Ogród Wioli
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Wioli
Wiolu widzisz i do Ciebie wiosna szybko dotarła, teraz pracy mamy ogrm.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko, ja nie jestem ekspertem w hortensjach ogrodowych, więc nie będę Ci doradzać.
Mam kilka sztuk od zeszłego roku i dopiero uczę się je uprawiać.
Spytaj Bożenkę Babopielkę ona ma dużo większe doświadczenie w uprawie tychże hortensji :P
Dorotko, wreszcie coś tam ruszyło w ogródku. Wydaje się że z dnia na dzieć czegoś przybywa.
Wczoraj np nie kwitły te kwiatuszki ...

Mam kilka sztuk od zeszłego roku i dopiero uczę się je uprawiać.
Spytaj Bożenkę Babopielkę ona ma dużo większe doświadczenie w uprawie tychże hortensji :P
Dorotko, wreszcie coś tam ruszyło w ogródku. Wydaje się że z dnia na dzieć czegoś przybywa.
Wczoraj np nie kwitły te kwiatuszki ...

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Na widok tak dużej kępki krokusów zaniemówiłam. Cudne.
A ja dziś mam szalony problem z aparatem, coś żaba się zezłościła na mnie, nie mogę wgrać żadnych zdjęć.
A ja dziś mam szalony problem z aparatem, coś żaba się zezłościła na mnie, nie mogę wgrać żadnych zdjęć.
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Krokusy śliczne ale ta przylaszczka...ma takie cudne oczka...
ciekawe dla czego ja jeszcze jej nie mam...oj trzeba to naprawic

ciekawe dla czego ja jeszcze jej nie mam...oj trzeba to naprawic

-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Witam w nowym wątku .Cudowne hortensje ta najbardziej mi wpadła w oko Hydrangea paniculata Tardiva .Ja miałem ogrodową fioletową ,ale mi zmarzła .Tylko ,że była kupiona dość późno .
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
No proszę... i druga "czołgistka" z nowym wątkiem... witaj Wiolu... 

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Dorotko, ja aby umieścić zdjęcia na forum korzystam z tej stronki
http://pl.tinypic.com/
Jak na moje potrzeby jest wystarczająca
Marylko, dziękuję. Też bardzo mi się one podobają w tej kępce :P
Graziu, w tamtym roku dawałam pszylaszczkę Grażynce i podobno ma się dobrze. Może będę miała i w tym roku. Jak by co, to dam Ci znać
Andrzej, Tardiva, to jedna z moich ulubionych. Rośnie prosto, nie pokłada się, nie łamie, ma piękne kwiaty, które super wyglądają zarówno na początku kwitnienia, kiedy są białe, jak i później, kiedy się przebarwią.
Z ogrodowymi i ja nie mam dobrych doświadczeń, ale poczytałam trochę i próbuję. Może w końcu uda się mi coś wyhodować
Gabrysiu, kiedy to było, te pamiętne czołgowe czasy .... Jakoś poznikały dziewczyny z forum, Ty też często nie zaglądasz ...
Może wraz z wiosną coś się zmieni ....
Wczoraj dotarły do mnie hortensje od futuresgarden.
To moje trzecie zakupy u nich i najgorsze
Do Early Sensation (największa) i Endles Summer (niebieska doniczka) jeszcze się nie czepiam, ale pozostałe INCREDIBALL, INVINCIBELLE SPIRIT i SNOW FLAKE nie są wart swojej ceny
Snow Flake jest już z rozwiniętymi liśćmi i są one jakieś podeschnięte. Mam nadzieję, że to nie choroba i nie padnie mi ta hortensja.
Nie wiem teraz co z nimi zrobić. Chyba będę je uprawiać w donicy i może jesienią wysadzę do ogrodu ...

