Za wiejskim płotkiem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Za wiejskim płotkiem
Piekny ogród ,widoki i goście.Zapraszam do mnie
- Jojola
- 500p
- Od: 21 lip 2010, o 18:55
witaj Asiu
oj
, sielsko tak u ciebie... zaraz przypominaja mi sie dawne czasy u babci
... śliczny ten twój nieskazony ogród... łaka fiołkowa - boska ... i najbardziej zazdroszcze tych dalekich sasiadów. nikt ci nie każe gasić ogniska, uciszać psa lub nie mówić tak głośno... zimą pewnie ciężko byłoby mieszkać tak daleko bo drogi pewnie zasypane śniegiem i dojechać wszędzie trudno lub nawet niemożliwe. ale latem ... ach.... 

oj

Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
Witaj Asiu masz piękny prawdziwie polski ogród.Piwniczka też jest wspaniała nie daj jej zniszczyć, ja swoją obroniłam przed zasypaniem.obsadziłam ją roślinami przeznaczonymi na skalniak/mogę się podzielić/. Płot dodaje uroku, ale to rośliny i twoja praca ozdobią całą działke.pozdrawiam
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Asieńko
masz bardzo fajny swój kawałek świata, a najbardziej urzeka mnie tym, że jest taki prawdziwy, widać w nim i Twoje działania i siłę natury. Pewnie szybciej niż przypuszczasz zapełnisz go swoimi wymarzonymi roślinami, czego życzę Ci z całego serca.
A zobacz sama jak wiele już udało Ci się dokonać i to w sumie w tak krótkim okresie czasu, z maleńkimi dziećmi. Chylę czoła.
I te drzewa, cudnie polskie jabłka...
I ciesz się ze sąsiadów swoich, bo konie to dają świetny nawóz do roślin ;)
masz bardzo fajny swój kawałek świata, a najbardziej urzeka mnie tym, że jest taki prawdziwy, widać w nim i Twoje działania i siłę natury. Pewnie szybciej niż przypuszczasz zapełnisz go swoimi wymarzonymi roślinami, czego życzę Ci z całego serca.
A zobacz sama jak wiele już udało Ci się dokonać i to w sumie w tak krótkim okresie czasu, z maleńkimi dziećmi. Chylę czoła.
I te drzewa, cudnie polskie jabłka...
I ciesz się ze sąsiadów swoich, bo konie to dają świetny nawóz do roślin ;)
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Ha... gagatku, oczka nie masz, bidula taka
Bo aż 100 m od domu gotowa naturalna kałuża!
Z niektórymi babami nie da się wytrzymać
zawsze im mało
Jakie masz plany ogródkowe, poza koszeniem hektarów trawy?
Co byś chciała posadzić z kwiatów?
Moja koleżanka też ma taką piwnicę, a na niej tojeść rozesłaną
i jest zadowolona z tego pomysłu. Zapytam, czy ma zdjęcie. Oczywiście obok, na dole można posadzić coś wyższego.
Piwnica to doskonałe miejsce na przechowywanie bulw dalii
Lubisz?

Z niektórymi babami nie da się wytrzymać

Jakie masz plany ogródkowe, poza koszeniem hektarów trawy?

Moja koleżanka też ma taką piwnicę, a na niej tojeść rozesłaną

Piwnica to doskonałe miejsce na przechowywanie bulw dalii

- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Piwniczka super można w niej przechowywać winko z jabłek. 

... i z winogron
O właśnie... Może skopiujesz sobie ode mnie odmiany winogron polecane przez Agę do naszego klimatu
Dzieci lubią winogronka chyba? No i na nasze przyszłe choroby to znakomity lek ;-)

O właśnie... Może skopiujesz sobie ode mnie odmiany winogron polecane przez Agę do naszego klimatu

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Asiu witaj
Ale super klimacik masz "za wiejskim płotem"...a jakie sąsiedztwo...
Cudna ta różowa piwonia...taka duża kępa...długo ją masz

Cudna ta różowa piwonia...taka duża kępa...długo ją masz

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Witaj
Aż mnie chwycił żal za moim płotkiem. 2 lata temu musieliśmy rozebrać, bo już się walił, tylko resztkami sił stały pewne fragmenty. Szczebelki posłużyły nam za rozpałkę w piecu, były idealne, bo łamały się niemal w ręku.
Piękny jabłoniowy sad... a jabłonie niemal jak u mnie, takie same odmiany, pycha. Też odmładzaliśmy i obniżyliśmy sporo. Teraz owocują jak szalone. Kilka dni temu znów robiliśmy ostre cięcia, może jeszcze dziś wstawię jakieś zdjęcia u siebie z tego pogromu.
Koński nawóz to jest to, słuchaj rad koleżanek. Do mnie taczką podwozi go wiosną sąsiad mający konia. Tak co 2-3 lata. Układa wokół jabłoni, a jesienią zbiera obite spady dla konia. A jak pomidorki na nich rosną.... W przeciwieństwie do Ciebie mam ciężką glinę. Ma to wady i zalety. A winogronka koniecznie - polecam

