam nieoczekiwanie aż dwóch,ale jeden zapomniał "tych innych okularów",a śrubki drobne były.Sprzęt został sprawdzony-bardzo wygodna.Pomalowałam stolik lazurą sosna oregońska i zabrałam się za nie domalowane zakończenia listew siedziska w ławce,jednak odcień drewna jest inny,bardziej wyrazisty,złoty,no to pomalowałam cała ławkę-zyskała na wyglądzie.Wiał lekki wietrzyk,schło szybko.Przesyłka od Zeni dotarła w ekspresowym tempie jednego dnia i była do odbioru na lokalnej poczcie jako"zwykła duża priorytet".Dostałam żurawkę czarno żyłkowaną,której nie mam,rozchodnika złoto-zielonego,poszedł w pobliże niebieskawo,a właściwie sino zielonego na lepiej opracowany bok skalniaka,a potem szukałam dobrego miejsca na ciemierniki-białego,fioletowego,NN i cuchnącego.Evluk zapewniła,że ma tego ostatniego i żadnych odorów!Już zmierzało,zapowiadanej gwałtownej burzy nic nie zapowiadało,to podlałam.Kilkanaście konewek...I wzięłam się za malowanie samolotu i domku dla ptaków na niebiesko,przypadkiem część farby znalazła się na dłoniach i przedramieniu,wyglądałam jak modraszek(występuje na Zakrzówku)!A w domu rozpuszczalnika tyle co na dnie butelki.Zdzierałam niebieskość pumeksem.
Evluk-a u nas burza przyszła głęboką nocą,najpierw liczne wyładowania na sucho,a potem krótko deszcz,mam nadzieję,że niezabezpieczony bok skalniaka nie spłynął.
Priamie-dzięki za zaproszenie do konkursu,ale nie chcę ściągać płatnego programu do projektowania ogrodów na swój komputer.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Cieszę się Ewuniu, że do mnie wpadłaś. Bardzo chętnie przygarnę miętkę - variegate - mój ogródek miętowy pomieści jeszcze kilka odmian ;) Napiszę do Ciebie.
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza,no to pokaże kilka z moich mięt.Mam je jeszcze w paprociach,a przeprowadzkę zaczęłam od mięty pomarszczonej od Elwirki,dobrze przy ławeczce wyglądają,tylko muszę je dokładniej kamieniami porozdzielać.Variegata jest łagodna w smaku i delikatnie pachnie,tak nieco ananasowo.Większą kępkę mam w mieszkaniu w doniczce.Mogę Ci albo uciąć i ukorzenić w wodzie,albo oddzielić z tej większej,albo kupić w Ogrodach Łobzów.Podaj na pw kontakt.
Obrazek
Na szczycie skalniaka przybył zegar słoneczny.Działa.Przybyły też dwa rozchodniki kaukaskie,które mam nadzieję szybko okrzepną.
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Łał - ale super zegar słoneczny :shock:
Zawsze mi się podobały takie zegary w ogrodach ;:138
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Witaj Ewa :wit
Jestem pod wielkim wrażeniem jaką pracę włożyłaś w tworzeniu podwórkowego . Kącik z ławeczką i skalniakiem jest fajnym miejscem do wypoczynku .
Pierogi wspaniałe , a serweta na stole jest zrobiona takim samym lub bardzo podobnym wzorem do mojej jaką zrobiłam kilka lat temu ;:108 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ewa, a zegar sama ulepiłaś?????
Przydałby mi się trochę większy :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuniu...pomysłowo stworzyłaś kącik wypoczynkowy. ;:138 Skalniaczek super i fajna ławeczka do odpoczynku. Zegarem jestem oczarowana...jak udało ci się taki zdobyć. :?: . W niedzielę byłam u siebie na giełdzie staroci, wypatrywałam jakiegoś glinianego dzbana na skalniak. Kiedyś takie widywałam, teraz zero. ;:14 . Przesyłam ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”