Nasze początki z ogrodnictwem ;P czyli kawałek ziemi w ROD :

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze początki z ogrodnictwem ;P czyli kawałek ziemi w ROD :

Post »

Tempo zaskakujące, to dobrze. Pamiętaj, że wiele roślin jest trujących, żonkile też. W raczkach dzieci może to być niebezpieczne.
Przejdź się do inwestora i zapytaj o dokumentację projektową. Jeżeli nie ma jeszcze projektu to na pewno jest opracowane Studium Wykonalności dla projektu budowy drogi do lotniska. Masz prawo widzieć mapki z naniesionym podziałem pod inwestycję. W gminie dowiesz się, kto i gdzie jest inwestor. Jeżeli jest zamiar budowy to znacznie wcześniej wiadomo w którym miejscu. Zapewne mają dofinansowanie z Unii Europejskiej, a w takim przypadku o wiele wcześniej jest opracowane Studium Wykonalności w którym określa się lokalizację. Chociaż nie co do metra. Geodeta już powinien wytyczać niezbędny teren. W Wydziale Gospodarki Nieruchomościami w Urzędzie pierwsi będą wiedzieć jaki jest podział gruntów.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p
Od: 22 mar 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krysad71 pisze:Tempo zaskakujące, to dobrze. Pamiętaj, że wiele roślin jest trujących, żonkile też. W raczkach dzieci może to być niebezpieczne.
Przejdź się do inwestora i zapytaj o dokumentację projektową. Jeżeli nie ma jeszcze projektu to na pewno jest opracowane Studium Wykonalności dla projektu budowy drogi do lotniska. Masz prawo widzieć mapki z naniesionym podziałem pod inwestycję. W gminie dowiesz się, kto i gdzie jest inwestor. Jeżeli jest zamiar budowy to znacznie wcześniej wiadomo w którym miejscu. Zapewne mają dofinansowanie z Unii Europejskiej, a w takim przypadku o wiele wcześniej jest opracowane Studium Wykonalności w którym określa się lokalizację. Chociaż nie co do metra. Geodeta już powinien wytyczać niezbędny teren. W Wydziale Gospodarki Nieruchomościami w Urzędzie pierwsi będą wiedzieć jaki jest podział gruntów.

Dzięki za info- w życiu bym nie powiedziała ze żonkile i konwalie są trujące :? :?

MOje dziecko ma etap brania wszystkiego do buzi za sobą , jednak musze pilnowac mycie raczek na działce..bo jest zabawa w ziemi a nagle wilczy głód..ehhh

z mapkami bylismy, widzielismy ale z podziałem na cały ogród tzn jako całość i nijak nie moglismy razem z geodetą dojsc czy
nasz działka sie zapłapie na likwidacje czy zostanie jako pierwsza z brzegu....
Pytałam tez w Rod ale oni jeszcze nic nie wiedzą...jak beda wiedzieli bedzie zebranie na ogrodzie...

Tak bym chciala zeby ona została:))wkoncu nabiera porządanego wygladu ;:180 ;:180
choć mnostwo pracy przed nami jeszcze :))
dzięki za podpowiedz :uszy :uszy
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Dziś robiłam ogród :))
rzodkiewka, cebula, marchewka, pietruszka, koper, siedmiolatka, szczypiorek , szpinak i sałaty wysiane !!!!
reszte trzeba dokupic i dosiac :))

Wprowadzilam jednak troszke zmian w moim zamysle i póki co tylko kilka rzeczy wisialam na agrowłówninę...zobaczymy co z tego wyjdzie a wtedy będę myslała dalej :):)

Jak myslicie bedzie cos z tego ?? :roll:

w domu poprzepikowywałam papryke zwykła, chili, pomidory maskotki, malinowe i truskawki z poziomkami, a no i trytome i krzew mojżesza...zobaczymy czy beda lepiej rosły ;:180
dochodze do wniosku ze przecenilam troche swoje siły i zamiary ;:224 z dzieckiem jednak ciezko jest cos zrobic...tzn jak jest druga osoba to ok...ale samej pojsc i cos zrobic to ciezko na razie...Bo Pysia nie ma co robic..nie ma jeszcze piasku w piaskownicy

wrzucam fotorelacje :))
przepraszam za jakosc ale telefonem!!!

Obrazek
żonkile i inne do posypania korą zostały :))

trawa i nierównosci przed wejsciem do altanki- miejsce grillowania i imprezkowania no i wypoczynku :))
póki co wygląda tak :
Obrazek
Obrazek

moze wiecie co to za kwiaty ???pod winogronem ??
Obrazek

stara nieszczesna ścieżka..nie bardzo mamy czym ja zasypać, wyrównać :/
Obrazek

truskaweczki :
Obrazek

reszta ogrodu :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i dzisiejsze prace- innowacja podobno- państwo w ogrodniczym sie w główki pukali ;:224
Obrazek
a taka agrowłóknine mialam wiec przykryłam :)

Obrazek

Tyle!!!
Wskazówki badz podpowiedzi mile widziane!!!!