Piękny jabłoniowy sad... a jabłonie niemal jak u mnie, takie same odmiany, pycha. Też odmładzaliśmy i obniżyliśmy sporo. Teraz owocują jak szalone. Kilka dni temu znów robiliśmy ostre cięcia, może jeszcze dziś wstawię jakieś zdjęcia u siebie z tego pogromu.
Koński nawóz to jest to, słuchaj rad koleżanek. Do mnie taczką podwozi go wiosną sąsiad mający konia. Tak co 2-3 lata. Układa wokół jabłoni, a jesienią zbiera obite spady dla konia. A jak pomidorki na nich rosną.... W przeciwieństwie do Ciebie mam ciężką glinę. Ma to wady i zalety. A winogronka koniecznie - polecam

- asia-6003
- 200p
- Od: 10 maja 2009, o 10:56
Witajcie! No i znowu zima ;:103 Gdyby nie forum to bym chyba chandrę miała.
Aszka jak będziesz w Białym to zapraszam. Specjały to ja chowam do piwniczki pod domem. Zewnętrzna teraz pusta stoi.
Ulka masz rację, Forum to kopalnia wiedzy. Oglądam, małpuję, pytam. A zdjęcia to chyba wiosną bo za mało ich robiłam
Bobopielka wiejski charakter ogródka zostanie. Taki najbardziej mi odpowiada i za dużo pracy i pieniędzy musiałabym włożyć, żeby diametralnie go zmienić. Choć Forum kusi, oj kusi... Rośliny, które wymieniłaś będą wszystkie. Część już rośnie, część mam nasionka. Brakuje mi napartnicy, dziewanny, kaliny i krzewuszki.
Zielona Aniu już wsiąkłam w Fotum! Na piwnicy panoszy się pokrzywa, w sumie to ją lubię bo jest porzyteczna ale tam mi nie pasuje. Ja właśnie myślałam o roślinach na skalniaki, okrywowych, lubiących słońce. Nie mam kurek ani innych zwierząt wiec lisek mile widziany.
Paola1a u mnie sarenki biegają po podwórku, oczywiście jak mnie nie ma. Trochę się martwię o drzewka owocowe posadzone jesienią, bo są słabo zabezpieczone. Na razie nic im nie jest. Za to zające czasem się przydają. W zeszłym roku objadły mi krzaczki- wszysko co wystawało ponad śnieg, więc ja nie musiałam ciąć.
Andrzej witaj, byłam u Ciebie. Zazdroszczę zadbanych dzrew owocowych.
Jojola Dzięki tej ciszy i swobodzie mogę odpocząć, "zresetowć się" i nabrać sił na cały tydzień. Zimą faktycznie cięzko dojechać ale za to kulig można zorganizować.
Wacławo piwnica zostaje. Chcemy ją trochę odnowić. Trochę roślin na skalniak mam ale za mało na taką powierzchnię, chętnie wezmę je od Ciebie
Agapa na razie w noim ogrodzie rzadzi natura i ... za bardzo mi to nie przeszkadza. Z nowymi roślinami nie ma problemu bo i Forumowicze hojni i od znajomych dostaję badylki. Żeby jeszcze weekend "rozciągnąć" do jakiś 200 godzin. A nawóz koński leży w kompostowniku. Krowi zresztą też.
Siberia ale ja bym chciała oczko w ogródku a nie tak daleko. Ta kałuża nie jest naturalna, kiedyś była szumnie zwana stawem rybnym. Kwiaty chcę stare, wiejskie. Są piękne i zwykle radzą sobie bez problemu w naszym klimacie. No i takie dla owadów i ptaków. Dalie lubie ale one mnie nie
W tym roku znów prubuję je posadzić. Do winogron się zraziłam. Jakieś rosły u mnie jak szalone ale prawie nie owocowały. Może jak zrobimy altankę to je posadzę.
Eukomis proszę przepis na winko jabłkowe.
Fragola piwonia rośnie od wielu lat. Myślę,że jakię 10 lat. W tamtym roku ku mojemu zdumieniu, po lewej stronie zakwitła biała- 1 szt.
Pati22443 planów dużo tylko kiedy to zrealizować? Dobrze, że nic mnie nie goni.
aguskac jak odmładzaliście sad? Samodzielnie czy jakiś fachowiec to robił? Ja nie wiem jak się do tego zabrać. Pomidorki na końskim powiadasz... spróbujemy!
Ale się napisałam!!! Później wstawie fotkę winogron i nowego płotka tylko muszę znaleźć.
Aszka jak będziesz w Białym to zapraszam. Specjały to ja chowam do piwniczki pod domem. Zewnętrzna teraz pusta stoi.
Ulka masz rację, Forum to kopalnia wiedzy. Oglądam, małpuję, pytam. A zdjęcia to chyba wiosną bo za mało ich robiłam

