Żabi parapecik:) cz. II
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Re: Żabi parapecik:) cz. II
Monisiu to marzenia zaczynają się spełniać jeden maluszek już jest
.Niech zdrowo Ci rośnie .
Twój M.M. to dopiero ciekawostka
może z jednej strony ma mniej światła ?

Twój M.M. to dopiero ciekawostka

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniś...wreszcie dotarłam do Twojego wątku... Ciekawość mnie zżerala, zwłaszcza, że bardzo chciałam zobaczyć Twoją nowość
I...jest śliczna, zdrowa sieweczka
Hihi...Twoje rzedszkole ciągle się powiększa
Wnet same dzieciaczki Będziesz "tulić" 
MiniMark trzyma w napięciu do końca... może dziś już pączuszek się otworzy/ł?

I...jest śliczna, zdrowa sieweczka

MiniMark trzyma w napięciu do końca... może dziś już pączuszek się otworzy/ł?
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Moniu,rzeczywiście trochę dziwny jest Twój MM,czy on "po drodze" nie zmutował?A może to będzie peloric?
Przejrzałem moje fotki i daty i ,żeby nie zaśmiecać u Ciebie,pokażę zdjęcia u siebie.
Przejrzałem moje fotki i daty i ,żeby nie zaśmiecać u Ciebie,pokażę zdjęcia u siebie.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Moniko, czy ja mogłabym dowiedzieć się jak dbasz o swoje siewki?
A dokładnie jak je podlewasz (zwilżasz)? Mam 5 malutkich sadzonek w spaghnum i aż boję się na nie patrzeć żeby ich nie zmarnować
A dokładnie jak je podlewasz (zwilżasz)? Mam 5 malutkich sadzonek w spaghnum i aż boję się na nie patrzeć żeby ich nie zmarnować

- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Dodam jeszcze, że mieszkają w plastikowym pudełku (jak dla nich to dosyć duże), na dnie keramzyt zalany wodą, tem. w dzień ponad 20 stopni w nocy trochę mniej. I nie wiem czy zamykać to pudełko pokrywką? W pokrywce zrobione dziury. 

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zajrzałam i oniemiałam
imponująca kolekcja , jak poczytałam co w swoim domku ukrywasz to oczęta mi się roześmiały i życzę dalszego powiększania aż dojdziesz Moniu do końca swoich marzeń storczykowych. A to pewnie potrwa ho ho i jeszcze troche, ale poczekam na kolejne okazy. Pozdrawiam ciepło 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Julitko dziękuję
Lucynko jak najbardziej się nadasz ;) A jeśli chodzi o rosiczkę to.. przydałaby się jakaś bo zauważyłam ostatnio 3 fruwające ziemiórki
Sylwio, Storczykowa
Kasiu/Katarzynko to na pewno nie jest kwestia oświetlenia. Ma on równomiernie oświetlone listeczka oraz pędzik
Myślę, że może JOVANKA by tu coś doradziła... podpowiedziała dlaczego roślina tak rośnie... Tylko jak tu ściągnąć Naszą Moderatorkę ? ;)
Justynko cieszę się, że siewka podoba Ci się. Phalaenopsis Mini Mark niestety nie otwiera nadal pączków... myślę, że to jeszcze potrwa bo moim zdaniem są jeszcze te pączki za małe
Henryku mogłeś wstawić tu fotki. Przecież to żadne zaśmiecanie
Odpisałam Ci oczywiście w Twoim wątku. Dodam jeszcze, że bardzo prawdopodobne , że masz rację odnośnie formy"peloric". Może pół pędu mu zmutowało i pół będzie PELORIC a pół będzie normalnych kwiatków? Hmmm... i kolejny raz jak mówię PELORIC to przychodzi mi na myśl JOVANKA - znawczyni tematu oraz ASIA/ART - z wiadomych względów ;)
Nowapasja swoje siewki trzymam także w plastikowym pojemniku. Jest w miarę szczelnie domknięty i nie ma żadnych dziurek. Wietrzę codziennie siewki otwierając pojemnik na jakąś godzinkę. Temperaturę mają do 30 stopni , w nocy mniej. Nawadniam je poprzez zraszanie podłoża :)wilgotność w pojemniku jest w granicach 90 %.
Anno lubię jak do mnie zaglądasz
Do imponującej kolekcji jeszcze mi daaaleko.. Mam w planach kolejne zakupy przepięknych roślin. Jednak chciałabym, by te dotychczasowe zakupy zechciały u mnie kwitnąć. Bo co za sensu kupować kupować kupować i mieć non stop zieleninę na parapetach, no nie?
Ja chcę widzieć kwiaty... mam nadzieję, że zasłużę sobie na to 

Lucynko jak najbardziej się nadasz ;) A jeśli chodzi o rosiczkę to.. przydałaby się jakaś bo zauważyłam ostatnio 3 fruwające ziemiórki

Sylwio, Storczykowa

Kasiu/Katarzynko to na pewno nie jest kwestia oświetlenia. Ma on równomiernie oświetlone listeczka oraz pędzik

Justynko cieszę się, że siewka podoba Ci się. Phalaenopsis Mini Mark niestety nie otwiera nadal pączków... myślę, że to jeszcze potrwa bo moim zdaniem są jeszcze te pączki za małe

