Proszę o poradę..

Awatar użytkownika
AdaK
500p
500p
Od: 22 lut 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Proszę o poradę..

Post »

Hejka,
Moje storczyki i przy okazji inne są tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41302 . Wstawilam tak na przywitanie. Później już tylko będę ciągnęła storczyki. A jak coś się będzie dzialo z innymi kwiatami to będę zakaldała nowe wątki.
Moje na razie nie kwitną i przy okazji dowiedziałam się, że muszę je przesadzić w nowe podłoże. Jestem nowicjuszem i nie bardzo jeszcze wiem jak z nimi postępować. Tak to jest z prezentami. Kwitły jak oszalałe jak je dostalam prawie rok temu.

Ten niebieski, wiem że jest barwiony ale ładnie ma ułożone kwiaty :) nawet jak będzie biały to i tak będzie ładny. O farbowaniu jest też tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=28

:wit
Awatar użytkownika
majka0531
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2011, o 11:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziekuje za link o farbowaniu, też się boje że to mu mogło zaszkodzić, w sumie to dałam się nabrać w sklepie, kupując go myślałam, że taki po prostu wyhodowali kolor, zorientowałam się w domu, kiedy ubabrał mnie na niebiesko :roll: Póki co ma się dobrze, nie widać żeby mu to jakoś bardzo szkodziło (poza tym że jakoś leniwy do rośnięcia, ile miał liści tyle ma, łodygi tez ani widu ani słychu) zobaczymy co dalej
Awatar użytkownika
majka0531
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czy mógłby mi ktos pomóc? Chciałabym wiedziec jakie powinny być zdrowe korzenie cambri? Czy chore maja inny kolor? czym się różnia od zdrowych? :oops:
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Moje cambrie zdrowe korzenie mają w kolorze prawie białym, po delikatnym naciśnięciu są twarde. Kolor brunatny i miękkie w dotyku tz zgnite, ale nie wiem czy wszystkie odmiany tak mają.
Awatar użytkownika
majka0531
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moja odmiana to Goodaleara Eurostar, ma białe korzonki, ale raczej miękkie..
Awatar użytkownika
majka0531
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Udało mi się znaleźć informację na temat mojego dziwaka, bez stożka wzrostu. Pozostaje mi chyba tylko cierpliwe czekanie na to co postanowi dalej, mam nadzieję, że go nie stracę :( Nadal szukam informacji na temat korzeni cambri, gdyby ktoś coś wiedział proszę o pomoc :wink:
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Nie chciałabym Ci źle doradzić, więc napiszę tylko to co wiem ze swoich obserwacji, weź to pod uwagę. Jeśli przesadzam cambrię, a ona ma mało korzeni, zostawiam te, które są białe, choć miękkie w dotyku, ale nie ''rozłażą'' się.
Phalaenopsis, który ma pęd ze stożka wzrostu powinien z boku rośliny wypuścić keiki. Jak jeszcze trochę poczytasz wątki, nie raz spotkasz informacje na te tematy :wink: ;:108 .
vitamina11
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lut 2011, o 19:05

Post »

Witam Wszystkich:) otóż Maju ja mam podobny problem do Twojego. Kupiłam storczyka na allegro i dotarł do mnie z 4 obciętymi pędami a jeden wyrósł ze stożka wzrostu:(a na domiar złego pędy były zbyt krótko obcięte i uschły wszystkie nie wiem czy maj jeszcze jakieś szanse na kwitnienie?
Piękne te Twoje Kwiaty ;:167 Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majka0531
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witaj Vitaminko! Poczytałam troszkę o tym moim dziwolągu i wygląda na to, że winna jest genetyka.. Takie jakies odchylenie od normy, na które najwyraźniej nie mamy wpływu. Czytałam że byc może roślinka chcąc się bronic wypuści młodego keika, ale to ponoć różnie bywa. Nie pozostaje nam nic prócz czekania. Miejmy nadzieje że będzie dobrze :wink: U mojego póki co nic się nie dzieje, kwitnie już około 2 miesiące, korzenie i liście ma zdrowe, ale nie widac żadnych nowych łodyg, ani keiki. Czas pokaże..
Awatar użytkownika
majka0531
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Lucynko dziękuję za poradę, chyba dzisiaj się wezmę za tą cambrię, choć strach mnie ogarnia na samą myśl :(
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Jak poradzisz sobie z przesadzeniem jednego to później już będzie szło gładko :wink: .Ja wszystkie storczyki mam w przezroczystych doniczkach, bo wtedy jest łatwiej pielęgnować i jak coś się dzieje można szybciej interweniować ;:108 .
Awatar użytkownika
AdaK
500p
500p

Post »

majka0531 ja dzis przesadzałam moje 2 . Serce mi latało, ale stoją w nowym podłożu :) Zobaczymy co będzie dalej ...
Awatar użytkownika
AdaK
500p
500p

Post »

Ja nie upychałam na siłę tego podłoża. Nasypałam i stukając w donice dlonią samo się w luźno ułożyło, ale kwiat się w nim trzyma mocno.
Awatar użytkownika
AdaK
500p
500p

Post »

Trzymam kciuki :) Mam nadzieję, że moje też jakoś mi wybaczą :roll:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.