Dziś w ich sklepie internetowym zauważyłam, że dodali w większych doniczkach i bardziej rozrośnięte INVINCIBELLE SPIRIT za 98 zł i INCREDIBALL za 69 zł
http://pl.tinypic.com/
Jak na moje potrzeby jest wystarczająca

Marylko, dziękuję. Też bardzo mi się one podobają w tej kępce :P
Graziu, w tamtym roku dawałam pszylaszczkę Grażynce i podobno ma się dobrze. Może będę miała i w tym roku. Jak by co, to dam Ci znać

Andrzej, Tardiva, to jedna z moich ulubionych. Rośnie prosto, nie pokłada się, nie łamie, ma piękne kwiaty, które super wyglądają zarówno na początku kwitnienia, kiedy są białe, jak i później, kiedy się przebarwią.
Z ogrodowymi i ja nie mam dobrych doświadczeń, ale poczytałam trochę i próbuję. Może w końcu uda się mi coś wyhodować

Gabrysiu, kiedy to było, te pamiętne czołgowe czasy .... Jakoś poznikały dziewczyny z forum, Ty też często nie zaglądasz ...
Wczoraj dotarły do mnie hortensje od futuresgarden.
To moje trzecie zakupy u nich i najgorsze

Do Early Sensation (największa) i Endles Summer (niebieska doniczka) jeszcze się nie czepiam, ale pozostałe INCREDIBALL, INVINCIBELLE SPIRIT i SNOW FLAKE nie są wart swojej ceny

Snow Flake jest już z rozwiniętymi liśćmi i są one jakieś podeschnięte. Mam nadzieję, że to nie choroba i nie padnie mi ta hortensja.
Nie wiem teraz co z nimi zrobić. Chyba będę je uprawiać w donicy i może jesienią wysadzę do ogrodu ...

Dziś w ich sklepie internetowym zauważyłam, że dodali w większych doniczkach i bardziej rozrośnięte INVINCIBELLE SPIRIT za 98 zł i INCREDIBALL za 69 zł
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Wiolu,rzeczywiście marne te trzy...
Ale dlaczego chcesz je zostawić w donicach?
Wrzucaj je do ziemi.Jest wiosna szybko będą się regenerować.
Czasem jest tak,że z marnociny wyrasta coś pięknego i okazałego,a dorodna sadzonka słabo rośnie...

Ale dlaczego chcesz je zostawić w donicach?
Wrzucaj je do ziemi.Jest wiosna szybko będą się regenerować.
Czasem jest tak,że z marnociny wyrasta coś pięknego i okazałego,a dorodna sadzonka słabo rośnie...
Pozdrawiam Magda 

- Ayesha
- Od: 24 sie 2010, o 14:50
Wiolu
piękne masz hortensje i tyle różnych odmian.
Hortensje to to też moje ukochane roślinki,życzę Ci ,żeby nowe
nabytki ładnie rosły.

Hortensje to to też moje ukochane roślinki,życzę Ci ,żeby nowe
nabytki ładnie rosły.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Witaj Tulipanko,wpisuję się,żeby śledzić piękno twoich hortensji.Żadne zdjęcie nie odda tego uroku,co widok na żywo.W okresie ich kwitnienia będę musiała znowu pomęczyć Bożenkę swoją obecnością, bo widok jest u niej oszałamiający.
-
- 1000p
- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Witaj Tulipanko
Piękna kolekcja hortensji
Kilka z nich mam i jestem bardzo zadowolona, zwłaszcza z tych, co kwitną na pędach jednorocznych.
Ja na hortensje zachorowałam w ubiegłym roku i kilka jeszcze kupię w tym roku. Nie da sie obojętnie koło nich przejść, kiedy na forum zobaczę takie śliczności
Faktycznie troszkę podsuszone listki w nowych hortensjach, ale myślę ,że odbiją i będą pięknie kwitły.Nie martw się na zapas. Pewnie ruszyła wegetacja i te wiatry ,co tak wiały podsuszyły młode listki.Postaw je w jakimś zacisznym miejscu i jak będzie już cieplej, posadź je w miejscu docelowym.
Będzie dobrze.
Pozdrawiam.

