Mrówki w warzywach
- Gosiek11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywa i proszek na mrówki
No a w Brosie jest terpentyna chyba a w substral coś innego
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Substral zadział. Mrówki nie żyją ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj moje dziwaczki i piwonie podsypałam dość mocno proszkiem do pieczenia, tzn. tam gdzie były korytarze mrówek. Dodatkowo polałam trochę wodą, proszek zaczął się "burzyć". Dziś po mrówkach ani śladu
Ciekawe czy wyniosły się, czy proszek je załatwił na amen

Ciekawe czy wyniosły się, czy proszek je załatwił na amen

Pozdrawiam Kaśka
Mam pojemniczek Target'a i jestem zadowolona. Mrówki to lubią i giną. Nie zauważyłam by źle działał na rośliny. Podsypałam pod świeżo wsadzone dynie, i mrówek już nie ma (było mrowisko), a dynie nie padły.esony1 pisze:(...)
kupiłam proszek firmy Bross i Target sprawdzę działanie tych środków ( ma już ktoś doświadczenie z tymi preparatami ???? )
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Melduję, że dzis mrówki wróciły na swoje miejsce
Czyli metoda "na proszek do pieczenia" mało skuteczna.
Trzeba zadziałać chemią

Czyli metoda "na proszek do pieczenia" mało skuteczna.
Trzeba zadziałać chemią

Pozdrawiam Kaśka
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Na pewno nie polecam tego preparatu http://www.bayercropscience.pl/strony/2/i/576.php.czemu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=350 .
natomiast w brossie składnikiem aktywnym jest Trichlorfan preparat o działaniu żołądkowym, nie szkodliwy dla pszczółek, zalecam rękawiczki gumowe preparat ten jest wchłaniany przez skore. Pytanie czemu producent nic nie mówi o zastosowaniu preparatu w warzywniaku.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=350 .
natomiast w brossie składnikiem aktywnym jest Trichlorfan preparat o działaniu żołądkowym, nie szkodliwy dla pszczółek, zalecam rękawiczki gumowe preparat ten jest wchłaniany przez skore. Pytanie czemu producent nic nie mówi o zastosowaniu preparatu w warzywniaku.
brak polskich znaków
- Gosiek11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
W Targecie jest ten sam składnik co w substralu. Tym razem użyłam tego Targeta i mrówek nie ma - ostatnio wyrywałam chwasty gołymi rękoma z trawnika i zero mrówek było - chyba jedno małe mrowisko się ostało 

-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Podobnie jak snacol ich produkcji.Dzwoniłem do nich właśnie z tym pytaniem,a pani odpowiedziała,że nie zlecali przeprowadzenia badań z warzywami ze względu na kosztyPytanie czemu producent nic nie mówi o zastosowaniu preparatu w warzywniaku.

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- majs
No właśnie albo nie robili, albo z góry wiedzieli że nie dostaną takiego atestu.
I teraz co robić, stosować niesprawdzony środek czy może sięgnąć po pestycydy z atestem.
Tu już decyzje musimy podjąć samemu.
I teraz co robić, stosować niesprawdzony środek czy może sięgnąć po pestycydy z atestem.
Tu już decyzje musimy podjąć samemu.
brak polskich znaków
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Proszków na mrówki nie macie po co kupować,próbowałem już jakiegoś różowego Brosa i kilu białych i żaden nie zadziałał.Kupcie spray na karaluchy i zginą po pierwszym psiukaniu.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
ogrodniku88 mylisz się. Proszek SUBSTRALA wykończył wszystkie mrówki na działce, a było ich oho ho...
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
Potwierdzam, u mnie też Substral pomógł.
- majs
Działa czy nie, Azotox(DDT) tez działał.
Mnie tylko zastanawiają konsekwencje stosowania tych środków w warzywniaku.
Czy naprawdę nie lepiej i może zdrowiej skorzystać z pestycydu który został przebadany i dopuszczony do użytku w warzywniaku?
Jest przecież cale mnóstwo środków owadobójczych stosowanych w rolnictwie i ogrodnictwie, nikt nie mówi ze są zdrowe, ale przynajmniej wiadomo w jakim stopniu sa szkodliwe i jaki maja okres karencji.
Mnie tylko zastanawiają konsekwencje stosowania tych środków w warzywniaku.
Czy naprawdę nie lepiej i może zdrowiej skorzystać z pestycydu który został przebadany i dopuszczony do użytku w warzywniaku?
Jest przecież cale mnóstwo środków owadobójczych stosowanych w rolnictwie i ogrodnictwie, nikt nie mówi ze są zdrowe, ale przynajmniej wiadomo w jakim stopniu sa szkodliwe i jaki maja okres karencji.
brak polskich znaków
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
odświeżam temat
mam kopczyki na krzaczkach truskawek.....i ogromy dylemat co z tym zrobić, czy od zeszłego roku pojawił się jakiś cud preparat do stosowania w warzywniakach?

mam kopczyki na krzaczkach truskawek.....i ogromy dylemat co z tym zrobić, czy od zeszłego roku pojawił się jakiś cud preparat do stosowania w warzywniakach?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- majs
leniawka
Jak chcesz to możesz je Decisem walnąć -chemia ale skuteczny i tylko 3 dni karencji.
Pamiętaj, że ten środek po rozpryskaniu zmienia się w gaz i inhalacje nie są wskazane.
Jak chcesz to możesz je Decisem walnąć -chemia ale skuteczny i tylko 3 dni karencji.
Pamiętaj, że ten środek po rozpryskaniu zmienia się w gaz i inhalacje nie są wskazane.
brak polskich znaków