Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: fikus sprężysty - pajęczynka

Post »

Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Fikus. Co siedzi w tych liściach?

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Początkowo miałam nadzieję,że to tylko pierwsze takie liście, ale fikus wypuszcza już dziesiąty liść, i znowu ze wzorkami. Chyba ktoś tam drąży w środku?
Waleria
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Re: Fikus. Co siedzi w tych liściach?

Post »

Jakbym widziała liście swojego :roll:
U mnie "wzorki" te są już - o ile pamiętam - od ponad dwóch lat. Kwiatek puszcza liście jak szalony, generalnie z daleka wygląda jak okaz zdrowia, a te chore cały czas pozostają, nie żółkną, nie opadają. Dziwne to trochę, szukałam, ale nie spotkałam się nigdzie z informacjami co to i od czego :?
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wsadzę do doniczki parę tabletek na wszelkie robactwo, bo podejrzewam, jak pisałam,że jakiś cwaniak ma tam lokum. Jest na tyle sprytny, że nie niszczy całkowicie chaty i stołówki.
Waleria
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

A od spodu jest taki sam liść?
Szczerze powiedziawszy to u mnie spotkałem jednego takiego liścia i był najmniejszy ze wszystkich.
Kolejne były już zdrowe.
Być może jest jakiś błąd w uprawie,albo jakieś coś w korzeniach siedzi...
Może to wciornistki??Zrób fotkę spodniej strony listka.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic pod spodem liścia nie ma, najwyżej prześwit, jeśli na górze mocno wyżarte. Wsadziłam do doniczki 3 tabletki Tarcznika, mam nadzieję, że zadziała. Nie wiem, czy szybko zobaczę efekty, bo fikus zimą nie wypuszcza nowych liści, może jednak coś zdąży.
Waleria
wetty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2010, o 10:30

Fikus - czemu nie rośnie?

Post »

Witam!
Mam fikusa już od paru lat.Rośnie tylko do góry, już jest do sufitu (zdjęcie 2).Zaczynał wypuszczać odnóżkę, ale uschła (zdjęcie 1).Nie wiem już co mam robić :(
Rósł i rósł na oknie miał za mało miejsca więc od jakiegoś czasu stoi na podłodze.Co mogę teraz zrobić?Da się jakoś rozsadzić go?
A oto zdjęcia:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Re: Czemu nie rośnie?

Post »

wetty pisze:Rósł i rósł na oknie miał za mało miejsca więc od jakiegoś czasu stoi na podłodze.Co mogę teraz zrobić?Da się jakoś rozsadzić go?
Należy najnormalniej w świecie go odmłodzić.
Trzeba go przede wszystkim rozgałęzić - co jest do wykonania a i efekt wizualny na pewno będzie.
Zamieść zdjęcie całego drzewka (może być nawet z daleka, byle zdjęcie było w miarę duże). I drugie z doniczką i ziemią. Napisz jakie w przyszłości drzewko ma być: półmetrowe, metrowe itp.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
aneti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2010, o 19:23

Fikus sprężysty- jak mu pomóc?? Pilne!!

Post »

witam,
od niedawna stałam się posiadaczką tego oto biedaka, miałam go odratować i tak przed wczoraj przesadziłam go w większą doniczkę z nadzieją, że stanie na nogi i nie beda potrzebne żadne dodatkowe srodki, a choroba w tym czasie zaczela sie rozprzestrzeniać nawet na czubek...
proszę was serdecznie o pomoc, bardzo zależy mi na tej roślince, czy da się jeszcze ją wyleczyć??
pozdrawiam :*

zdjątka:
Obrazek Obrazek
zanetap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2010, o 19:13
Kontakt:

Re: Fikus sprężysty- jak mu pomóc?? Pilne!!