bo jestesmy dzialkowiczami amatorami ;:63

Pozdrawiam :wit
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Kawał roboty zrobiliście :shock: ;:138 Uwaga z nakładami pracy, bo jak trzeba będzie te działkę oddać, żal będzie straszny.
Co do kwiatka, chyba musisz zbliżenie zrobić, nawet komórką przy dobrym świetle powinno się udać pstryknięcie wyraźnego zdjęcia z bliska :). Mnie się ta kępka z orlikami skojarzyła, ale to raczej takie wróżenie z fusów :;230
Jestem podobnie jak Ty zaawansowana ogrodniczo, więc co do fachowości rozwiązań w warzywniaku nie mogę się wypowiadać. :wink:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Stachu 1956

Post »

Podziwiam wasze zaangażowanie działkowe , co wpadam w odwiedziny kawał roboty jest do przodu .
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Kochani!!!!
Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i
miłości, radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych
spotkań w gronie Rodziny i wśród
Przyjciół oraz wesołego
Alleluja życzy Gabi z rodzinką :)
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Dzis kolejne małe prace poszły do przodu:))
przesadzam z kazdego kąta kwiaty...w miejsca w ktore chce zeby rosły...pod winogonem planuje cos w rodzaju skalniaka..albo kwiatków + wysypana połamana dachówka- której mam mnostwo...przydałaby sie wkońcu :))
przesadziłam paprotki pod drzewa, zrobilam kilka mini rabat w miskach i beczce :)
tylko czym ten metal pomalowac ???Farbą olejną ???

czekam na dostawe siatki ogrodzeniowej ..wiec ogrodzenie przed nami :))
wrzucam dzisiejsze fotki:))
;:7

przepraszam za jakosc !!obiecuje ze jak będę szła z rodzinka na dłuzej to wezme cyfrówke ;:224 ;:224 i beda porządne fotki :))
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

podpowiedzcie mi prosze czym pomalowac te metalowe miski , beczki ??i opone ??
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Oponę to nie wiem, ale metalowe elementy może farbą z tzw. efektem młotkowym? Przychodzi mi do głowy też malowanie farbą akrylową z przecierkami, tylko nie wiem jak się to robi i czy będzie trwałe na dworze.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo mnie się podobacie z tym zaangażowaniem w prace działkowe. Jeżeli doszłoby do likwidacji ogrodu to dostaniecie odszkodowanie wiec nie jest to taka strata finansowa. Życzę Wam spokojnego działkowania przez długie, długie lata dokąd nie wybudujecie własnego domu z ogrodem. Warzywnik duży to będzie z niego wiele do posmakowania. Kup sobie jeszcze lubczyk czyli magi (to przyprawa tak jak pietruszka czy seler). Selery też kupuje się z rozsady 10 lub 20 sztuk i masz na zamrożenie liści na całą zimę. Z nasion mało komu udaje się wyprodukować i za późno już. Pory też kupuję są naprawdę tanie u nas 5 groszy za sztukę, są w pojemniku za 1 złoty i jest tam ok. 20 sztuk. Jeżeli nie wyrosną duże zostawia się na zimę i wiosną rosną dalej. Pietruszki też cześć zostaw na zimę, będziesz wiosną już miała nać. Ja tak robie. Z boku winogrona przy beczce rosną takie duże zielone liście czy to nie zimowit. Jest bardzo trujący, więcej niż żonkile. Ja przepraszam ale wiem, że dzieci wszystko lubią zrywać. Naucz córcię że kwiatuszkom robimy pa pa a nie zrywamy. Chodzi o bezpieczeństwo. Ona nie odróżni, które dobre tak jak bratki a które złe. Ogólnie róbcie ?pa pa kwiatuszki? i już.
Do metalu są specjalne farby, ja kupowałam do pomalowania słupków do założenia siatki ogrodzeniowej. Siatka zielona to i słupki zielona farba. Beczka może mieć kolor według Twojego gustu np. popiel, brąz, zielony, bordo, rudy.
Jeżeli masz OBI lub inny market ogrodniczy to pooglądaj donice i dostaniesz inspiracjii.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

