U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U oster

Post »

To pisz :) mam skalniaki i takich trochę innych :) mały mój ogródek bo to tylko przy tarasie w bloku, ale na pewno coś się znajdzie do obdarowania :)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piszę tego samego posta trzeci raz; i ostatni dzisiaj - coś mi szwankuje laptop.
Z samego rana porobiłam trochę zdjęć, by odwiedzającym pomóc nieco w zorientowaniu
się w topografii :)
Otóż:
rabata z uprawnionych powodów nazwana "pod bzami" znajduje się na północnej ścianie posesji
ObrazekObrazek
Od wschodu mamy wykopki
ObrazekObrazek
W zachodniej części mamy na podwórzu orzech włoski, i tu chyba postawię białą huśtawkę w cieniu orzecha przy płocie pod bzami - orzech daje świetny cień, a pod bzami zawsze jest lekki przeciąg co daje świetny efekt wiaterku w upalne wieczory
Obrazek
a wzdłuż płotu zachodniego wreszcie przyciętą jeżynę bezkolcową:
Obrazek
Za płotem tło dla jeżyny stanowi stara brzoskwinia - rodziła pięknie, szkoda mi ją wyciąć, pozostawię pień, bo rośnie tuż przy skarpie i świetnie utrzymuje ziemię i chroni ją przed erozją.
forsycję nigdy nie ciętą (przyrzekłam sobie w tym roku po przekwitnięci mocno ją
ogołocić i porobić szczepki). Zamierzam uformować z niej drzewko a na zasadzenie szczepek
mam 250 m długości drogi do ulicy, więc miejsce się znajdzie. :P
Obrazek
Za forsycją, za płotem ponad piętnastoletnia śliwa węgierka, owoce wielkie, pyszne.
W rogu południowo-zachodnim podwórza sfatygowany namiot foliowy służący obecnie za zimowy
składzik zabawek podwórkowych, wyposażenia i mebli ogrodowych itp. rzeczy mniej potrzebnych. Miałam nie wklejać zdjęcia, bo nie ma się czym chwalić. Ale za dużo pracy tej wiosny, by planować teraz jakąś wymianę (choć mam odłożonych 9 podwójnych, dużych okien na nowy namiocik ;:138 Więc mam nadzieję, na pamiątkę jednak zdjęcie to zamieszczam. To najmniej - delikatnie mówiąc - zadbany zakątek:
ObrazekObrazek
Za namiotem jest malino-jeżyna. I oto ona :cry: błaga o zrobienie porządku :oops:

Przed południową częścią płotu były maliny czerwone i pomarańczowe. W zeszłym roku je zaniedbałam
a w tym zapomniałam i zrzucam tam świeże odpadki organiczne, czyli tworzę świeży kompost :shock: Zeszłoroczny, przerobiony znajduje się obok. Mam nadzieję wrócić do tematu kompostera, ale o tem potem :wink:
Widzę jednak, że maliny mają się nieźle, odbiły w innym miejscu. Pomału je uporządkuję. oto kilka fotek tego wstydliwego miejsca:korzenie z wykopu, stary i nowy kompost, pojemnik na deszczówkę czekający drugi rok na zamontowanie :cry: oraz biedne maliny :oops:
ObrazekObrazek
Drugie ze zdjęć coś nie wyszło, ale pierwsze wiernie oddaje rzeczywistość, zepsuła mi się kapusta kiszona :cry:

No i leszczyna - bardzo ważny
element ogrodu - niezwykle płodny krzew; a pod leszczyną... grzybnia kani ;:138 oczywiście zakopana więc
niewidoczna
Obrazek

