Sadzenie cebul,koszyczki i inne porady dot. cebulek
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie się taki eksperyment jeszcze nie udał.
Któregoś roku zawieruszyła mi się gdzieś w ziemi , podczas wykopywania, duża bulwa mieczyka,znalazłam ją dopiero wiosną ale była już zgniła.Natomiast zostawione na zimę w zakopanych doniczkach bulwki przybyszowe mieczyków ,wiosną pięknie powschodziły ,niestety były jeszcze zbyt małe by zakwitnąć latem.
Któregoś roku zawieruszyła mi się gdzieś w ziemi , podczas wykopywania, duża bulwa mieczyka,znalazłam ją dopiero wiosną ale była już zgniła.Natomiast zostawione na zimę w zakopanych doniczkach bulwki przybyszowe mieczyków ,wiosną pięknie powschodziły ,niestety były jeszcze zbyt małe by zakwitnąć latem.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Podziękowanie
Dzięki Pawle za informację,na pewno z tej rady skorzystam.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Tulipany należny wykopywać 6 tygodni od kwitnienia.
Po wykopaniu na 2-3 dni pozostawić w skrzynkach do osuszenia, potem oczyścić ze starych części, przesortować klony zostawić tylko 3 największe cebulki z klonu - cebulki małe, płaskie wydaja tylko liście przez pierwsze lata. Zapakować do luźnych siatek jak na owoce warzywa lub woreczków ze starych firanek, zaprawić na mokro (Topsin lub Kaptan) osuszyć. Przechowywać w miejscu przewiewnym, suchym i ciemnym (szopa, garaż, strych).
Po wykopaniu na 2-3 dni pozostawić w skrzynkach do osuszenia, potem oczyścić ze starych części, przesortować klony zostawić tylko 3 największe cebulki z klonu - cebulki małe, płaskie wydaja tylko liście przez pierwsze lata. Zapakować do luźnych siatek jak na owoce warzywa lub woreczków ze starych firanek, zaprawić na mokro (Topsin lub Kaptan) osuszyć. Przechowywać w miejscu przewiewnym, suchym i ciemnym (szopa, garaż, strych).
WITAM
Postanowiłam w tym roku po raz pierwszy udekorować swój nowy balkon i posadzić tulipany i żonkile. Doczytałam się że sadzi się je właśnie jesienią aby wiosną cieszyć oko tymi pięknymi kwiatami, tylko mam pewien problem, jak mam przechować cebule w doniczkach? o jakiej wielkości mają być to donice, zamarzyły mi się takie duże gliniane lub drewniane jednak obecnie nie mam funduszy aby je zakupić, więc czy mogę posadzić w mniejszych a potem z początkiem wiosny przesadzić do większych?
Pomóżcie bo w tych sprawach jak na razie jestem żółtodziobem:):):):)
Postanowiłam w tym roku po raz pierwszy udekorować swój nowy balkon i posadzić tulipany i żonkile. Doczytałam się że sadzi się je właśnie jesienią aby wiosną cieszyć oko tymi pięknymi kwiatami, tylko mam pewien problem, jak mam przechować cebule w doniczkach? o jakiej wielkości mają być to donice, zamarzyły mi się takie duże gliniane lub drewniane jednak obecnie nie mam funduszy aby je zakupić, więc czy mogę posadzić w mniejszych a potem z początkiem wiosny przesadzić do większych?
Pomóżcie bo w tych sprawach jak na razie jestem żółtodziobem:):):):)
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Re: TULIPANY I ŻONKILE
Witaj
Tak optymalny termin sadzenia cebul to 15 września - 15 październik .
jeśli nie Masz teraz funduszy na upatrzone donice dekoracyjne to można cebulki posadzić do mniejszych odrobinę doniczek produkcyjnych , które można po pare groszy kupić w często w szkółkach drzew i krzewów , a później na wiosnę te donice wstawić tylko do donic ozdobnych
, przesadzanie , szczególnie tulipanów nie wchodzi w grę bo się mogą zbuntować i przestać rosnąć i tym samym nie zakwitnąć , już wykonałem takie doświadczenie ( może akurat tylko ta odmiana była taka delikatna... ? ) , narcyzy natomiast przesadzanie dobrze zniosną . Najlepiej jest sadzić w większych donicach po 10 szt. naprzykład , bo i im więcej ziemi i większa doniczka to tym bardziej przypomina im to mniej więcej ogródek... , a im ciaśniej tym trudniej im przezimować .
Donice najlepiej jak by stały w zacisznym kącie balkonu , na dość grubym styropianie i wokół donic też powinien być styropian , najlepiej zrobić takie pudło i przesypać torfem , tak sobie super przezimują .
Na dnie donnicy powinna być koniecznie warstwa drenażu z keramzytu , żwiru , lub innych kamyków..
I jeszcze doradzę , że zdecydowanie najpiękniej w donicach prezentują się odmiany niższe i karłowe , te z długimi łodygami już tak sie nie prezentują a jeżeli już to w niskiej , szerokiej donicy
.
Oprócz tulipanów i narcyzów , fajnie by było mieć choć małą doniczkę z 5 hiacyntami , cuuudnie pachną
.
Pozdrawiam

Tak optymalny termin sadzenia cebul to 15 września - 15 październik .
jeśli nie Masz teraz funduszy na upatrzone donice dekoracyjne to można cebulki posadzić do mniejszych odrobinę doniczek produkcyjnych , które można po pare groszy kupić w często w szkółkach drzew i krzewów , a później na wiosnę te donice wstawić tylko do donic ozdobnych

Donice najlepiej jak by stały w zacisznym kącie balkonu , na dość grubym styropianie i wokół donic też powinien być styropian , najlepiej zrobić takie pudło i przesypać torfem , tak sobie super przezimują .
Na dnie donnicy powinna być koniecznie warstwa drenażu z keramzytu , żwiru , lub innych kamyków..

I jeszcze doradzę , że zdecydowanie najpiękniej w donicach prezentują się odmiany niższe i karłowe , te z długimi łodygami już tak sie nie prezentują a jeżeli już to w niskiej , szerokiej donicy

Oprócz tulipanów i narcyzów , fajnie by było mieć choć małą doniczkę z 5 hiacyntami , cuuudnie pachną

Pozdrawiam

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Głębokość sadzenia cebul i koszyczków z tulipanami
Sadziłam niedawno tulipany w koszyczkach i cały czas mam watpliwości czy nie za płytko. W sumie to jak się dobrze przyjrzeć to widać wystający lekko brzeg z ziemi. Bałam się, że szkodniki mogą wejść górą i zjeść cebulki. Mam je jednak posadzić głębiej?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak głęboko zakopać koszyczki z tulipanami?
Głębokość sadzenia uzależniona jest od wielkości cebulek. Generalną zasadą jest sadzenie cebulek na głębokości trzykrotnej wysokości cebulki mierzonej od podstawy do wierzchołka. ( Na przykład: Jeśli cebulka tulipana ma wysokość 6cm, warstwa ziemi ponad nią powinna wynosić 18cm, a zatem dołek pod tulipana powinien mieć 24cm.).
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści