Moje bagno :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje bagno :)

Post »

Ciągle wracam do twoich traw, nie mogę się na nie napatrzeć.
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wisienko, płot jest względnie nowy, ma 3 lata. Nie wymagał jeszcze malowania. Z sąsiadami mam poprawne relacje, mam nadzieję że tak zostanie. Teoretycznie to oni powinni zająć się renowacją płotu po swojej stronie, ale z tym różnie bywa. Na 99,9% nie będą mieli nic przeciwko wejściu na ich działkę i odnowieniu sztachet.
Na jednego sąsiada mogę liczyć, że sam się tym zajmie :D Widzę, że ma wielkiego fioła na punkcie ogrodu, dom w budowie a on już przekopuje, sadzi, nawozi..... I co ważne lubi moje pnącza po swojej stronie ;:138 Ciekawe, czy czyta to forum :wit
Małgosiu, z jesiennych perełek polecam jeszcze trzmielinę oskrzydloną. Czy nie jest piękna?
Obrazek
Z tyłu widoczny jest mój buk pendula. Posadziłam go 2 lata temu. Nie rośnie, wypuszcza ładne liście, które stopniowo robią się żółte, traci je już w lipcu. Ma ostatnią szansę i on o tym wie!!! Opryskam go na wszelkie możliwe robactwo w momencie pękania pąków i będę powtarzać zabieg co 3 tygodnie. Jak nie urośnie idzie za płot :evil:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Tą trzmielinę mam na liście swoich chciejstw,ale nie mogę spotkać.Chyba inaczej to jest gorejący krzew Mojżesza.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

malgocha1960 pisze:Tą trzmielinę mam na liście swoich chciejstw,ale nie mogę spotkać.Chyba inaczej to jest gorejący krzew Mojżesza.
A gorejący krzew to nie dyptam jesionolistny?

Trzmielina ma piękny kolor i pokrój, wpisuję ją na moją listę życzeń (M mi się załamie niedługo :;230 ).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

W końcu pokazałaś swoje cudo! GRATULUJE DECYZJI O WŁASNYM WĄTKU!
Z ciebie to taka skromna dziewczynka, a tu widzę taki już piekny ogród. Trawy są rzeczywiście cudne, co mnie bardzo cieszy :wink: i potwierdza, że dobre miejsce im wybrałam. Elu czy bywasz jeszcze w Łodzi?
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

:wit Witam. Oh jaki piękny ogród :tan Czekam na więcej takich zdjęć, są po prostu prześliczne :tan
Pozdrawiam Daniel :uszy
Zapraszam do mojego ogródeczka ;:224
My name is Daniel
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wisienka pisze:Witaj Elu!
Z ciekawości zerknęłam, jak wygląda Twoje bagno i zdumiałam się wielce!
Też bym takie chciała. :uszy Piękne rośliny i ogród - aż przyjemnie popatrzeć.

święte słowa Wisienko ;:138 cóż mogę dodać - jedynie mogę pogratulować, pięknie, super............

Bardzo podoba mi się rozwiązanie z pergolą, właśnie o takim rozwiązaniu myślałam ale wykonanie z metalu, choć z drewna bardziej teraz przemawia do mnie, pozwolisz ze nieco zmałpuję, mam betonowy płot a powojniki i róże
na takiej pergoli będą miały raj ;:63

Obrazek

pozdrawiam i życzę miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

pięknie ta trzmielina wygląda taki wyrazisty kolor.
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj! Zajrzałam z rewizytą do Twojego bagienka jak to określiłaś, ale aż mi oczy wyszły i serce zatrzepotało, ŚLICZNY CUDOWNY PRAWDZIWY OGRÓD masz. Zazdroszczę takiego uporządkowania, mój chyba powinnam określić w takim razie nierównym obrośniętym polem z kilkoma drzewami i chwastami.. Czy to Twój chyba niufek na jednym ze zdjęć się ukrył? (jako oczywiście zwolenniczka piesów zauważyłam) ahhh i te trawy i trzmielina w ognistym kolorze, zakochałam się i ta róża pnąca...
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

