Cylindry do pomidorów
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cylindry do pomidorów
Do szklarni ok 60 krzaków,ale w tym roku planuje posadzić w szklarni arbuza i melona więc pomidorów wejdzie znacznie mniej.Redliny czyli takie pagórki jak do ziemniaków?.No to i tak miałyby kontakt z podłożem (starą ziemią) a ja sobie wymysliłam że jak będą w doniczkach do bezpośredniego kontaktu nie bedą miały.I ziemia odpocznie i patogeny wyginą.Nie wiem czy dobrze kombinuję,ale tak sobie wymyśliłam. 

Reniak. Pomidory są bardzo "sprytne" - będą miały kotakt z podłożem, bo korzenie przejdą do gruntu. Ja tak miałam postawionych kilka pomidorów w donicach, planowałam je przestawić , ale się nie udalo , tak się przywiązały do miejsca. Zatkać donic nie możesz , bo muszą mieć odpływ. Pozdrawiam , Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Reniak odwiedź wątek http://www.youtube.com/watch?v=vSlQnxiV ... 4232049936
kliknij na filmiku na pomidorka i wtedy obejrzysz uprawę pomidorów w torbach
tam nuresem 77 w Anglii uprawiała pomidorki w torbach jutowych bardzo ładnie to opisała,pomidorki nie miały kontaktu z podłożem a tak pięknie owcowały jest tam filmik na któryqm ladnie to zaprezentowała
Ja w zeszłym roku kupiłam w ogrodniczym wąski rękaw 20 cm szer i z 1 m zrobiłam 4 obrączki wyszło tanio
kliknij na filmiku na pomidorka i wtedy obejrzysz uprawę pomidorów w torbach
tam nuresem 77 w Anglii uprawiała pomidorki w torbach jutowych bardzo ładnie to opisała,pomidorki nie miały kontaktu z podłożem a tak pięknie owcowały jest tam filmik na któryqm ladnie to zaprezentowała
Ja w zeszłym roku kupiłam w ogrodniczym wąski rękaw 20 cm szer i z 1 m zrobiłam 4 obrączki wyszło tanio
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- Reniak
Krysiu nie obejrzę na Youtube bo mam taki internet przez telefon i nie moge odtworzyć filmów,nie mogę nawet zarejestrować się na fotosiku albo gdzie indziej żebym mogła wklejać zdjecia,w takim miejscu mieszkam że nie mam innych możliwości.A wracając do tego filmiku mogłabyś w skrócie opowiedzieć, 

Reniak ja sobie poprzeglądałam wątki archiwalne o pomidorach (jako, że zaczynam po raz pierwszy) i zauważyłam, że większość osób, która tak uprawiała szukała ratunku w sezonie, bo pomidory miały straszne niedobory. Mi się wydaje, że może się tak dziać kiedy bryła korzeniowa jest mocno ograniczona
Ależ oczywiście, Moniko. Pomidor ma palowy system korzeniowy. Ograniczenie bocznych korzeni zmusza roślinę do puszczania korzeni w głąb gleby. Wiadomo, że im głębiej, tym gleba zawiera mniej składników odżywczych . Mogą wystąpić niedobory wielu składników ,których doglebowo trudno uzupełnić jako, że potrzeba tym więcej czasu na wniknięcie ich wgłąb gleby im głębiej znajduje się główna mas korzeni. Następnym problemem może być duże wahanie wilgotności gleby czego skutkiem będzie słabe wiązanie owoców.monika pisze:Mi się wydaje, że może się tak dziać kiedy bryła korzeniowa jest mocno ograniczona
Pozdrawiam
-
- 200p
Reniak Lepiej byłoby uprawiać w ziemi ale jeśli z jakichś względów nie możesz to nursen77 zaprezentowała taki sposób
Kupiła w ogrodniczym gotowe torby do tego celu o rozmiarach 80 cm długości 54 cm szer i 30 cm wysokości. u góry zakończone tunelikiem w które wsunięte są pręty bambusowe . U niej dodatkowo torby mają wszyte uszy do przenoszenia . W każdą torbę wsadzała 3 krzaki pomidora chyba za gęsto ale pomidorki miała ładne. pręty sunięte w tuneliki mają za zadanie trzymać brzeg tej workowej torby , żeby się nie opuszczały i ziemia nie wysypywała . W wypełnione ziemią torby sadziła rozsadę
U nas można uszyć- prosta sprawa . Jest taka sztuczna tkanina z metra nawet niedroga- jak na worki
Uciąć prostokąt o podanych wymiarach + dodać na tunelik najpierw zrobić (przeszyć) tuneliki , potem boki składać tak żeby ten worek na ziemię utworzył pudełko . Można postawić pudełko i spiąć brzegi tkaniny wzdłuż boku pudełka potem je zeszyć róg można zostawić żeby się nie strzępił w tunel włożyć pręty i gotowe torby wielokrotnego użytku
Link nieaktywny, klepsydra, pomid.
By [URL=http://profile.imageshack.us/user/
Kupiła w ogrodniczym gotowe torby do tego celu o rozmiarach 80 cm długości 54 cm szer i 30 cm wysokości. u góry zakończone tunelikiem w które wsunięte są pręty bambusowe . U niej dodatkowo torby mają wszyte uszy do przenoszenia . W każdą torbę wsadzała 3 krzaki pomidora chyba za gęsto ale pomidorki miała ładne. pręty sunięte w tuneliki mają za zadanie trzymać brzeg tej workowej torby , żeby się nie opuszczały i ziemia nie wysypywała . W wypełnione ziemią torby sadziła rozsadę
U nas można uszyć- prosta sprawa . Jest taka sztuczna tkanina z metra nawet niedroga- jak na worki
Uciąć prostokąt o podanych wymiarach + dodać na tunelik najpierw zrobić (przeszyć) tuneliki , potem boki składać tak żeby ten worek na ziemię utworzył pudełko . Można postawić pudełko i spiąć brzegi tkaniny wzdłuż boku pudełka potem je zeszyć róg można zostawić żeby się nie strzępił w tunel włożyć pręty i gotowe torby wielokrotnego użytku
Link nieaktywny, klepsydra, pomid.
By [URL=http://profile.imageshack.us/user/
- Reniak
Bardzo Ci Krysiu dziękuję,tak chyba zrobię,ale kupię jutę z metra ,już o tym myślałam jak przeczytałam Twój post o filmiku i wspomiałas tam już o tych jutowych workach ,a teraz jak dodałaś o tych bambusach,to już wiem jak to zrobię tylko że ja zrobię taki worek 40x40 i wysoki powiedzmy 50cm -na jednego krzaka myślę że korzenie będą miała miejsca akurat.Zobaczymy jak się to sprawdzi.W końcu i tak sadzę jeszcze dużo w gruncie,wiec jak coś nie wyjdzie to trudno,człowiek całe życie się uczy i........głupi umiera 
Moniko tak może być jeśli pojemność jest zbyt mała,wyrywając krzaki pomidorów na jesień wiem jak duże są korzenie pomidorów,wystarczy odpowiedniej wielkości to coś do czego wsadzamy krzaczek.Tak mi się wydaje,dopóki sama nie przeprowadzę takiej uprawy nie będę wiedziała.Pojemność od 10-15 litrów wydaje mi się wystarczająca,no może 20l.