Bobopielka wiejski charakter ogródka zostanie. Taki najbardziej mi odpowiada i za dużo pracy i pieniędzy musiałabym włożyć, żeby diametralnie go zmienić. Choć Forum kusi, oj kusi... Rośliny, które wymieniłaś będą wszystkie. Część już rośnie, część mam nasionka. Brakuje mi napartnicy, dziewanny, kaliny i krzewuszki.
Zielona Aniu już wsiąkłam w Fotum! Na piwnicy panoszy się pokrzywa, w sumie to ją lubię bo jest porzyteczna ale tam mi nie pasuje. Ja właśnie myślałam o roślinach na skalniaki, okrywowych, lubiących słońce. Nie mam kurek ani innych zwierząt wiec lisek mile widziany.
Paola1a u mnie sarenki biegają po podwórku, oczywiście jak mnie nie ma. Trochę się martwię o drzewka owocowe posadzone jesienią, bo są słabo zabezpieczone. Na razie nic im nie jest. Za to zające czasem się przydają. W zeszłym roku objadły mi krzaczki- wszysko co wystawało ponad śnieg, więc ja nie musiałam ciąć.
Andrzej witaj, byłam u Ciebie. Zazdroszczę zadbanych dzrew owocowych.
Jojola Dzięki tej ciszy i swobodzie mogę odpocząć, "zresetowć się" i nabrać sił na cały tydzień. Zimą faktycznie cięzko dojechać ale za to kulig można zorganizować.
Wacławo piwnica zostaje. Chcemy ją trochę odnowić. Trochę roślin na skalniak mam ale za mało na taką powierzchnię, chętnie wezmę je od Ciebie

Agapa na razie w noim ogrodzie rzadzi natura i ... za bardzo mi to nie przeszkadza. Z nowymi roślinami nie ma problemu bo i Forumowicze hojni i od znajomych dostaję badylki. Żeby jeszcze weekend "rozciągnąć" do jakiś 200 godzin. A nawóz koński leży w kompostowniku. Krowi zresztą też.
Siberia ale ja bym chciała oczko w ogródku a nie tak daleko. Ta kałuża nie jest naturalna, kiedyś była szumnie zwana stawem rybnym. Kwiaty chcę stare, wiejskie. Są piękne i zwykle radzą sobie bez problemu w naszym klimacie. No i takie dla owadów i ptaków. Dalie lubie ale one mnie nie

Eukomis proszę przepis na winko jabłkowe.
Fragola piwonia rośnie od wielu lat. Myślę,że jakię 10 lat. W tamtym roku ku mojemu zdumieniu, po lewej stronie zakwitła biała- 1 szt.
Pati22443 planów dużo tylko kiedy to zrealizować? Dobrze, że nic mnie nie goni.
aguskac jak odmładzaliście sad? Samodzielnie czy jakiś fachowiec to robił? Ja nie wiem jak się do tego zabrać. Pomidorki na końskim powiadasz... spróbujemy!
Ale się napisałam!!! Później wstawie fotkę winogron i nowego płotka tylko muszę znaleźć.

- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu,kusisz
jestem w Biały średnio 4 razy w roku

Ja też
To zrobimy sobie mały sabat czarownic ;-)
Asiu, odświeżę Ci pamięć ;-) Masz jeszcze inne zdjęcia, np. z naszym ulubionym pióropusznikiem strusim ;-)
Wiesz co, obsadzenie piwniczki trzeba dobrze przemyśleć... żeby nie zrobić tam "za ładnie", bo wtedy ona zejdzie na dalszy plan. Może barwinek? Zimozielony, kwitnie gustownymi kwiatami, korzenie utrzymają ziemię przed osuwaniem się...
Albo wręcz przeciwnie
Kolorowo... już sama nie wiem
W wiejskim ogrodzie wszystko pasuje, poza kilkoma sztywniakami 
Mam pomysł na niekłopotliwe róże u Ciebie
Ma je Oliwka
Jedna na literę L, druga na F
Obie białożółtokremowe ;-)

Asiu, odświeżę Ci pamięć ;-) Masz jeszcze inne zdjęcia, np. z naszym ulubionym pióropusznikiem strusim ;-)
Wiesz co, obsadzenie piwniczki trzeba dobrze przemyśleć... żeby nie zrobić tam "za ładnie", bo wtedy ona zejdzie na dalszy plan. Może barwinek? Zimozielony, kwitnie gustownymi kwiatami, korzenie utrzymają ziemię przed osuwaniem się...
Albo wręcz przeciwnie

