Jabłoń Papierówka - 'Oliwka Inflancka' (Oliwka Żółta, Biały Nalew)
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papierówka francuska ?
Tak, papierówki potrafią się bardzo od siebie różnić- najlepsze były u sąsiada(i nigdy mu nie daruję, że ją bez ostrzeżenai usunął...). Były małe, zielone- ale ten smak!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Oliwka Kronselska - Transparente de Cronsels. Owe transparente pewnie się komuś przetłumaczyło... Może rosjanie tak nazywają?
Oliwka Żółta, czy Inflancka (ros: Papirowka) to Transparente Jaune, albo i Yellow Transparent.
"Papierówka" oznaczało na wschodzie białe jabłko - takie ogólniejsze określenie jak "reneta" czy "malinowa".
Papierówka Polska, Papierówka Litewska, Papierówka Krynicka, Papierówka Podlaska, Papierówka Cytrynowa, Papierówka Cukrowa...

Oliwka Żółta, czy Inflancka (ros: Papirowka) to Transparente Jaune, albo i Yellow Transparent.
"Papierówka" oznaczało na wschodzie białe jabłko - takie ogólniejsze określenie jak "reneta" czy "malinowa".
Papierówka Polska, Papierówka Litewska, Papierówka Krynicka, Papierówka Podlaska, Papierówka Cytrynowa, Papierówka Cukrowa...

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Re: papierówka zółta, a czerona
Natrafiłam własnie na ten wątek i protestuję
dla mnie moje jabłka na Close są smaczne. Mam oliwkę żółtą która owocowała ok 10 dni później niż Close i dużo gorsza w smaku. Fakt, ze Close lecą z drzewa i właściwie codziennie zbierałam, najadłam się do syta, robiłam sok bez cukru w sokowniku i pasteryzowałam. Część jabłek ścierałam na grubym tarle (malakserem), ubijałam w słoiki bez cukru i innych dodatków i pasteryzowałam - teraz podgrzewam, rozpuszczam galaretkę i bardzo dobre do przełożenia placków.
Early Geneva na razie za młoda nie owocuje więc na smak poczekam.

Early Geneva na razie za młoda nie owocuje więc na smak poczekam.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Papierówkę pamiętam w ogródku mojej babci ? pierwsze jabłka w roku pojawiały się właśnie na niej. ( A te robaczywe dojrzewały wcześniej i spadały też pierwsze.)
30 lat potem byłam w Lourdes (płd. Francji, pod Pirenejami) i tam na targu sprzedawano pierwsze papierówki, zupełnie takie same, jakie z dzieciństwa pamiętałam.
30 lat potem byłam w Lourdes (płd. Francji, pod Pirenejami) i tam na targu sprzedawano pierwsze papierówki, zupełnie takie same, jakie z dzieciństwa pamiętałam.
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z papierówką
Papierówka posadzona dwa lata temu, w zeszłym roku miała jeden owoc, a w tym roku nie miała kwiatów, jak również co widać na zdjęciach słabo rośnie. Na liściach widać jakąś chorobę ale nie wiem co to jest
Proszę o pomoc co mam zrobić z tym drzewkiem.

Chłop z Mazur
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Liście są w miarę w porządku, nawet parch ich zbytnio nie łapie. Nie rozumiem dlaczego wiele osób przedkłada obfity plon dwuletniego drzewka nad jego zdrowy rozwój. Drogi kolego, daj tej jabłonce urosnąć, a dopiero jak będzie miała w miarę stabilną koronkę to myśl o owocach. Teraz potrzeba jej wody i nawozu.
-
- 100p
Dziękuję bardzo ERNRUD. Już zacząłem się trochę martwić ponieważ Teściowa powiedziała, że coś słabo rosną te Nasze drzewka
! Mam jeszcze wiśnie w ogrodzie posadzone w tym samym czasie co Papierówka, miały w tym roku bardzo dużo kwiatów na wiosnę ale owoców to już miała kilka.Sąsiadka natomiast stwierdziła, że w tym roku było o wiele mniej pszczół, dlatego też miała mniej owoców niż zwykle. Zatem zabieram się za lekturę o nawożeniu owocowych drzewek 
Ta Papierówka rośnie sobie na końcu ogrodu dlatego też przy podlewaniu drzewko dostawało najmniejszą porcję wody!Moje niedopatrzenie

