Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Post »

aniawoj
"Jeśli 'Grandiflora' i inne bukietowe są cięte wiosną bardzo nisko pędy mają sztywne."

To prawda, cięcie powoduje, że będą miały pokrój podobny do byliny i co roku podobną wysokość.Z mojej praktyki wynika, że da się tak robić u młodych roślin, do pewnego czasu.
Hortensje bukietowe maja predyspozycje do wyrastania w większe krzewy ( osiagnąć mają ok. 3 m) i gdy mają ponad 5 lat to już nie takie łatwe gdyż nie chcą odbijać z tych bardzo zdrewniałych 'pieńków' :wink:Moja ok.10 letnia 'Tardiva' przycięta silniej wiosną (miała brzydki pokrój podobny do procy) nie odbiła od dołu.Nie wiem, może z innego powodu, ale na zmarznięta nie wyglądała.Oczywiście zależy to też od odmiany, każda rośnie nieco inaczej.

Czy ma ktoś zdjęcie takiego naturalnie rosnącego, wysokiego, starszego krzewu? Od kilku lat zapanowała swego rodzaju moda na te krzewy ( np.10 lat temu niełatwo było je kupić), pojawia się w szkółkach wiele odmian i najczęściej widuję w ogrodach i na forum młode, kilkuletnie zaledwie krzewy.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przedstawiona przeze mnie 'Grandiflora' ma jakieś 6 lat i tnę ją nisko. Dorasta do ok 1,7m.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam chyba dziesięcioletnią bukietową hortensję .
Wysokość 215 centymetrów ,szerokość 210 .

Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

rzeczywiście zapanowała moda i trudno sobie wyobrazić, że za naście/dziesiąt lat to będzie dorodne drzewo,
póki młoda jakoś można zapanować corocznie tnąc, ale starsze? przy bardzo silnym cięciu odmładzającym może zamierać. Moim zdaniem trzeba posadzić w odpowiednio miejscu i nie ciąć, no może na początku korygować pień,
to zdjęcie z internetu ok 20-letniej hortensji (wg mnie starszej) http://forums.gardenweb.com/forums/load ... 208.html?7
nie mówcie że to inny klimat, że u nas taka nie urośnie - nic bardziej mylnego
Obrazek
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

O matko!!!! :shock: :shock: :shock:
A ja mam już 2 takie hortensje i planuję następne kupić...ale najwyzej będzie to problem dzieci :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Taki okaz może wyrosnąć ale jedynie wówczas gdy od początku wyprowadzamy z niej formę drzewiastą.Pozostawiona sama sobie bez naszej ingerencji w formę wzrostu zawsze rośnie krzaczasto.
Mam już jedną hortensję i mam zamiar kupić jeszcze jedną, z której spróbuję wyprowadzić właśnie takie drzewko.
x-xm-a

Post »

niekoniecznie, rośnie podobnie lilak
i kolejne zdjęcie z internetu nature-elixir.blogspot.com tu kilka pni, myślę, że reszta pewnie wycięta lub wycinana sukcesywnie, bo za mocno się zagęszcza
Obrazek
wyprowadzenie jednego pnia jest bardzo łatwe, co nie oznacza, że nie tworzą się gałęzie boczne, nawet jak się przytnie "przewodnik"
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, to zdjęcie z internetu daje właściwe wyobrażenie o niej :)
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Hm....w sumie taka duża też mi odpowiada... :D Da trochę cienia,gorzej z przycinaniem kwiatostanów przekwitłych, bo rozumiem,że starszej już nie przycina sie przy ziemi, tylko coraz wyżej....no nic, zobaczymy, może na forum będą posiadacze takich już 15-20 letnich okazów :wink:
x-xm-a

Post »

warto ją prowadzić, raczej nie ciąć gałęzi lecz obrywać umiejętnie pąki na wiosnę żeby wyszło coś takiego
Obrazek
zdjęcie z tej strony http://www.greatlakeslandscapesupply.com/greengoods.htm może mało czytelne ale wiadomo o co chodzi

a nie takiego - zdjęcie z internetu http://community.webshots.com/inlinePho ... QKQnhVgQiR
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie dziś podwiązywałam krzewy z obawy przed złamaniem. Po obfitych deszczach gdy kwiaty już w większości rozwinięte w całości, pędy i gałązki choć sztywne, to wyginają się pod ciężarem dużych wiech kwiatowych.Zauważyłam, że nie cięte silnie wytwarzają nieco mniejsze kwiatostany, nie tak ciężkie i krzewy się tak nie deformują.W zimie musiałam obciąć kwiatostany, gdyż oblodzone również wygięły niebezpiecznie gałęzie do ziemi, a na dodatek 'uwięzione' zostały w grubej pokrywie śniegowej :?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

U mnie festiwal hortensjowy w pełni ....

Młodziutka Snow Queen

Obrazek

Hayes Starburst

Obrazek

Obrazek

Kyushu

Obrazek

Tardiva

Obrazek

Vanille Fraise

Obrazek
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne masz hortensje Tulipanko. Tą Hayes Starburst widzę pierwszy raz, czy to bukietówka?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Igiełko, Hayes, to hotrensja krzaczasta, kuzynka anabelki :D
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38

Post »

Piekne hortensje Tulipanko ;:138 Hayes Starburst powalająca - spróbuję znależć gdzieś dla niej miejsce :roll: :D. Czy kwiaty ma równie duże jak anabelka?

Przyjrzałam się Twojej Vanille Fraise i zastanowiły mnie jej liście. Niektóre liście na mojej zbrązowiały, trochę zasychają i w całości nie wygląda to najlepiej - kwiaty przepiękne, ale liście :( Myślałam że cos ja podgryza (przędziorki?), ale rosnąca obok Limelight wygląda o niebo lepiej. A na Twoich zdjęciach też listki są zbrązowiałe. Czy ona tak już ma :? Posadziłam ją w centralnym punkcie i teraz patrząc zastanawiam się, czy nie zamienić miejscami lub zakryć innymi roślinami dołu?
Pozdrawiam. Anna
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”