Za płotem zachodnim widok na warzywniak z perspektywy furtki na ogród; gdybym zrobiła zdjęcia wczoraj ta
zieleń traw byłaby ledwie widoczna: był piękny żółty dywan kwiatów mniszka lekarskiego: razem z dziećmi
pozbierałam rozwinięte kwiatki na syrop ;:138 a resztę mój wspaniały mąż skosił ;:223
Nawet nie zauważyłam - kiedy! Dobrze, że wokół mamy sporo nieużytków w dość ekologicznym terenie, i mam gdzie zbierać jeszcze kwiaty mleczu! :tan
Obrazek
Na południowej ścianie budynku, w okropnych przeciągach wegetuje i nawet nieźle owocuje winorośl
Obrazek
A z przodu, przed płotem wschodnim wieloletnia róża, o którą nigdy nie dbałam, nie zasilałam, nie
podlewałam, a mieszkamy na górce, więc i susze się zdarzały - ona kwitła jak wariatka. Mam gdzieś
zdjęcie, ale nie jej tylko przy okazji wlazła w obiektyw.
Tutaj zdjęcie po jej porządnym tegorocznym przycięciu:
Obrazek
Zanim ogrodzę to miejsce od północy i od torów, muszę wykarczować jeszcze dwa krzewy bzu. W to miejsce zamierzam posadzić albo chojaczki albo spiree. Reszta jutro bo już padam.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

A oto wstępne (po zrobieniu miodziku pokażę jego zdjęcia jako końcowy efekt :roll: ) wyniki pracy.
Zapomniałam udokumentować chwilę zaczęcia więc pokazuję kobierzec, z którego dziś czerpię :D Droga nie jest używana, a ogólnie tylko ja korzystam z drogi obok, będącej dojazdową do posesji.
Obrazek
W misce są płatki z 200 kwiatów. Do miodu oddzielam płatki. Nie odstępował mnie ani na krok mój Tofciu.
A tutaj już płatki z tysiąca kwiatków. Zajęło mi to półtorej godziny ;:138 Grzechem marnotrawstwa byłoby nie
wykorzystanie tak cennych darów przyrody
Obrazek
Jeszcze dziś muszę zebrać pokrzywy, to ostatni dzwonek.Najlepsze są pokrzywy majowe, przed kwitnieniem, ponieważ zawierają wówczas najsilniejsze stężenie substancji leczniczych, chociaż mówią, że można je zbierać aż do września.
Lista zdrowotnych właściwości pokrzywy jest pokaźna. Sok ze świeżych pokrzyw oczyszcza i wzmacnia krew, co jest niezwykle pomocne przy leczeniu anemii, także po chemioterapii, poprawia pracę wątroby, hamuje krwawienia oraz zmniejsza nadmierną potliwość. Sok pije się rozcieńczony wodą, ale najsmaczniejszy jest przyrządzony razem z miodem z mniszka :lol: .
Pokrzywa jest bogata również w mikroelementy, dlatego niektórzy miazgę z wyciśniętej pokrzywy wykorzystują do kąpieli, umieszczając w wannie woreczek lniany wypełniony miazgą. Kąpiel służy złagodzeniu bólów reumatycznych, odżywia skórę. Natomiast płukanie włosów z dodatkiem soku z pokrzywy i nacieranie nim głowy wzmacnia cebulki włosów, powoduje ich zgęstnienie i daje lśniący efekt.
i jeszcze widok na nasz domek z dala:
od wschodu:
Obrazek[/url] Obrazek
i od zachodu
Obrazek
I jeszcze dwa widoczki:
Obrazek[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6c170536e3bccfc.html]Obrazek
Czyż nie cudowne otoczenie? Nawet na urlop nigdzie nie chce się wyjeżdżać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Pojechałam dzisiaj do Nomi za doniczkami balkonowymi. Potrzebne mi są, by posadzić moje truskawki podobno "kaskadowe". No to potrzebnych jest pięć "korytek". Ale jak obliczyłam, że wydam na to 60 zeta, to ;:14 -
znaczy sobie sama z głowy wybiłam.
Czy ktoś ma lub miał takie truskawki? A jeśli ta, jak sobie je wysadził, tzn. w czym?
Jakaś inspiracja - nie za kosztowna?
Oto jedna z nich:
Obrazek

Kupiłam też aksamitki do towarzystwa dla marcheweczki.
Obrazek
W Nomi kupiłam też lekko przecenioną sundavillę - siostrzyczkę, żeby pierwsza nie czuła się taka samotna.
Tutaj w "ubranku" sklepowym:
Obrazek
A tu "goła"
Obrazek
A tu w przybliżeniu kolejne pączusie ;:138
Obrazek
Biedna, ma poucinane lub połamane "wąsy", pędy, ale wyszło jej to na dobre, bo zagęściła się...
Niestety, zdjęcia, jak wcześniej pisałam, są robione komórką, więc ich jakość nie jest zadowalająca :(