Ta Papierówka rośnie sobie na końcu ogrodu dlatego też przy podlewaniu drzewko dostawało najmniejszą porcję wody!Moje niedopatrzenie

Chłop z Mazur
A mi te liście wcale się nie podobają a bardziej ich kolor od spodu . Jeżeli nie widać na nich przędziorka to szukał bym pordzewiacza . Ta ich łudkowatość i jasno beżowa dolna cześć liścia mogą świadczyć o jednym z robali . Pamiętaj że pordzewiacz widoczny jest pod powiększeniem minimum 30x . chyba że to efekt aparatu fot.
-
- 100p
Zrobiłem dzisiaj rano zdjęcia liści drzewka. Zdjęcia robiłem telefonem.

Chłop z Mazur
Jednak Ernest ma rację liście ok poprzednie zdjęcie było przebarwione można popatrzeć czy nie ma szpecieli. Iczekać na przyszły rok .
korzen 2 letniej papierówki z donicy
Witam
Nie chciałbym nikogo oskarżać niesłusznie. Kupiłem "papierówkę w donicy"na allegro. Dla mnie to wygląda jednak, że ktoś przed wysyłką wsadził goły korzeń do doniczki. Ziemia luźna, nie znalazłem tam innych korzeni bo przypuszczałem, że coś mogło się stać w transporcie. Jak dla mnie dwuletnie drzewo owocowe z donicy tak jak był tytuł na allegro i w opisie powinno być dobrze ukorzenione a ziemia zwięzła. Tymczasem drzewko trzymało się doniczki bo było owinięte folią. Zdjęcie poniżej.

Zasadziłem ją mimo wszystko ale obawiam się, że raczej się nie przyjmie. Komentarze nie wskazywały na allegro na takie tanie cwaniactwo sprzedającego. Drzewko ma 1.5m. Mam rację co do tego korzenia?
Nie chciałbym nikogo oskarżać niesłusznie. Kupiłem "papierówkę w donicy"na allegro. Dla mnie to wygląda jednak, że ktoś przed wysyłką wsadził goły korzeń do doniczki. Ziemia luźna, nie znalazłem tam innych korzeni bo przypuszczałem, że coś mogło się stać w transporcie. Jak dla mnie dwuletnie drzewo owocowe z donicy tak jak był tytuł na allegro i w opisie powinno być dobrze ukorzenione a ziemia zwięzła. Tymczasem drzewko trzymało się doniczki bo było owinięte folią. Zdjęcie poniżej.

Zasadziłem ją mimo wszystko ale obawiam się, że raczej się nie przyjmie. Komentarze nie wskazywały na allegro na takie tanie cwaniactwo sprzedającego. Drzewko ma 1.5m. Mam rację co do tego korzenia?
Re: korzen 2 letniej papierówki z donicy
Podejrzewam, że masz rację. Drzewko pawdopodobnie zostało świeżo wykopane, korzenie przycięte i wsadzone do doniczki. Jeśli korzenie nie były przesuszone i są w dobrym stanie to drzewko spokojnie się przyjmie.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdyby rosło w doniczce to wyszła by bryła korzeniowa w kształcie doniczki z większością ziemi .
1.5m wysokie dwuletnie drzewko na tak zmasakrowanym korzeniu? raczej szans nie ma, ja bym reklamował.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Ja w czerwcu zeszłego roku założyłem na gałąź papierówki butelkę z ziemią i naciąłem w tym miejscu korę tej gałązki. We wrześniu odciąłem gałąź i miała bujne korzenie. Dzięki temu mam piękną 160cm sadzonkę i muszę powiedzieć że korzenie były o wiele wiele ładniejsze niż na Twoim zdjęciu. Papierówka nie potrzebuje podkładki, wystarczy ją przycinać żeby nie urosła za duża.