Moniko tak może być jeśli pojemność jest zbyt mała,wyrywając krzaki pomidorów na jesień wiem jak duże są korzenie pomidorów,wystarczy odpowiedniej wielkości to coś do czego wsadzamy krzaczek.Tak mi się wydaje,dopóki sama nie przeprowadzę takiej uprawy nie będę wiedziała.Pojemność od 10-15 litrów wydaje mi się wystarczająca,no może 20l.
-
- 200p
Reniak wtedy na 1 torbę będziesz musiała mieć pas o wym 150 x 150
podstawa 40 cz 2 boczki po 50 cm i 2 tuneliki po 5 cm na w drugą str też taki wymiar
Pozdrawiam ,miłego dnia życzę
podstawa 40 cz 2 boczki po 50 cm i 2 tuneliki po 5 cm na w drugą str też taki wymiar
Pozdrawiam ,miłego dnia życzę
Reniak za te pieniądze na worki to furę przekompostowanego obornika byś kupiła do szklarni
Jak policzysz wszystkie koszty to chyba to będą bezcenne pomidorki
Ale oczywiście nie moja sprawa

Ale oczywiście nie moja sprawa
- Reniak
Obornik mam własny(kurzeniec) a bydlęcy od zaprzyjaźnionego rolnika,worki będą przynajmniej dwukrotnie użyte,a później pójdą jako przykrycie kompostu z dżdżownicami kalifornijskimi.A juta płachty 60x60 50 szt kosztuje 50 zł,wiec nie taki majatek.
-
- 200p
Reniak można jeszcze spróbować zrobić okrągłe duże cylindry z worków na ziemniaki właśnie z takiej sztucznej tkaniny w zeszłym roku kosztowal wtedy 1, 50 Związać od spodu żeby spód zrobił sie okrągły i dobrze stał na ziemi , górę trochę wywinąć i będzie duża donica
- Reniak
Krysiu można,u mnie są nawet po 1-1,20 ,ale po pierwsze sa słabe,podejrzewam że użyłabym ich tylko raz,tak sie rozłaża,a po drugie jak pisałam chcę je potem rozłożyć na kompoście,a sztuczny worki to nie najlepiej,a po trzecie są brzydkie -niebieskie 

Reniak kochana, ja ciebie nie chcę przekonać bo i po co
próbuję tylko zrozumieć
Masz szklarnię i w tej chwili wyjałowioną ziemię, ale za to masz mnóstwo obornika i chcesz wchodzić w taką workową uprawę - o wiele trudniejszą niż bezpośrednio w ziemi. Mówisz że 5zł za worek+ziemia to mało? nie licząc twojej pracy/szycie i sadzonek
Jak zliczysz wszystkie koszty...to naprawdę będą bezcenne
Z mojego doświadczenia nigdy rośliny nie rosną tak dobrze jak posadzone bezpośredni w gruncie.
Poza tym czy nie będzie problemu z podlewaniem kedy będą posadzone do worków jutowych? moja wyobraźnia podpowiada mi, że chyba tylko kropelkowe nawadnianie...albo bieganie kilka razy dziennie i podlewanie małymi dawkami..chyba

Z mojego doświadczenia nigdy rośliny nie rosną tak dobrze jak posadzone bezpośredni w gruncie.
Poza tym czy nie będzie problemu z podlewaniem kedy będą posadzone do worków jutowych? moja wyobraźnia podpowiada mi, że chyba tylko kropelkowe nawadnianie...albo bieganie kilka razy dziennie i podlewanie małymi dawkami..chyba
- Reniak
Moniko nie wiem skąd ci wyszło 5 zł za worek, płachty 60cm x60cm w ilości 50 szt kosztują 50 zł ,biorąc 2 płachty na worek to mam 25 worków za 50 zł czyli 2 zł za worek ,ziemię mam własną (mieszkam na wsi) bardzo dobrą,obornika pod dostatkiem,to czemu mam nie spróbować,z worków powstaną przecież duże donice,nie widzę problemów z podlewaniem . Jedynie mój M troszkę się narobi wypełniając je