Przed chwilą padał sporej wielkości grad. Boję się o drzewka. Mam ich kilka i szkoda byłoby, gdyby grad zniszczył zawiązki owoców. :(
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj oster
Było by miło jak byś podała swoje imię może już podałaś a ja się zgapiłam nie wiem .Przyznam ,że masz bardzo dużo pracy ale twój zapał i entuzjazm udzielił się nawet mi bo czasami dochodzi się do takiego stanu jak już się nic nie chcę .Mnie tym bardziej dopada taki stan bo mam dwumiesięczne dziecko i jestem zmęczona nie przespanymi nocami i w ogóle ale coś tam skrobie w swoim ogrodzie .Podziwiam Cię za te wykopki bo ja bym się nie porwała na coś takiego .Widzę że umiesz robić miód z mleczy jak nie stanowi to dla Ciebie problemu to czy mogła byś podać przepis słyszałam ,że jest bardzo dobry ale ja niestety nie wiem jak się go robi była bym Ci wdzięczna .Czekam na dalsze zdjęcia bo zaciekawiły mnie twoje plany i na pewno będę śledzić Twoje postępy
Pozdrawiam serdecznie :D
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witam Cię serdecznie, Joasiu! :wit
Cieszę się, że i Ty mnie odwiedziłaś. Zauważyłam u siebie to samo: to zapał i optymizm forumowiczów zapaliły mnie do zajęcia się na poważne swoim otoczeniem. A miałam tylko zająć się skarpą przed domem by wyrugować kolcowój i wyrównać teren :P
Przeczytaj pw.
Pozdrawiam i zapraszam :P
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Co jakiś czas albo z ciekawości, albo z pragnienia zdobycia jakiejś wiedzy albo z obowiązku choćby towarzyskiego oglądam te cuda innych użytkowników i czuję taką zazdrość, że są już na prostej. A ja od miesiąca zmagam się ze swoimi wykopkami :cry:
Ale żeby choć troszkę poczuć satysfakcji ze swojej pracy - chcąc widzieć jej efekty na tentychmiast ma się rozumieć - rozpoczęłam od innej strony tej części. Oto kilka fotek z różnych stron przed przystąpieniem do zadania:
Obrazek Obrazek
To przyszły północno-wschodni narożnik posesji:
Obrazek
Wiernymi towarzyszami tym razem są kociaczki: Rudzik i Niunia - jego mama.
Obrazek
A tutaj już po wykonaniu części zadania ;:138 Ponieważ granica od północy kończy się spadkiem terenu, musiałam wyryć rowek na szerokość szpadla i długość ok. 5 m, wyłożyłam go starą plandeką, i na nią powkładałam pionowo opony. To miało zapobiec obsuwaniu się ziemi świeżo przeze mnie nawożonej. Ten sposób sprawia, że w każdej chwili opony można wyjąć, kiedy zostanie wykonany murek oporowy na granicy działki, ziemia uzupełniona i prace przyspieszone :wink: Dzięki temu oprócz wyników pracy widocznych niemal natychmiast mogłam wykonać upragnioną czynność: zasadzić pierwsze świerki ;:138 ;:138 ;:138 A że właśnie przywiozłam średnią ze szkoły, uwieczniłam wszystko naraz, bo wcześniej zapomniałam zrobić fotki swoje kilkugodzinne dzieło tak dla większej motywacji : Obrazek
i od strony furtki pod bzami
:lol: Obrazek
Zjedliśmy obiad i wieczorem jeszcze poedytuję :tan
No i finał dnia:
Obrazek Obrazek
I tak jest spory spadek, nawet po nawiezieniu ziemi.
Mąż się wściekł, kiedy zobaczył plandekę :shock: Mówi, że to jego służbowa z fordzika tranzyta ;:223 ;:223 ;:223
To dopiero numer, jutro lecę odkupić :cry: Tylko ta była stara i z dziurami, dlatego nie było mi jej szkoda ;:224 a oddam nowiuteńką :;230
Z rana wygląda to tak
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na ostatnim zdjęciu widać ten paskudny spadek. Gdyby nie była to granica posesji, inaczej bym to zagospodarowała. Niestety, to również granica bezpieczeństwa naszych dzieci, bo jak widać na fotkach, w tle tory oddalone od niej jakieś osiem metrów.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Z rana porobiłam też zdjęcia innym roślinkom, które o porannym słonku wyglądają najpiękniej:(czy to możliwe, że kwiatuszki w tle ściął przymrozek?)
Obrazek[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a7c8c5e9cc971e0.html]Obrazek
Czy ktoś powie mi, co to za roślinka (ta na pierwszym planie, tę w tle znam :lol:

