Jak z trawnika zrobić ogródek warzywny?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak z trawnika zrobić ogródek warzywny?
Zgadzam się na ziemię gliniastą piach ( kilka cm ) no i wapno. Następnie głęboka orka, kompost i regularne poplony.
jarek
jarek
Bardzo dziękuję za wskazówki - postaram się postąpić dokładnie jak sugerujecie.
Jeśli chodzi o porządny kompostownik - murowanie, póki co, przerasta moje siły - najpierw muszę uporać się z ogródkiem warzywnym.
Generalnie wszystko to wydaje mi się bardzo trudne, no ale mam przed sobą resztę życia (które, mam nadzieję, będzie długie i i spełnione dzięki obfitym plonom
Jeśli chodzi o porządny kompostownik - murowanie, póki co, przerasta moje siły - najpierw muszę uporać się z ogródkiem warzywnym.
Generalnie wszystko to wydaje mi się bardzo trudne, no ale mam przed sobą resztę życia (które, mam nadzieję, będzie długie i i spełnione dzięki obfitym plonom

- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W moim ogrodzie funkcjonuje kompostownik drewniany, dwukomorowy. W sezonie napełniam jedną komorę, wiosną przerzucamy nierozłożoną górę do drugiej komory, a dobry kompost-pod warzywa i kwiaty. Na kompost idą niegotowane resztki, zdrowe liście i chwasty(chore palę lub wyrzucam do śmietnika-zależy od wielkości). Ślimaków u siebie nie widziałam, ale(tu niektórzy zapłaczą) u mnie jakoś(6 lat ogródkowania) nie mieszkają 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie ślimaki te bez muszli trafiają się po 1, więc jest takie dzikie polowanie na nich ale zdaję sobie sprawę, że z naturą nie wygra.