krysad71 pisze:Bardzo mnie się podobacie z tym zaangażowaniem w prace działkowe. Jeżeli doszłoby do likwidacji ogrodu to dostaniecie odszkodowanie wiec nie jest to taka strata finansowa. Życzę Wam spokojnego działkowania przez długie, długie lata dokąd nie wybudujecie własnego domu z ogrodem. Warzywnik duży to będzie z niego wiele do posmakowania. Kup sobie jeszcze lubczyk czyli magi (to przyprawa tak jak pietruszka czy seler). Selery też kupuje się z rozsady 10 lub 20 sztuk i masz na zamrożenie liści na całą zimę. Z nasion mało komu udaje się wyprodukować i za późno już. Pory też kupuję są naprawdę tanie u nas 5 groszy za sztukę, są w pojemniku za 1 złoty i jest tam ok. 20 sztuk. Jeżeli nie wyrosną duże zostawia się na zimę i wiosną rosną dalej. Pietruszki też cześć zostaw na zimę, będziesz wiosną już miała nać. Ja tak robie. Z boku winogrona przy beczce rosną takie duże zielone liście czy to nie zimowit. Jest bardzo trujący, więcej niż żonkile. Ja przepraszam ale wiem, że dzieci wszystko lubią zrywać. Naucz córcię że kwiatuszkom robimy pa pa a nie zrywamy. Chodzi o bezpieczeństwo. Ona nie odróżni, które dobre tak jak bratki a które złe. Ogólnie róbcie ?pa pa kwiatuszki? i już.
Do metalu są specjalne farby, ja kupowałam do pomalowania słupków do założenia siatki ogrodzeniowej. Siatka zielona to i słupki zielona farba. Beczka może mieć kolor według Twojego gustu np. popiel, brąz, zielony, bordo, rudy.
Jeżeli masz OBI lub inny market ogrodniczy to pooglądaj donice i dostaniesz inspiracjii.
Dzięki za podpowiedzi..a z tym zimowitem to mnioe wystraszylas... zrobie porzadne fotki ..zeby sie upewnic czy to to na pewno...kurde..jak tak to wyrywam!!!
żadnych trujących kwiatów na naszej działce!!...
z beczką i miskami mam kilka koncepcji musze przystapic do dzieła :))

jutro idziemy przymierzac sie do ogrodzenia, bo nie wiem ile z Pysia uda nams ie zrobic czuje ze siatka jeszcze nie bedzie rozwieszona...dam znac jak nam idzie :)))

podpowiedzcie mi czy pod skalniak trzeba rozkladac agrowłóknine na chwasty ??
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

Witam Majowo :))to szczególny dla nas miesiąc mamy wiele świąt rodzinnych :))
wczoraj byliśmy na działeczce i kolejne prace poszły do przodu :))

zrobilam tez zdjecia kwiatów!!!
prosze o identyfikacje!!!!!

na poczatek rabatka na skalniak tzn roślinki na skalniak + drzewa + żwir
Obrazek
Obrazek

prosze o identyfikacje!!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

widok na strefe grillową domek od wejscia :)
Obrazek

widok na rabatkę z narcyzami- kora do uzupelnienia i pod siatka posiałam takie oto kwiatki :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

widok na warzywnik :)
Obrazek

ściezka czekąjąca na żwirek:)
Obrazek

i widok na wejściu- bramka do pomalowania i druty rozciagniete :))

Obrazek

po lewej stronie od ścieżki do siatki bedzie rabatką..zdłuz drzewek sklaniaczek od siatki rosliny wieksze :)

a przy domku chcialabym zrobić scieżkę z dachówek :))

ale do polowy Maja bedą wytyczone granice do likwidacji działek- WIEC PROSZE TRZYMAJCIE KCIUKI ABY NASZA ZOSTALA!!!!

Przyjemnej majówki :)))
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Gabi :)
Dużo pracy za Wami ale też dużo przed Wami. Oby tylko Wasza działeczka ocalała.
Przyszłam do Ciebie z naszego lubelskiego wątku. Tak się składa że ze Świdnika przyjeżdża mój brat, więc mogłabym mu uszczknąć troszkę z mojego skalniaka. Nie będzie tego dużo, jak chcesz, zapraszam do mnie, wstawię zaraz fotki i daj znać do jutra czy je chcesz to byśmy się umówiły konkretnie :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gabi pisałaś o truskawkach a nie myślałaś bardziej o poziomkach? Ja mam mało miejsca na truskawki szkoda mi zabierać są zbyt krótko a poziomki będą cieszyć całe lato i jeszcze na jesieni.Moje 4 letnie dziecko je uwielbia i skubie kiedy chce :D
Szykuje ci się spektakl peoniowy ciekawe jakie kolorki? Aksamitki i ja polecam .
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p

Post »

gosia07 pisze:Gabi pisałaś o truskawkach a nie myślałaś bardziej o poziomkach? Ja mam mało miejsca na truskawki szkoda mi zabierać są zbyt krótko a poziomki będą cieszyć całe lato i jeszcze na jesieni.Moje 4 letnie dziecko je uwielbia i skubie kiedy chce :D
Szykuje ci się spektakl peoniowy ciekawe jakie kolorki? Aksamitki i ja polecam .
Gosiu- poziomki mam wysiane w domku- rosną, kilka krzaczków przesadzilam spod winogrona :))takze tez bedą :)
truskawki pnące również :))
mozesz mi powiedziec gdzie Ty widzisz u nas peonie??bo ja nie mam pojecia co mam z roslin na działce :| :| :| :| za zielona jeszcze jestem ;:14

Miłego wieczorka :))

Jagusia- wielkie Dzięki za propozycje :))wysłałam Ci pw :)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Obrazek
prosze o identyfikacje!!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na tym pierwszym zdjęciu to same piwonie [peonie]
i tam gdzie prosisz o identyfikację :D
Na mój gust dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają liliowce
a na trzecim jest właśnie piwonia :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”