Darń trawy rozgarniesz na boki i pomidory możesz sadzić.Pelasia pisze:Zastanawiam się,czy po przekopaniu trawnika na grządkę warzywną,będę na niej mogła posadzić pomidory
![]()
Przecież pomidory wsadza się do ziemi głęboko..... czy korzeniom sadzonki nie będzie przeszkadzała darń trawy...![]()
Może lepiej będzie posiać na takiej grządce ogórki?![]()
Pozdrawiam
Joanna
Podłoże do warzyw idealne
-
rezygn0101
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podłoże idealne :)
-
Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pozdrawaim
Joanna
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Zależy o jakie warzywa chodzi, myślę że w trakcie sezonu może brakować azotu.
Pozdrawiam, Maciek.
-
Pelasia

- Kontakt:
Suppa pisze:Zależy o jakie warzywa chodzi, myślę że w trakcie sezonu może brakować azotu.
no i oczywiście sałatę, rzodkiewkę,cukinię, dynię..aha i czosnek
Ale jeżeli chodzi o azot, to będę miała przecież gnojówkę z pokrzyw.Wiem ,ze fasola, cebula ,czosnek nie lubią dużo azotu.
Czy coś jeszcze z moich warzyw nie lubi go?
Pozdrawaim
Joanna
- Suppa

Aha, w takim razie powinno być ok, sam też opieram nawożenie na oborniku, tylko uzupełniam mineralnie w razie widocznej potrzeby.
Na pewno warzywa będą smaczne na takim podłożu
Na pewno warzywa będą smaczne na takim podłożu
Pozdrawiam, Maciek.
Witam serdecznie .Mam dylemat.Czy popiół z kominka /palimy drewnem dębowym/ mogłabym zagospodarować wraz z kompostem,przekopując ziemię w inspekcie,Będę tam uprawiać pomidory.Ziemię na ogródku mam taką trochę zwartą,lekko gliniastą. Przekopywałam ją już z piaskiem,w lecie posypuję skoszoną trawą.Jest już dużo lepsza,bardziej sypka. Dowiedziałam się,że dobrze poprawi strukturę ziemi pokruszony styropian .Czy jest takowy w sprzedaży? Proszę o opinię co z tym popiołem.Pozdrawiam wszystkich działkowiczów. 
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Popiół z drzewa jest dobry, ma wapno, potas i inne składniki.
Jeżeli chciałabyś rozlużnić glebę a nie jest przewapnowana to dobre jest wapno węglanowe, ono nadaje się na cięższe gleby i doprowadza glebę do strutury gruzełkowatej. Ja to dawałam na jesień- najlepiej, przed przekopaniem.
Ze styropianem odpuść sobie. Owszem do doniczek pod rośliny to dodają.
Jeżeli chciałabyś rozlużnić glebę a nie jest przewapnowana to dobre jest wapno węglanowe, ono nadaje się na cięższe gleby i doprowadza glebę do strutury gruzełkowatej. Ja to dawałam na jesień- najlepiej, przed przekopaniem.
-
Pelasia

- Kontakt:
suzana pisze:Popiół z drzewa jest dobry, ma wapno, potas i inne składniki.
A na jesień 2011
Pozdrawaim
Joanna
-
x-suzana
To może być wapno budowlane hydratyzowane,w sklepach budowlanych można dostać, w sklepach z nawozami dla rolników jest też wapno nawozowe.
Ubiegłej jesieni wysiałam a po jakimś czasie robiłam motyką, ziemia była sypka jak nigdy dotąd.
Dobry jest tez " nawóz wapniowo- magnezowy WAP-MAG" CaMg, dodatkowo wprowadzamy magnez potrzebny np. pomidorom
Ja szukam w większych opakowaniach, takich po 50kg bo w mniejszych to nie opłaca się.Ten WAP-MAG to chyba 30 zł. za worek.
Ubiegłej jesieni wysiałam a po jakimś czasie robiłam motyką, ziemia była sypka jak nigdy dotąd.
Dobry jest tez " nawóz wapniowo- magnezowy WAP-MAG" CaMg, dodatkowo wprowadzamy magnez potrzebny np. pomidorom
Ja szukam w większych opakowaniach, takich po 50kg bo w mniejszych to nie opłaca się.Ten WAP-MAG to chyba 30 zł. za worek.
-
Pelasia

- Kontakt:
Dużo się go sypie?może obrazowo... ile łopat na metr 2 
-
x-suzana
W zaleceniach to może 1 łopata na metr kwadratowy byłaby w sam raz ale ja daję mniej , około 1/2 łopaty na 1 metr kwad. bo gorzej jest przedawkować jak nie dosypać. Wapnuje się co 2-3 lata.Ja nawet rzadziej. Jak jest dużo wapna rośliny też nie chcą rosnąć.
To wapno węglanowe jest bardziej agresywne jak tlenkowe.Wapno tlenkowe polecają na gleby lżejsze, piaskowe.
To wapno węglanowe jest bardziej agresywne jak tlenkowe.Wapno tlenkowe polecają na gleby lżejsze, piaskowe.
- Suppa

Są przeróżne rodzaje nawozów wapniowych, różnią się zawartością Ca, Mg, mikroelementów i formą. Na opakowaniu zazwyczaj jest szczegółowa instrukcja stosowania.
Suzana - jest dokładnie odwrotnie
Tlenkowe - szybkie i agresywne na gleby ciężkie, węglanowe na lekkie.
Suzana - jest dokładnie odwrotnie
Tlenkowe - szybkie i agresywne na gleby ciężkie, węglanowe na lekkie.
Pozdrawiam, Maciek.
-
x-suzana
Możliwe , że pomyliłam węglanowe- tlenkowe, sprawdzę to jeszcze.Chodzi o to , że wapno palone na gleby ciężkie.
Suppa miał rację;
wapno węglanowe- dolomit- łagodniejsze i wolniej działające, polecane na gleby lżejsze i średnie,
wapno tlenkowe-wapno nawozowe- szybciej i radykalniej działające, polecane na gleby cięższe, poprawia strukturę ciężkiej gleby.
Suppa miał rację;
wapno węglanowe- dolomit- łagodniejsze i wolniej działające, polecane na gleby lżejsze i średnie,
wapno tlenkowe-wapno nawozowe- szybciej i radykalniej działające, polecane na gleby cięższe, poprawia strukturę ciężkiej gleby.
-
Pelasia

- Kontakt:
- smonika
- 500p

- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wapna nigdy nie dawałam, bo bałam się przedobrzyć
Tu trzeba mieć duże wyczucie i doświadczenie.
Dla takich "specjalistów" jak ja natura przewidziała dolomit, który baaaaardzo trudno przedawkować. Cena worka 10 kg to 5-7 zł, więc nie dużo. Zawsze sypię go na jesień przed przekopaniem a zaczęłam go stosować odkąd w tunelu pojawiła mi się sucha zgnilizna owoców pomidora. Od tamtej pory mam spokój.
Dla takich "specjalistów" jak ja natura przewidziała dolomit, który baaaaardzo trudno przedawkować. Cena worka 10 kg to 5-7 zł, więc nie dużo. Zawsze sypię go na jesień przed przekopaniem a zaczęłam go stosować odkąd w tunelu pojawiła mi się sucha zgnilizna owoców pomidora. Od tamtej pory mam spokój.
Pozdrawiam, Monika