Odmiany tulipanów na rok 2011.

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
washka
100p
100p
Od: 6 wrz 2010, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Odmiany tulipanów na rok 2011.

Post »

sylwekw pisze:
washka pisze:Dzień dobry ! Kupowałam w zeszłym roku obie odmiany : i Pink Diamond i Ice Cream. Niestety kwitły w okresie ulewnych deszczy i kwiaty były mocno zniszczone, tak więc nie było kiedy się nimi nacieszyc ... Niemniej obie odmiany są takie same, nie widac żadnej znaczącej różnicy. Pozdrawiam.
To dziwne co piszesz bo według fotek jakie można znaleźć w Necie to te dwie odmiany są zupełnie inne ?? :-(

PRZEPRASZAM, TERAZ WIDZĘ, CO NAPISAŁAM !!! CHODZIŁO MI O ICE CREAM I DIAMOND STAR !!! PRZEPRASZAM - ZAMIESZAŁAM !!!
ogrodniczy_eu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2010, o 20:11

Post »

Ice Cream jest typowo czerwony, Diamond Star to lekki róż.

My posadziliśmy Diamond Star, miał już ładne pączki i... usechł. Także nawet nie wiem czy jest tak ładny jak na zdjęciu.
W tym roku nawet nie wiem, czy sprowadzimy go do sklepu. Jak na razie w żadnej hurtowni go nie było (nawet u producenta Wiśniewskiego)

Pamiętacie może, jakie na początku były drogie cebulki "Maria Kaczyńska"? A w tamtym roku mieliśmy je w sprzedaży po 2 zł.. Także sądzę, że za rok-dwa Diamond Star i Ice Cream będą w normalnych cenach.
washka
100p
100p
Kontakt:

Post »

ogrodniczy_eu pisze:Ice Cream jest typowo czerwony, Diamond Star to lekki róż.

My posadziliśmy Diamond Star, miał już ładne pączki i... usechł. Także nawet nie wiem czy jest tak ładny jak na zdjęciu.
W tym roku nawet nie wiem, czy sprowadzimy go do sklepu. Jak na razie w żadnej hurtowni go nie było (nawet u producenta Wiśniewskiego)

Pamiętacie może, jakie na początku były drogie cebulki "Maria Kaczyńska"? A w tamtym roku mieliśmy je w sprzedaży po 2 zł.. Także sądzę, że za rok-dwa Diamond Star i Ice Cream będą w normalnych cenach.

OBIE TE ODMIANY KUPOWAŁAM NA ALLEGRO, MOŻLIWE ŻE MNIE ZNOWU OSZUKANO I POD DWOMA NAZWAMI SPRZEDANO JEDNĄ ODMIANĘ ... Szkoda. W sumie zakupiłam zeszłej jesieni ok. 70 cebulek, gdy zakwitły praktycznie ani jedna odmiana nie była tą z oferty. Uważajcie więc na sprzedających, zwłaszcza przy zakupie "nowości", które są drogie ... Pozdrawiam.
sylwekw

Post »

No i chyba właśnie to jest jedna a niewielu rzeczy, których będzie mi brakowało po powrocie z Holandii do Polski.
"... pójść do centrum ogrodniczego w sąsiedztwie i mieć na żywo (nie online) wybór spośród dziesiątek odmian tulipanów w miarę zaufanych producentów..."

Napisałem w miarę, bo nie myślcie, że ślepo chwalę obcych niedoceniając naszych krajowych. Tutaj też w ubiegłym roku kupiłem odmianę Horizon a tulipany, które zakwitły w niczym absolutnie nie przypominały tych z obrazka na opakowaniu :-).
W tym roku z premedytacją kupiłem znowu tą odmianę od tego samego producenta, aby się przekonać czy to była jakaś mała wpadka w tamtym roku czy coś z tą odmianą na zdjęciach jest nie tak :-)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ubiegłym roku posadziłam Diamond Star i pięknie kwitły, jest to późny tulipan kwitł jak już inne przekwitały, jest bardzo niski taki miniaturowy, ciekawy w kolekcji, ale tak bardziej dla siebie, z daleka mało widoczny.

Pozdrawiam :P
washka
100p
100p
Kontakt:

Post »

renata75 pisze:W ubiegłym roku posadziłam Diamond Star i pięknie kwitły, jest to późny tulipan kwitł jak już inne przekwitały, jest bardzo niski taki miniaturowy, ciekawy w kolekcji, ale tak bardziej dla siebie, z daleka mało widoczny.

Pozdrawiam :P

Renatko, a pamiętasz, czy był on czerwony, czy - tak jak u mnie - różowy ?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Taki jak u Ciebie różowy :wit
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

Lista 114 tulipanów robi wrazenie :) (ladna sumka sie robi jak by tak wszystkie sobie odrazu zakupić )
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Co do diamond star zgadzam się z postami powyższymi roślina taka dla siebie bo z daleka niezbyt efektowna :)
sylwekw

Post »

4rafko4 pisze:Lista 114 tulipanów robi wrazenie :) (ladna sumka sie robi jak by tak wszystkie sobie odrazu zakupić )
A znasz takie hobby, które jest tanie ?? :-) :-)
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dzisiaj widziałam ICE CREM w Auchann, 3 cebulki- 16.99. Czy ktoś może sprawdzał ich zgodność w ubiegłym roku ( chodzi mi konkretnie o auchann)?
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

sylwekw pisze:
4rafko4 pisze:Lista 114 tulipanów robi wrazenie :) (ladna sumka sie robi jak by tak wszystkie sobie odrazu zakupić )
A znasz takie hobby, które jest tanie ?? :-) :-)
Pewnie by sie coś znalazło lecz nie te co mnie ciekawią w tym moje Tulipa :twisted:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Co do Auchan tej odmiany akurat nie kupowałam ale zdobyłam kilka greigów stamtąd i były zgodne z opisem

P.S. też je widziałam ale ja wole moje maluszki ;:224
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W naszej centrali nasiennej były po 3,90zł. Niestety zobaczyłam tylko pusty kartonik :( .
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

iwciach
to miałaś pecha
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”