Studnia głębinowa czy wodociągi?
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Studnia głębinowa czy wodociągi?
To rzeczywiście malutko Brzoskwinko,ja mam za 1,3 m3 -12,05 zł jest ceną za zimną wodę z kanalizacją.Za samą ciepłą wodę z ciepłowni (ciepłą ,bo gorąca jest rzadko) 32 zł za m3 

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O ludzie
Co za ceny!!!
U nas 5,00 zł/m3 ( sama zimna woda, bez kanalizacji).
Od dwóch dni stoi u mnie wiertnica! Dziś zaczęli wiercenia . Na razie doszli do 12m. Wody jeszcze nie ma....

U nas 5,00 zł/m3 ( sama zimna woda, bez kanalizacji).
Od dwóch dni stoi u mnie wiertnica! Dziś zaczęli wiercenia . Na razie doszli do 12m. Wody jeszcze nie ma....

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
To i tak sporo.aniawoj pisze: U nas 5,00 zł/m3 ( sama zimna woda, bez kanalizacji).
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tak, dopiero teraz zauważyłam, że Reniak podała cenę za 1,3m3. Ja podałam za 1m3, wiec chyba nawet drożej mam
Dlatego robię studnię ,bo podlewając rośliny w szkółce pójdę z torbami.... 

A na jakiej wysokości zaczyna się lustro wody? Ile kopaliście metrów dodatkowych?gosiakmala pisze:No i stało się, co miało się stać
Studnia na 30 metrach. Rura już zaklepiona i porządek na działce zrobiony![]()
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Lustro wody teraz jest na 8 metrach. Nie wiem ile dodatkowych metrów wykopano, facet powiedział, że na 30 dobił się do wody.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Podałaś cene z kanalizacją, nie każdy ją ma. U mnie będzie podobnie: 2,28zł woda i 9,80 kanalizacja. Wychodzi 12,08zł.Reniak pisze:To rzeczywiście malutko Brzoskwinko,ja mam za 1,3 m3 -12,05 zł jest ceną za zimną wodę z kanalizacją.
Ciepłej wody niet.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- BRZOSKWINKA
A ktoś liczył ile kosztuje woda własna? Tzn ile za prąd by wypompować 1m3?
Dlatego do ogrodu własne ujęcie.Reniak pisze:Te opłaty nas dobiją
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Brzoskiwno - w Twojej sytuacji pokusiłabym się o przydomową oczyszczalnie ścieków. W mig by Ci się zwróciła! Ja mam oczyszczalnię i jestem zadowolona. Ogromne pieniadze płacisz za ścieki! Najczęściej to jest cena wody... ( za to wodę masz tanią...
)

- BRZOSKWINKA
U mnie nie ma szans na oczyszczalnię. Musi być 20m od studni. Biorąc naszą i sąsiadów studnie zostaje skrawek, gdzie nie wcisnę 40m rozsączkowania, gdzie każda nić musi być jakiś 1m od drugiej nitki. Poza tym, muszą być zachowane odległości od krzewów i drzewek, bo inaczej korzenie się dobiorą i remont czeka. Chyba 2,5m... Ech, to tylko próżne gadanie, bo i tak my nie możemy.
Tak, ale gdy woda jest droga. Zatem wychodzi na to samo. I tak mniej niz za wywóz szamba (190zł).aniawoj pisze:Ogromne pieniadze płacisz za ścieki! Najczęściej to jest cena wody...
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
U na wywóz szamba 120,00. Wiem ,bo raz na 5 lat oczyszczam oczyszczalnię, a mam tego "aż" 2m3 
Dziś odbiór studni. Wydajność 120l/godzinę. Może być? Zresztą musi - taki jest napływ wody. Może się zwiększy? Jakie macie wydajności studni? Wykopali 19m

Dziś odbiór studni. Wydajność 120l/godzinę. Może być? Zresztą musi - taki jest napływ wody. Może się zwiększy? Jakie macie wydajności studni? Wykopali 19m

- BRZOSKWINKA
Aniu, za wywóz 2m3 płacisz 120zł?
U mnie 190zł za 10m3.
A na przepływach się nie znam.

A na przepływach się nie znam.