Henryku mogłeś wstawić tu fotki. Przecież to żadne zaśmiecanie

Nowapasja swoje siewki trzymam także w plastikowym pojemniku. Jest w miarę szczelnie domknięty i nie ma żadnych dziurek. Wietrzę codziennie siewki otwierając pojemnik na jakąś godzinkę. Temperaturę mają do 30 stopni , w nocy mniej. Nawadniam je poprzez zraszanie podłoża :)wilgotność w pojemniku jest w granicach 90 %.
Anno lubię jak do mnie zaglądasz

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniu faktycznie bardzo dziwnie wygląda część tych pączków
Ciekawa jestem co z tego będzie, bo poprzednie kwitnienie było zupełnie poprawne (jeżeli to ten egzemplarz o którym myślę). Wygląda jakby kwiatki miały być w części nie do końca wykształcone 

-
- 1000p
Kasiu tak to jest ten egzemplarz, o którym myślisz. Będę na bieżąco pokazywać co u niego słychać
Może będzie miał kilka kwiatków normalnych to wtedy się ucieszę ;)
A poza tym.......
Mam pewien problem....
Mój storczyk stoi na półce, około metr od południowego okna. Jest po kwitnięciu, ma ładne korzenie. Zaczął wyrastać mu świeży listek co mnie mocno ucieszyło. Wczoraj spojrzałam do niego... i co?! I zobaczyłam takie oto plamy na świeżym listku. Właściwie plama jest jedna - dosłownie czarna. Dotknęłam go by zobaczyć czy rozmiękcza się w palcach... nie! Ma strukturę jak normalny świeży listek - gładki, lśniący. Co jest grane?? Poczytałam troszkę o plamach i do opisu pasuje mi jedynie antraknoza. Jednak jedno mi się nie zgadza... w antraknozie plamy są wgłębione. U tej plamy nie zauważam wgłębień.Proszę oceńcie sami.... co to może być?

A poza tym.......
Mam pewien problem....

Mój storczyk stoi na półce, około metr od południowego okna. Jest po kwitnięciu, ma ładne korzenie. Zaczął wyrastać mu świeży listek co mnie mocno ucieszyło. Wczoraj spojrzałam do niego... i co?! I zobaczyłam takie oto plamy na świeżym listku. Właściwie plama jest jedna - dosłownie czarna. Dotknęłam go by zobaczyć czy rozmiękcza się w palcach... nie! Ma strukturę jak normalny świeży listek - gładki, lśniący. Co jest grane?? Poczytałam troszkę o plamach i do opisu pasuje mi jedynie antraknoza. Jednak jedno mi się nie zgadza... w antraknozie plamy są wgłębione. U tej plamy nie zauważam wgłębień.Proszę oceńcie sami.... co to może być?

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Monisiu nie wiesz jak masz ściągnąć Jovanke zacznij poruszać inne tematy nie storczykowe i już będziesz miała Jovankę u siebie
,prawda Jovanko 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Poczytałam w wątku o chorobach o Twoim storczyku, a raczej listku. Eh...czemu, jak już jest dobrze w naszej kolekcji, nagle...coś się zaczyna dziać złego.
Oby to była tylko zmiana "pigmentowa". Dziwnie to wygląda, ale skoro listek jest jędrny i się nie "rozciapkuje". Może rzeczywiście Jovanka Ma rację i trzeba poczekać z cięciem...
Choć z drugiej nie wiadomo, co w stożku roślinki się dzieje. Przydałby się rentgen tego storczyka
cokolwiek Zrobisz, będę ściskać kciuki za jego zdrowie
Oby to była tylko zmiana "pigmentowa". Dziwnie to wygląda, ale skoro listek jest jędrny i się nie "rozciapkuje". Może rzeczywiście Jovanka Ma rację i trzeba poczekać z cięciem...
Choć z drugiej nie wiadomo, co w stożku roślinki się dzieje. Przydałby się rentgen tego storczyka

cokolwiek Zrobisz, będę ściskać kciuki za jego zdrowie

-
- 1000p
Kasiu, Justynko DZIĘKUJĘ, że jesteście ze mną nawet w tych trudnych chwilach 
Dla wszystkich zainteresowanych czarnym liściem: temat dalej potoczył się tutaj: ---> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42

Dla wszystkich zainteresowanych czarnym liściem: temat dalej potoczył się tutaj: ---> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=42

-
- 1000p
12 marca pokazywałam Wam w I części mojego wątku reanimowanego sabotka.
Wyglądał on tak:

Do dziś jego stan uległ zmianie.
Oto jak wygląda teraz tj. 30 marca czyli około 2,5 tygodnia później:
Korzenie wyraźnie są dłuższe. Rośnie czwarty korzeń
Oraz prawdopodobnie nowa rozetka, lecz nie mam pewności. Jakby tego było mało - rośnie też nowy listek ;) Oto dowody:

Wyglądał on tak:

Do dziś jego stan uległ zmianie.
Oto jak wygląda teraz tj. 30 marca czyli około 2,5 tygodnia później:
Korzenie wyraźnie są dłuższe. Rośnie czwarty korzeń

-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Moniczko, piękne włochate korzonki, gratuluję