Mam pomysł na niekłopotliwe róże u Ciebie

- asia-6003
- 200p
- Od: 10 maja 2009, o 10:56
No to jesteśmy umówione!
Mam tam dwa wolne pokoje, możemy latać na miotłach przy pełni księżyca. Nie ma telewizji i internetu. Głusza totalna!
Barwinek uwielbiam bo kwitnie na niebiesko, ale on chyba lubi cień a u mnie patelnia!
Róże bym chciała, tylko boję się, że nie umiem z nimi postępować no i gleba kiepska, ale kto wie...
pióropusznik o którym pisze Siberia (piesek niestety nie mój)

Winorośli nie znalazłam, za to jest studnia! Tylko kto tam położył te psikacz?

Jakby nie było jest też rzeczka, która wyznacza granicę działki. Zdjęcie niezbyt ciekawe ale dowód musi być.

Znalazłam tylko kawałek nowego płotka-zebry

A to moja chluba! Tutaj zwykle suszę ziółka z ogródka i gotuję zupę z pokrzywy i lebiody.

Mam tam dwa wolne pokoje, możemy latać na miotłach przy pełni księżyca. Nie ma telewizji i internetu. Głusza totalna!
Barwinek uwielbiam bo kwitnie na niebiesko, ale on chyba lubi cień a u mnie patelnia!
Róże bym chciała, tylko boję się, że nie umiem z nimi postępować no i gleba kiepska, ale kto wie...
pióropusznik o którym pisze Siberia (piesek niestety nie mój)

Winorośli nie znalazłam, za to jest studnia! Tylko kto tam położył te psikacz?

Jakby nie było jest też rzeczka, która wyznacza granicę działki. Zdjęcie niezbyt ciekawe ale dowód musi być.

Znalazłam tylko kawałek nowego płotka-zebry

A to moja chluba! Tutaj zwykle suszę ziółka z ogródka i gotuję zupę z pokrzywy i lebiody.

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Odmładzamy go sami systematycznie od 4 lat. Pewnie niefachowo, ale u nas wygląda to tak. Mąż wchodzi na drzewo a ja z dołu mówię mu co wycinać
Najpierw poszły na pierwszy ogień grube konary idące wysoko do góry, dające jabłka baaaardzo wysoko i zwykle najładniejsze, ale niedostępne. Po wycięciu tych konarów jabłoń miała piękne jabłka niżej
Na początku staraliśmy się nie wycinać drobnicy, tylko te najgrubsze konary, po 1-2 z drzewa. Wszystko co szło zbyt wysoko w chmury. Najciężej było zwalić taką wyciętą gałąź na dół, bo osiadała na niższych.
Wycinaliśmy też wszystko co suche. Teraz usuwamy to co jeszcze mi się zdaje zbyt wysoko, albo te gałęzie , które zachodzą jedne na drugie. W tym roku postanowiliśmy jeszcze obniżyć 5 drzew, bo nadal moim zdaniem są zbyt wysokie, a tyle jabłek i tak nie jest nam potrzebne.
Chętnie obejrzę fotki winogron jak znajdziesz

Najpierw poszły na pierwszy ogień grube konary idące wysoko do góry, dające jabłka baaaardzo wysoko i zwykle najładniejsze, ale niedostępne. Po wycięciu tych konarów jabłoń miała piękne jabłka niżej

Na początku staraliśmy się nie wycinać drobnicy, tylko te najgrubsze konary, po 1-2 z drzewa. Wszystko co szło zbyt wysoko w chmury. Najciężej było zwalić taką wyciętą gałąź na dół, bo osiadała na niższych.
Wycinaliśmy też wszystko co suche. Teraz usuwamy to co jeszcze mi się zdaje zbyt wysoko, albo te gałęzie , które zachodzą jedne na drugie. W tym roku postanowiliśmy jeszcze obniżyć 5 drzew, bo nadal moim zdaniem są zbyt wysokie, a tyle jabłek i tak nie jest nam potrzebne.
Chętnie obejrzę fotki winogron jak znajdziesz

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
O jest mój chciany pióropusznik
Ale masz super...rzeczka przy działeczce...szkoda że ja takiej nie mam...
a zawsze mi sie marzyła...już nawet planowałam jak bym ją obsadziła żeby stworzyła
taki klimacik jaki pamiętam z nad rzeczki w mojej rodzinnej miejscowości

Ale masz super...rzeczka przy działeczce...szkoda że ja takiej nie mam...

a zawsze mi sie marzyła...już nawet planowałam jak bym ją obsadziła żeby stworzyła
taki klimacik jaki pamiętam z nad rzeczki w mojej rodzinnej miejscowości