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
120 litrów na godzinę???? Jeżeli się nie pomyliłaś to taka studnia nie nadaje się do użytkowania. Co prawda po rozpompowaniu (powinno trwać min. kilkanaście godzin) wydajność powinna wzrosnąć i jeszcze podnosić się przez kilka do kilkunastu dni w czasie użytkowania - w zależności od budowy warstwy wodonośnej, ale jako-taką wydajnością byłoby min. 1000 l/h. 120 l/h to znaczy, że przecietną wannę napełniać będziesz godzinę, pod warunkiem, że nikt inny nie będzie w tym czasie korzystał z wody. Moja studnia ma wydajność ok. 2500 l/h w punkcie poboru - licząc ze stratami na instalacji (czyli że 200 l beczkę napełniam z kranu zewnetrznego w ciągu 5 min.)aniawoj pisze:U na wywóz szamba 120,00. Wiem ,bo raz na 5 lat oczyszczam oczyszczalnię, a mam tego "aż" 2m3
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie Brzoskwinko...inaczej. Wywóz kosztuje 120,00 zł niezależnie od ilości m3. Moja oczyszczalnia ma 2m3 i opróżniam ją ze szlamu raz na 5 lat.
Tak, 120l było zaraz po włożeniu rury, gdy wypompowali wczoraj wodę ze studni i w tym samym momencie sprawdzali. Sprawdzali, ale wiadomo, że wszystko było jeszcze pozapychane ( jest tu glina). Dziś rano już widziałam w studni lustro wody. Podniosła się do do 5m ! ( Studnia ma 19m). Czyli na dzień dzisiejszy mam 14m zapasu. Przekrój rury 160mm. Nie strasz mnie nawet.....
Tak, 120l było zaraz po włożeniu rury, gdy wypompowali wczoraj wodę ze studni i w tym samym momencie sprawdzali. Sprawdzali, ale wiadomo, że wszystko było jeszcze pozapychane ( jest tu glina). Dziś rano już widziałam w studni lustro wody. Podniosła się do do 5m ! ( Studnia ma 19m). Czyli na dzień dzisiejszy mam 14m zapasu. Przekrój rury 160mm. Nie strasz mnie nawet.....

Taką nowa studnię wierconą trzeba rozpompowywać. Wrzucić pompę przynajmniej taką http://pompy.jack.pl/Pompa-zatapialna-D ... ,id,P02161 (studniarze powinni ją mieć) i niech pompuje wodę co najmniej 12 godzin - im dłużej bedzie się zwlekać z rozpompowaniem tym mogą (nie muszą, ale mogą - szczególnie jeśli są tam gliny/iły) być potem większe problemy. Złoże wokół filtra studni zamuli się i ciężko będzie potem wyrwać ił - wydajność będzie wówczas mała.
14 m rury fi 160 mm to tylko 280 l - np. przy podlewaniu ogrodu starczy na 5 min.
14 m rury fi 160 mm to tylko 280 l - np. przy podlewaniu ogrodu starczy na 5 min.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Mam ogromną nadzieję ,ze wydajność się zwiększy. Poza tym zrobimy chyba zbiornik na gromadzenie wody.
A co do pompy, którą mi przedstawiłeś w linku - czy moje iły nie zapchają ją? Końcówka studni to już skały wapienne. Ale ok 15m szło przez glinę (iły - piękna czerwona ,maślana...). Wnioskuję, ze tą pompę przedstawiłeś mi jako coś przejściowego - do "przepchania "studni, czy tak?
wypompowanie całej studni - 22 minuty
przerwa 20 min
wypompowanie - zajęło 9 min
przerwa 20 min
wypompowanie - trwoło 6 min
przerwa 20 mi
wypompowanie -trwało 6 min
przerwa 45 min
wypompowanie - 14 min
Pompa była ustawiona na 12 metrze. Czyli wypompowane za pierwszym razem było jakieś 8m.
Czy ktos mógłby wyciągnąć jakieś wnioski?
A co do pompy, którą mi przedstawiłeś w linku - czy moje iły nie zapchają ją? Końcówka studni to już skały wapienne. Ale ok 15m szło przez glinę (iły - piękna czerwona ,maślana...). Wnioskuję, ze tą pompę przedstawiłeś mi jako coś przejściowego - do "przepchania "studni, czy tak?
Przeprowadziliśmy próbę. Wypompowaliśmy studnię - zajęło to 22 min. Potem robiliśmy przerwy i znów całość wypompowywaliśmy. Zaznaczam ,że jest to pierwsze użycie pompy.Wyglądało to tak:DarekRz pisze: 14 m rury fi 160 mm to tylko 280 l - np. przy podlewaniu ogrodu starczy na 5 min.
wypompowanie całej studni - 22 minuty
przerwa 20 min
wypompowanie - zajęło 9 min
przerwa 20 min
wypompowanie - trwoło 6 min
przerwa 20 mi
wypompowanie -trwało 6 min
przerwa 45 min
wypompowanie - 14 min
Pompa była ustawiona na 12 metrze. Czyli wypompowane za pierwszym razem było jakieś 8m.
Czy ktos mógłby wyciągnąć jakieś wnioski?