No wreszcie! Mówiłam, że Ela ma przepiękny ogród! I się doczekałam. Wreszcie mogę podziwiać Twoją różę w pełni wdzięków. Pokaż jeszcze wgłębnik. Nie daj się prosić! ;:65
Agata
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Witam wszystkich gości ;:7
Lucy, powinnam bywać, mój promotor pewnie za mna tęskni :wink: Pewnie będę jeszcze nie raz.
Tara, małpuj sobe do woli. 8-) U nie pergola spełnia funkcję jak ściana w domu, oddziela podjazd i część wejściową ogrodu od części "prywatnej". Lubię ogrody podzielone na wnętrza, pełne zakamarków. Chcę aby nie można było zobaczyć całego ogrodu z jednego miejsca. Na pergolę puściłam cytryńce, mam nadzieję doczekać się owocków jak nie w tym, to choć w przyszłym roku.
Andrzej, trzmielina jest zjawiskowa jesienią i ładna zimą, wiosną i latem stanowi spokojne tło. Kupiłam odmianę compactus, mam jednak wątpliwości co do tożsamości. Jak na compactus 30 cm roczne przyrosty sa troche za duże....
Berry, ja serio mam bagno, zmeliorowane co prawda, ale najprawdziwsze. :lol: Obok na działakch jest tyle wody ze wprowadziły się kaczki.
A ten cień to nie niufek ale hovawart. Czyżby tak utył? :;230 jeśli tak to nie ma w tym mojej winy, arcyzłodziej organizuje żarcie na własną rękę :twisted:
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Agatka, zgodnie z rozkazem. ;:108
Chciałam mieć miejsce na małe ognisko. Podpatrzyliśmy u znajomych patent z usypanymi górkami w kształcie podkowy, podparte murkiem oporowym od wewnątrz. "Wałki" ziemi fajnie izolują ognień, kamienie utrzymują ciepło i służą za ławeczkę. Zaczeliśmy robić coś podobnego. Niestety, co wygląda ładnie na dużej przestrzeni na wąskim pasie ogrodu z tyłu domu wyglądało fatalnie. Górki przesłaniały widok, wyglądało na to, że powierzchni jest 3 x mniej. Postanowilismy wykopać wgłębnik tzn ja postanowiłam a M. kopał.
Wgłebnik znajduje sie w najwyższej części ogrodu, dodatkowo ma odprowadzenie wody do drenażu. Boki M. zrobił z materiału pozostałego po więźbie, ławki z desek tarasowych, między drewnem a ziemią jest usypana 20 cm warstwa piachu. Dno zrobiliśmy z łupków kamiennych (tzn głównie ja). Miało być jedno miejsce na ognisko, ale okazało się że kije do kiełbasek nie sięgają z ławek i ognisko jest za daleko. Więc powstały dwa miejsca, w zależności od kierunku wiatru. Otoczenie jest jeszcze niezagospodarowane, zdjęcie powstało tuż po skończeniu prac budowlanych.
Obrazek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

ellap75 pisze: Postanowilismy wykopać wgłębnik tzn ja postanowiłam a M. kopał.
Słuszny podział ról, mój M czasami forsuje własne pomysły, ale ostatnio doszłam do wniosku, że one psują moją wizję i postaram się je ukrócić. Zejdzie do roli posłusznego wytycznym wykonawcy :lol: .

W Twoim ogrodzie wszystko tak starannie wykonane, to mi się podoba, żadnych prowizorek. Nie pamiętam czy pisałaś, a tylko chwilę mogłam podejść do komputera i nie poszukam :oops: - czy sami projektujecie elementy ogrodu, czy tez jakiś profesjonalista Wam pomaga(ł)?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Francesco, ogród projektowaliśmy sami, co sprawadza się do ciągłego przesadzania :lol:
Mój M. nie znosi prowizorek. Wszystko musi tip-top albo wcale. Ma wytrzymać huragany, trzęsienia ziemi i pozostać dla naszych wnuków. Wszystko najpierw planuje, wymierza, rysuje, kreśli rzuty techniczne, przelicza materiały. Taki politechniczny nawyk... Mnie trochę nosi bo za długo to trwa jak dla mnie, ale wynik końcowy zwykle przerasta moje oczekiwania :wink:
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ellap75 pisze: Mój M. nie znosi prowizorek. Wszystko musi tip-top albo wcale. Ma wytrzymać huragany, trzęsienia ziemi i pozostać dla naszych wnuków. Wszystko najpierw planuje, wymierza, rysuje, kreśli rzuty techniczne, przelicza materiały. Taki politechniczny nawyk...
Boże, jakbym o swoim mężu czytała :;230 Chyba wszyscy "politechniczni " tak mają :wink:
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”