Piękna kolekcja hortensji

Ja na hortensje zachorowałam w ubiegłym roku i kilka jeszcze kupię w tym roku. Nie da sie obojętnie koło nich przejść, kiedy na forum zobaczę takie śliczności

Faktycznie troszkę podsuszone listki w nowych hortensjach, ale myślę ,że odbiją i będą pięknie kwitły.Nie martw się na zapas. Pewnie ruszyła wegetacja i te wiatry ,co tak wiały podsuszyły młode listki.Postaw je w jakimś zacisznym miejscu i jak będzie już cieplej, posadź je w miejscu docelowym.
Będzie dobrze.

Pozdrawiam.
Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Rzeczywiście te bardzo słabe trzy ,ale miejmy nadzieje ,że się rozrosną.
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Wiolu, zaglądam czasem na forum, ale jak na razie nie mogę się zdecydować czy zakładać wątek.tulipanka pisze: Gabrysiu, kiedy to było, te pamiętne czołgowe czasy .... Jakoś poznikały dziewczyny z forum, Ty też często nie zaglądasz ...
Boję się że nie dam rady... wiesz że prowadzę bloga, i tam można zobaczyć moje rośliny.
Tam jet o tyle łatwiej, że wszystko jest widoczne i nie trzeba się przebijać przez ileś tam stron, aby zobaczyć co się chce.
Na razie nowego wątku chyba nie będzie...

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
Magda, chcę je trochę potrzymać w donicach, aby się wzmocniły.
Cherlawe są i boję się że posadzone do gruntu mogą nie dać rady.
Ewo, dziękuję i miło mi, że Ty też je kochasz
Zawsze to jedna miłośniczka hortensji więcej :P
Małgosia, zdaję sobie sprawę, że nie ma co porównywać zdjęć do ogrodu na żywo. Ja również chciała bym zwiedzić ogród Bożenki, kiedy będą kwitły hortensje, ale ode mnie to kaaaawał drogi. Może kiedyś, jak będę jechała nad morze .....
Aniu, te co kwitną na jednorocznych, to faktycznie są najwdzięczniejsze. Nie ma obawy, ze coś przemarznie, nie zakwitnie ...
Co do tych nowych hortensji, to obawiam się, że one były podpędzane, przynajmniej te malutkie.
Moje rosnące w ogrodzie dopiero zaczynają coś kolwiek pukać.
Andrzej, no miejmy nadzieję. Ja tam nie dopuszczam innej myśli ...
Gabi, wiem o Blogu. Czasami tam zaglądam.
Rozumiem też że nie chcesz zakładać wątku na forum. Ja też długo się nad tym zastanawiałam i byłam już bliska decyzji o zrezygnowaniu ....
Cherlawe są i boję się że posadzone do gruntu mogą nie dać rady.

Ewo, dziękuję i miło mi, że Ty też je kochasz

Małgosia, zdaję sobie sprawę, że nie ma co porównywać zdjęć do ogrodu na żywo. Ja również chciała bym zwiedzić ogród Bożenki, kiedy będą kwitły hortensje, ale ode mnie to kaaaawał drogi. Może kiedyś, jak będę jechała nad morze .....
Aniu, te co kwitną na jednorocznych, to faktycznie są najwdzięczniejsze. Nie ma obawy, ze coś przemarznie, nie zakwitnie ...
Co do tych nowych hortensji, to obawiam się, że one były podpędzane, przynajmniej te malutkie.
Moje rosnące w ogrodzie dopiero zaczynają coś kolwiek pukać.
Andrzej, no miejmy nadzieję. Ja tam nie dopuszczam innej myśli ...

Gabi, wiem o Blogu. Czasami tam zaglądam.
Rozumiem też że nie chcesz zakładać wątku na forum. Ja też długo się nad tym zastanawiałam i byłam już bliska decyzji o zrezygnowaniu ....