Sadzenie cebul,koszyczki i inne porady dot. cebulek

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Być może sekret leży w cebulkach przybyszowych. :)
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie się taki eksperyment jeszcze nie udał.
Któregoś roku zawieruszyła mi się gdzieś w ziemi , podczas wykopywania, duża bulwa mieczyka,znalazłam ją dopiero wiosną ale była już zgniła.Natomiast zostawione na zimę w zakopanych doniczkach bulwki przybyszowe mieczyków ,wiosną pięknie powschodziły ,niestety były jeszcze zbyt małe by zakwitnąć latem.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Od kilku lat mam mieczyki. co roku wykopuję z dwóch względów. Są zjadane przez nornice oraz zima jest stosunkowo surowa (ogród mam nie w Sosnowcu ale w okolicach Radomia)
joanna51
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 maja 2009, o 19:53

Post »

Witajcie Forumowicze,jestem nową użytkowniczką tego forum,więc wybaczcie potknięcia.Mam pytanie:miałam posadzone różne rośliny cebulowe w pojemnikach,teraz już mi pozasychały liście i co mogę z nimi dalej zrobić?wyjąć z tych pojemników i przetrzymać do jesieni?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Ano dokładnie, a na jesieni posadzić do gruntu.
joanna51
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 maja 2009, o 19:53

Podziękowanie

Post »

Dzięki Pawle za informację,na pewno z tej rady skorzystam.
Anap
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 maja 2009, o 15:02

Post »

A ja mam takie pytanie- czy można już wykopywać cebulki tulipanów? I jak/gdzie je przechowywać do jesieni?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tulipany należny wykopywać 6 tygodni od kwitnienia.
Po wykopaniu na 2-3 dni pozostawić w skrzynkach do osuszenia, potem oczyścić ze starych części, przesortować klony zostawić tylko 3 największe cebulki z klonu - cebulki małe, płaskie wydaja tylko liście przez pierwsze lata. Zapakować do luźnych siatek jak na owoce warzywa lub woreczków ze starych firanek, zaprawić na mokro (Topsin lub Kaptan) osuszyć. Przechowywać w miejscu przewiewnym, suchym i ciemnym (szopa, garaż, strych).
Anap
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 maja 2009, o 15:02

Post »

Bardzo Ci dziękuję za wskazówki, Xipe. Tulipny kwitły w kwietniu, więc myślę,że na początku lipca to już na pewno będzie można j wykopać :)
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Przeglądałam dzisiaj wykopane jakiś czas temu cebulki tulipanów. Zauważyłam, że z niektórych bardzo łatwo schodzą łuski i zostaje "naga" cebula. O czym to świadczy?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aisyrk zbyt szybko obeschły po wykopaniu, może suszyłaś je na słońcu. Zapraw cebule na mokro w Topsinie wg instrukcji na opakowaniu i podsusz ale w cieniu.
asiunia83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAM
Postanowiłam w tym roku po raz pierwszy udekorować swój nowy balkon i posadzić tulipany i żonkile. Doczytałam się że sadzi się je właśnie jesienią aby wiosną cieszyć oko tymi pięknymi kwiatami, tylko mam pewien problem, jak mam przechować cebule w doniczkach? o jakiej wielkości mają być to donice, zamarzyły mi się takie duże gliniane lub drewniane jednak obecnie nie mam funduszy aby je zakupić, więc czy mogę posadzić w mniejszych a potem z początkiem wiosny przesadzić do większych?
Pomóżcie bo w tych sprawach jak na razie jestem żółtodziobem:):):):)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Re: TULIPANY I ŻONKILE

Post »

Witaj :wit

Tak optymalny termin sadzenia cebul to 15 września - 15 październik .
jeśli nie Masz teraz funduszy na upatrzone donice dekoracyjne to można cebulki posadzić do mniejszych odrobinę doniczek produkcyjnych , które można po pare groszy kupić w często w szkółkach drzew i krzewów , a później na wiosnę te donice wstawić tylko do donic ozdobnych :wink: , przesadzanie , szczególnie tulipanów nie wchodzi w grę bo się mogą zbuntować i przestać rosnąć i tym samym nie zakwitnąć , już wykonałem takie doświadczenie ( może akurat tylko ta odmiana była taka delikatna... ? ) , narcyzy natomiast przesadzanie dobrze zniosną . Najlepiej jest sadzić w większych donicach po 10 szt. naprzykład , bo i im więcej ziemi i większa doniczka to tym bardziej przypomina im to mniej więcej ogródek... , a im ciaśniej tym trudniej im przezimować .
Donice najlepiej jak by stały w zacisznym kącie balkonu , na dość grubym styropianie i wokół donic też powinien być styropian , najlepiej zrobić takie pudło i przesypać torfem , tak sobie super przezimują .
Na dnie donnicy powinna być koniecznie warstwa drenażu z keramzytu , żwiru , lub innych kamyków.. :wink:

I jeszcze doradzę , że zdecydowanie najpiękniej w donicach prezentują się odmiany niższe i karłowe , te z długimi łodygami już tak sie nie prezentują a jeżeli już to w niskiej , szerokiej donicy :) .
Oprócz tulipanów i narcyzów , fajnie by było mieć choć małą doniczkę z 5 hiacyntami , cuuudnie pachną :D .

Pozdrawiam :wit
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Głębokość sadzenia cebul i koszyczków z tulipanami

Post »

Sadziłam niedawno tulipany w koszyczkach i cały czas mam watpliwości czy nie za płytko. W sumie to jak się dobrze przyjrzeć to widać wystający lekko brzeg z ziemi. Bałam się, że szkodniki mogą wejść górą i zjeść cebulki. Mam je jednak posadzić głębiej?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Re: Jak głęboko zakopać koszyczki z tulipanami?

Post »

Głębokość sadzenia uzależniona jest od wielkości cebulek. Generalną zasadą jest sadzenie cebulek na głębokości trzykrotnej wysokości cebulki mierzonej od podstawy do wierzchołka. ( Na przykład: Jeśli cebulka tulipana ma wysokość 6cm, warstwa ziemi ponad nią powinna wynosić 18cm, a zatem dołek pod tulipana powinien mieć 24cm.).
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”