Moje pytanie dotyczy uprawy kaktusów na balkonie
Zawsze hodowałam te rośliny na parapetach okna, lecz z racji zmiany miejsca zamieszkania i większego balkonu zastanawiam się nad zrobieniem/kupieniem małego inspektu na balkon,
Troszkę obawiałam się o ich przegrzanie, jednak rozumiem że stosując dobrą cyrkulację powietrza nic im nie grozi?
Podoba mi się taki pomysł:
http://imageshack.us/photo/my-images/855/img4226r.jpg/ co o nim sądzicie? inny raczej na balkon nie zda egzaminu ponieważ całego balkonu również nie mogę przeznaczyć na cel uprawny.
Moje pytanie dotyczy gatunków które można uprawiać pod tym inspektem? Ja posiadam takie gatunki jak: Ferocactus glaucescens, Ferocactus gracili, chrysacantchus itd. kilka gatunków Copiapoa takich jak cinerea, haseltoniana, dura itd. sporo różnych form Astrophytum ornatum i myriostigma w tym onzuka a także aylostera heliosa i sulcorebutia rauschii itd.
Najbardziej obawiam się o te 2 ostatnie czyli heliose i rauschii bo w opisach piszą że lubią one dużo powietrza i nie znoszą przegrzania - obok pisząc że można je uprawiać na otwartej przestrzeni (szczegulnie heliose) lub w inspektach - parzeniszczach???? więc czy jedno nie wyklucza drugiego? czy w takim inspekcie nie będzie im za gorąco? mi się wydaje, że w takich parzeniszczach jest bardzo gorąco?
Bardzo cie proszę Tomku lub innych o pomoc w tej sprawie
-- 27 kwi 2013, o 11:47 --
Ten inspekt na zdjęciu ma akurat boki niezabudowane ale już wszystkie kupne mają wszystko zabudowane więc chyba odpadają ?
Ten ze zdjęcia wydaje mi się ok. Boki ma niezabudowane, można jeszcze nie zabudowywać tyłu i cyrkulacja powietrza powinna być wystarczająca? Nie wiem tylko czy wszystkie kaktusy można w czymś takim uprawiać ? moje Copiapoa mają już kilka dobrych lat i nie chciałabym ich stracić.