Post »

Hej
Mi sie wydaje ze przyczyna odbarwienia liści u twoje fikusa są:
przeciagi;
nieodpowiednia temp lub gwałtowne obniżenie temp.;
wyczerpanie składników pokarmowych;
Więc jak widzisz moga byc tego rózne przyczyny. Więc mam do ciebie pyt: jak czesto go podlewasz? gdzie stoi? I czy nie ma jakiegoś robactwa?
Pozdrawiam
Żaneta
aneti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mam go juz praktycznie od 5 dni, nie wiem jak wczesniej byl podlewany, ale dzis dałam mu naprawde niewielka ilosc wody, po wlozeniu go do innej- specjalnej do fikusow ziemi, u mnie stoi jak widac przy słonecznym oknie, gdzie przeciagow na pewno nie ma, robactwa nie zauważylam nawet w starej ziemi, mysle ze przyczyna moze byc wlasnie zbyt duza wilgoc, bo listki zaczely falować, te brązowe plamy odciełam mu nożyczkami, a w bardzo krótkim czasie i przy miejscach odcietych zaczelo choróbsko z powrotem sie rozprzestrzeniać, postanowilam wtedy użyć środków na grzybki, i zrosilam lekko listki topsinem, mam nadzieje ze mu nie zaszkodzi i biedak dojdzie do siebie :) nie wiem teraz tylko jak to bedzie z tym chorym czubkiem... nie chcialam go usuwać... czy jak juz jest brazowy to po roślince? martwie się o niego:(
zanetap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2010, o 19:13
Kontakt:

Post »

hej
Trzeba go zacząc obserwowac. Ten czubek na razie zostaw. No praktycznie jak czubek jest chory to już jest po ptokach ale zobaczymy. No to uper ze go przesadziłaś. No i dobrze ze go mało podlewasz bo on praktycznie lepiej znosi przesuszenie podłoża niż przemoczenie. Nie powienien stac na bezposrednim słoncu ale musi miec jasno. Lubi tez codzienne zraszanie. No dobrze ze nie ma zadnego robactwa. No i jeszcze o tym przemoczeniu roślinki chciałam napisac. Powinnas go w ogóle nie podlewac przez około 2 tyg. po przesadzeniu. No i bedzie dobrze. Powinien dać rade. To twrda sztuka. Zobaczymy co wykombinuje;) Napisz potem co tam z nim sie dzieje.
Pozdrawiam
aneti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hmmm... moge obawiac sie tylko tego czy przypadkiem nie zaszkodziło mu obmycie korzonków, by pozbyc sie starej ziemi... ktorej i tak nie usunelam do końca... nie wiem czy to grzybek, łodyżka niby też przy podłożu jest brązowawa ( może tak te roślinki mają ? ) niby grzybica od korzeni idzie itd..
co do slonka, to az na bezposrednim nie jest... bynajmniej tyle jest teraz słonecznych dni, że słońce nawet gdyby chciało to by nie zaszkodziło...
zobaczymy co teraz przez noc wykombinuje ;) oby było tak jak mówisz :*
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p

Post »

Fikusy zwykle nowe, młode, jeszcze nie wykształcone listki mają okryte taką jakby osłonką - z czasem suchą, brązową, czasem jest jaśniejsza. Dopiero jak listek nowy rośnie rozrywa tę osłonkę i zaczyna się rozwijać. Ona z czasem zupełnie odpada. Tutaj widać że chyba została ona wcześniej usunięta, przez co młody, delikatny listek zaczął przysychać od czubka. Zostaw go teraz, niech sobie spokojnie wyrośnie. Usunięcie czubka prowadzi zwykle do rozgałęzienia, ale nie w momencie gdy roślinka jest nieco osłabiona i świeżo przesadzona, do tego zmieniło się jej lokum. Myślę, że powinno być z nim wszystko ok, nie przelewaj go tylko i nie dopuszczaj do tego, aby stał w przeciągu - szczególnie teraz, gdy taki chłód na dworze. Te kolorowe fikusy tego nie cierpią.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p

Post »

Teraz dopiero zobaczyłam, że jesteś :)
Rzeczywiście jak go kąpałaś to lepiej po wsadzeniu do ziemi lepiej było nie podlewać, bo korzenie i tak złapały sporo wilgoci. Postaraj się trzymać go teraz w cieple
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”