Podagrycznik pospolity-jak się pozbyć

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podagrycznik pospolity-jak się pozbyć

Post »

Należy używać podagrycznik do zup i na sałatek- zaraz go będzie za mało.
Waleria
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Walerio, jesteś pewna :?: :shock: :roll: :?
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Ja również o tym słyszałam- osobiście mam zamiar dopiero spróbować ;:109 . Dawno temu mój sąsiad zbierał szpinak i z miedzy zrywał również podgarycznik . Jakiś czas temu wyszperałam ciekawy link :http://survival.strefa.pl/przepisyr.htm#przepis1.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja to traktuję jako swego rodzaju zioła i trzeba wiedzieć co one ze sobą niosą. Wiele z nich ma właściwości lecznicze a zarazem szkodliwe i trzeba wiedzieć jak to przyrządzić, czy poddać obróbce cieplnej np . owoce czarnego bzu na surowo nie są zdrowe.
A np. taki wrotycz to wywary z niego to trucizna którą pryska się na szkodniki.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki serdeczne za wszystkie porady, ale ja tego nie chce jeść tylko to skutecznie wytruć.
Dlatego zamieściłam ten temat w dziale herbicydy z nadzieją na dobry środek chemiczny na podagrycznik.
Dziękuję i proszę o jeszcze więcej pomysłów albo porad od ludzi którzy wygrali walkę z tym chwastem.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Spodziewałam się więcej rad, a tu cisza.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

maryann pisze:Fernando i po temacie.[/url]
Maryann już Ci napisał co oprócz randapu.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Randap jest najlepszy tylko wymaga cierpliwości. Najpierw wzięłam łopatę i wykopałam paskudnika co do najmniejszego kłącza, a resztki które były najbliżej roślin posmarowałam po listkach randapem i za dwa tygodnie znowu, i znowu aż do skutku.
Nie mam go już.
amaryll
50p
50p
Od: 9 lip 2010, o 21:34

Post »

Witam :)
I ja zaczynam przygodę z podagrycznikiem. Nie rozumiem, czemu rośnie tylko w określonych miejscach, a kilka centymetrów dalej go nie ma. Na trawnik również nie przechodzi, zakładam jednak, że to z powodu systemu korzeniowego?
Ale nie w tym mam problem, chodzi o to, że bestia wyrasta wśród innych kwiatów. Tam pozostaje mi tylko wyrywanie. Czy Roudupem można go spryskać gdy wyrasta z innych roślinek? Np pod różanecznikiem go dużo i pod forsycją, z paproci nawet wyrasta!
Czy ktoś próbował zakryć go folią?
Będę wdzięczna za odpowiedź!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koło roślinek nie pryskać, tylko smarować, jak pisała poprzedniczka.
Waleria
amaryll
50p
50p
Od: 9 lip 2010, o 21:34

Post »

Dziękuje!

Zakupiłam już odpowiednik Roundap (ten sam skład) i chcę zrobić atak na podagrycznika, który wyrasta mi pod różanecznikiem i innymi roślinami. Czy mogę posmarować jego liście wiedząc, że nadchodzą deszcze?
Czy preparat nie spłynie na pozostałe rośliny, szkodząc im?

I w jakiej ilości smarować liście podagrycznika? Odrobinkę czy tak sporo, cały liść?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kropelka na liść powinna wystarczyć, ja w tym celu zakupiłam strzykawkę,żeby precyzyjnie celować,żeby przypadkiem kropelka nie trafiła na coś pożytecznego. Chyba w instrukcji pisze,że po 6 godzinach preparat wnika do korzeni, więc tyle czasu przed deszczem wystarczy.
Waleria
DarekRz

Post »

Maryann ma rację - Fernando powinien dać sobie radę z podagrycznikiem. Co najwyżej trzeba powtorzyć oprysk (jak rośnie wśród innych roślin to najlepiej pędzlować liscie podagrycznika). Tylko pamietajcie żeby dać mu podrosnąć - jeśli pryska lub samaruje się malutkie roślinki z niewielkimi jeszcze liśćmi to skutek jest slaby albo żaden. Ja za pomocą fernando pozbylem się szczawiu, natomiast podagrycznika zwalczylem systematycznym urywaniem lisci (rosł mi w barwinku) - na szczęście po sasiedzku nie rosnie - przyniosłem go sobie na dzialkę wraz z ziemią (dowieziony czarnoziem).
A jak ktoś bardzo chce herbicyd z podaną w etykiecie rejestracyjnej skutecznością na podagrycznik to jest to Garlon 480 EC - niestety trudny do kupienia. Co do Roundapu - we wlasnym ogodku nie stosuję, ale stosowałem do ugorowania terenów przekształcanych z terenów leśnych (po wycince drzew) - i mogę potwierdzić, że dodatek adiuwantu w postaci siarczanu amonowego bardzo wyraźnie zwiększa skutecznośc Roundapu i innych środków opartych na glifosacie.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

DarekRz pisze:trudny do kupienia.
Bo pewnie rejestracji nie ma... http://www.bip.minrol.gov.pl/DesktopDef ... 9&LangId=0
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
DarekRz

Post »

maryann pisze:
DarekRz pisze:trudny do kupienia.
Bo pewnie rejestracji nie ma... http://www.bip.minrol.gov.pl/DesktopDef ... 9&LangId=0
No niestety już nie - ale wlaśnie Fernando (i zdaje się Rancho) zawierają ten składnik, który był w Garlonie - trichlopyr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”