Wydaje mi się, że te siewki nie powinno się tak samo podlewać jak dorosłe, gdyż one mają jako podłoże sphagnum a ona szybko nasiąka i będzie po prostu mokre a nie wilgotne. Ja też mam 5 siewek i robię tak: albo wkraplam im taką pipetą krople wody (są to przecież małe kubeczki) po ściankach albo pryskam na ścianki. A co ile dni? Na wyczucie, biorę kubeczek do ręki i czuję że jest lekki i w środku trzeszczy jak suche sianko
Nowapasja, Masz rację. Siewki odrobinę inaczej się traktuje niż dorosłe okazy. Ja przelewam wodę z innego kubeczka, ale tak, żeby liści nie zamoczyć. Poza tym zaraz po takim zabiegu, bo mają bardzo mokro, włączam silny wiatraczek w pojemniku, który od razu część spagnum "osusza". Trzeba wybrać tę formę podlewania, która najlepiej się sprawdzi u każdego z nas
Kilka dni mnie tu nie było, bo to święta i wylądowałam z moim małym synkiem w szpitalu ( dopadły go Rotawirusy)
Jeszcze przed świętami postanowiłam poddać mojego storczyka gratisa (którego już raz przesadziłam w normalne podłoże do storczyków) reanimacji w kamieniach według wskazówek Trzynastki, prezentuje się tak: ,
A tu inne storczyki z nowymi pędami, pakami i korzonkami , ,
Joasiu ja dopiero dziś ale szybko zaległości zostały nadrobione.
Pięknie pędzikowo u Ciebie Życzę powodzenia zarówno z maluszkami jak i reanimkiem
No i oczywiście trzymam kciuki za synka