Podpowiem, że wykopałam je (jest ich cztery) z kompostera, więc są to siewki z pestek. Najdziwniejsze, że ja nie mam zwyczaju wyrzucać migdałów,a one one tak wyglądały. Pomyślałam, że to może być z pestki brzoskwini. Czy tak wyglądają samosiejki z tej rośliny? Ktoś to rozpoznaje?
Obrazek
A tutaj przed wyniesieniem do piwnicy miodzik gotowy :tan
Obrazek
Zastanawiam się, czy za każdym razem, gdy w ciągu sezonu kwitną świeże mlecze- mają taki sam potencjał witaminowy oraz mikro-makroelementowy :shock:
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Ależ z Ciebie pracowita dziewczyna, tyle mleczyków rozpłatkowac :shock: a dokładnie, to jak się robi taki syropek?
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

:oops: :oops: :oops:
Mój tata zawsze mawia: zima spyta, co robiłeś latem :D
A poważniej: jeśli wiadomo, że coś działa lepiej niż najlepszy syropek z apteki, to po co zajadać syntetyki, skoro natura sama nas obdarza w skuteczne środki do walki z chorobami? :D
Przepis podam Ci na wp.
A tutaj zdjęcie syropu robionego niecoi inaczej niż miód:
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Przedwczoraj zapomniałam schować sadzonki ogórków i mroz mi je załatwił na amen :(
Dzisiaj kupiłam nowe nasiona, a przy tym kilka paczuszek nasion kwatków: malwę, lwią paszczę, nasturcję pnącą, aksamitkę, . Po raz pierwszy w życiu kupiłam nasiona kukurydzy ozdobnej i karczocha.
Obrazek
Na zdjęciu widać też paczuszkę z nasionkami lubczyka, choć ja miałam krzew sporej wielkości, ale znałam go pod nazwą "magi/maga". Super do zup i sosów.
Niestety, mój Tofciu załatwił go swoim moczem :cry:
Dokupiłam też i to:
Obrazek
Wiem, wiem, groch powinien być już w ziemi, ale będzie odrobinkę później :?
Ogórki gdzieś odłożyłam :cry: i nie pamiętaj gdzie. ;:108
Wszystkie nasionka niezaprawione chemią ;:138
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Dzięki za przepis ;:196
Widzę, że warzywka siac będziesz? Super! Ja już posiałam fasolkę szparagową i kilka ziaren słonecznika - dziś sprawdziłam i jest ok. Tzn słonecznik skiełkował, ale przed chłodem okryłam go włókniną, a fasolka jeszcze nie wyjrzała.
Ciekawa jestem Twego karczocha, będę śledzic i podglądac :wit
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj przyglądam się i widzę efekty ciężkiej pracy, Bardzo fajnie wszystko zaczyna wyglądać ale efekt na pewno murowany będzie. Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Kasiu,proszę bardzo :)
Witaj Marcinie milutko.Tobie również dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Trochę za dużo frontów mam porozpoczynanych :shock: Jak jestem w warzywniku, to zaniedbuję wykopki i podwórze. I Vicka versą :lol:
Ale pomalutku. Dzisiaj nic nie dało rady zrobić, bo nie tylko ogród przecież istnieje. Mnóstwo zaplanowałam ale jak to z planami bywa... Mam nadzieję, że jak wrócę jutro z wyjazdu, to jeszcze coś posieję.
Zainspirował mnie Twój pomysł na letnią altankę. Pozwolisz, że zgapię? Podobną ( w wersji drewnianej) widziałam u Danusi (Tacca) pod datą 20 sierpnia na stronce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Jednak Twoja jest metalowa, co oznacza, że przy tych okropnych przeciągach zdecydowanie trwalsza.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czekam :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”