Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aniolek35_2009
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2011, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

WITAM SERDECZNIE

JA WIM ŻE NIE CO NIE W TEMACIE ALE POTRZEBUJE POMOCY POSZUKUJĘ TYCZEK DO POMIDORÓW SPIRALNYCH - PROSZĘ POMÓŻCIE ;:223 BO JUŻ BRAK MI SIŁ

POZDRAWIAM
;:63
OLKA
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniołek, tu jest wątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=32496
A poszukać możesz w Casto, Obi itp. w działach ogrodniczych, albo po sklepach ogrodniczych.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

czytałam gdzieś na forum a teraz nie mogę trafić gdzie to było, w każdym razie ktoś opisywał o sadzeniu dwóch pomidorów przy jednym paliku, pomidory były prowadzone na jeden pęd, z powodu braku miejsca bardzo by mi ten pomysł odpowiadał, czy ktoś może ma doświadczenia w tej materii? poradźcie proszę
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, to była moja propozycja osobiście sprawdzona. Ten sposób uprawy jest możliwy tylko dla pomidorów wysokich. Wzięło sie to z przypadku. Któregos roku posadziłem więcej rozsady niż miałem tyczek i miejsca. Posadziłem więc po dwa krzaki przy jednym paliku/ odmiana Bawole Serce/. Prowadziłem każdy krzak na I pęd . W sumie miałem więcej owoców z palika i wcześniej ,niz przy prowadzeniu jednego krzaka na II pędy. Ale koniecznie muszą byc prowadzone na I pęd, by nie zagęszczać roślin.

Pozdrawiam

PS Sadzi się tuz przy paliku jeden krzak z jednej strony palika , drugi- z drugiej strony.Odstęp miedzy palikami identyczny , jak przy uprawie jednego pomidora na II pędy.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

dziękuję forumowicz!
mam właśnie nadwyżkę odmian wysokich i tak sobie to umyśliłam, więc skoro działa to super! ;:138
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Pkwa.Mogę Ci poradzić tylko poczytanie wszystkich wątków dotyczących chorób pomidorów.Masz dużo czasu jeszcze zanim je posadzisz do folii.Moim zdaniem masz zamknięty tunel na trzy spusty i przez to atakuje je choroba.Najlepiej to nie zamykać na noc folii.Tak robiłam w tamtym roku i wcale nie chorowały.A powiem Ci jeszcze,że dużo czytałam to forum latem i na bieżąco.Na każde pokazywane i opisane zdjęcia były aż do znudzenia opisywane przyczyny i udzielane porady.
Zatem zabierzmy się wszyscy do poprzednich postów,do których można wrócić i poczytać sobie nawet po kilku latach.

Pozdrawiam.Maria
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Zapraszam do poczytania o wietrzeniu zamkniętych pomieszczeń w których rosną latem pomidory;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2032395
aniolek35_2009
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

WITAM SERDECZNIE

CIĄG DALSZY TYCH TYCZEK DO POMIDORÓW ONE SĄ Z BAMBUSA CZY Z DRUTU?
ZNALAZŁAM Z BAMBUSA ALE NIE WIEM CZY WYTRZYMAJĄ
:idea: POMOŻECIE
DZIĘKUJĘ ;:180
OLKA
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Aniołek..
zainteresowałaś mnie tymi tyczkami :)
SUPER WYGLĄDAJĄ -znalazłam 1 zdjecie w necie..
Na allegro są ale ozdobne.. w cenie 35zl :/
szukaj na allegro " DEKORACYJNA TYCZKA TYCZKI OGRODOWE POD PNĄCZE "
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
aniolek35_2009
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

WIDZIAŁAM ALE DROGIE JAK JA POTRZEBUJĘ 20 SZTUK- TO 700 ZŁ ;:223 WIĘC POSZUKUJĘ COŚ TAŃSZEGO I ZNALAZŁAM TE BAMBUSOWE ALE WIEM CZY SPRAWDZAJĄ SIĘ W UŻYCI A CENA ZNACZNIE NIŻSZA BO KOSZTUJĄ 3,98 ZA SZTUKĘ WYSOKOŚĆ 90 CM A GRUBOŚĆ PRAWDOPODOBNIE 3 CM I NIE WIEM CZY KUPIĆ CZY SZUKAĆ Z DRUTU :shock:

PORADŹ :oops: PROSZĘ
OLKA
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Tyczki bambusowe są wytrzymałe,więc myślę ze jak głęboko je wbijesz będą trzymały pomidory.Tylko nie wiem czy sznurki ne będą się ślizgać,ńa forum widziałam zdjęcia pomidorów z tyczkami bambusowymi.Ja kupuje w ogordniczym tyczki do pomidorów takie drewniane,takie kątowniki 4cm na 4cm ,płaciłam za nie 1,5zł.Też jestem z nich zadowolona i służą mi z sezonu na sezon,chociaż niektóre łamią się na sękach
Asia
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Najtańsze tyczki rosną w lesie.
annamaria
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2011, o 19:59

Post »

Witam wszystkich ,jestem nowa na forum i prosze o radę,posiałam pomidorka Krakusa i 2cm sadzonki zniszczyła mi właśnie moja córa,czy jak posieję nowe jutro lub pojutrze to zdążą urosnąć?Planowane są pod folię,pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tak, zdązą. Nie siej nasion głęboko . Ja kuwete wsadzam do woreczka nylonowego i stawiam na kaloryfer ustawiając na nim temperaturę ok 30 st. 3-4 dni i nasiona kiełkują. Jak pokażą sie kiełki zdejmuje z kaloryfera, po paru godzinach usuwam folię i stawiam na parapecie w słońcu. Kiedy liścienie sie rozłożą pikuje do pojedynczych doniczek. Koło 20 maja powinnas mieć gotowa rozsadę. Kiełkowanie koniecznie w cieple, bo inaczej będziesz czekać na wykiełkowanie zbyt długo ,a teraz każdy dzien sie liczy. Możesz równiez dać do wielodoniczki po 2 nasiona w jednej doniczce i wyprodukowac rozsade bez pikowania. Ale kielkowanie koniecznie w cieple.Po wzejściu pozostawic w każdej doniczce po jednej roślince drugą uszczknąć paznokciem / nie wyrywać ! /. Nie wolno rowniez wycinac,poniewaz jest grożba zarażenia pomidorów wirusem !.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Mam pytanie odnośnie przygotowania zagonka pod pomidory. Jest to kawałek ziemi pod domem, suchy i ciepły zakątek, nie wieje za mocno, ale słońce przygrzewa nieźle. Zagonek skopałam na jesieni i w lutym, wyplewiłam większość chwastów, ale póki co nic tam nie rośnie, bo jakoś nie miałam pomysłu co tam dać przed wysadzeniem pomiksów. Ale przyglądając się temu dziś pomyślałam że i tak to wszystko jeszcze raz przeryję widłami przed planowanym posadzeniem pomidorków. I pomyślałam że może warto by posiać jakąś roślinę na poplon, gorczycę albo facelię, zmieniłoby to trochę strukturę gleby i nawiozło zagonek, a teraz wszystko kiełkuje i rośnie jak szalone, taka roślinka zdążyłaby trochę wyrosnąć przed końcem kwietnia / pierwszą dekadą maja.
Tadeuszu, poradź proszę! ;:180
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”