Moritiusowe kaktusy i sukulenty
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty
A propos Chamae. W Chrudimiu pewnie go znajdziesz
Tomek mówił, że można tam znaleźć dużo hybryd z rodzaju Chamaecereus. Eh jak ten wyjazd kusi...

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kwiatek o takiej barwie to raczej pojedynczy wybryk. Tak jak kwiatowy grzebień czy coś takiego. Sądzę, że inne kwiatki na tej roślince są albo w pełni żółte albo czerwone.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Możliwe, ale nie koniecznie. Roślina się nazywa Ch. hybrid.
Ja do Chrudimia nie pojadę... Sami rozumiecie, szkoła ;)
Ja do Chrudimia nie pojadę... Sami rozumiecie, szkoła ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
A fakt - ja już zapomniałem o tym, że wrzesień nie dla wszystkich jest wolnymoritius pisze:Możliwe... Ale ja do Chrudimia nie pojadę... Sami rozumiecie, szkoła ;)

- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Pojechać nie pojadę, bo teraz zbieram na wyjazd do Brukseli do siostry, ale chciałbym. 
Dodam, że dość tanio w Czechach jest. Byłem w kwietniu na 3-dniowej wycieczce (21 kwietnia) szkolnej. Zaczęła się w środę skończyła w piątek wieczorem. Kosztowała tak jakoś ponad 300zł. W pierwszy dzień byliśmy w Harachovie pod skoczniami oraz jaskiniach bożkowskich. Następnie przejazd do penjonatu w miejscowości Libuň. Wybrałem sobie z kumplami pokój 4-osobowy, ale były też 2-os. Warunki bardzo dobre - czysto, osobne łazienki w pokojach, telewizor, w stołówce stół do tenisa, wieczorem obiadokolacja. Następnego dnia śniadanie, wyjazd do Pragi, zwiedzanie starego miasta Hradczanów z czesko-polskim przewodnikiem, zmiana warty, Most Karola, rynek, przejazd metrem i ponad godzina w centrum handlowym. Powrót na nocleg i kolację. Następny dzień śniadanie i wyjazd do sklanego miasta Adrszpach, świetny stary klasztor w Broumov z kopią całunu turyńskiego, biblioteką itp.
Inna klasa jechała w Bieszczady na bodajże 2 dni i tyle samo płaciła. Bardziej się opłaca za granicę jeździć.

Dodam, że dość tanio w Czechach jest. Byłem w kwietniu na 3-dniowej wycieczce (21 kwietnia) szkolnej. Zaczęła się w środę skończyła w piątek wieczorem. Kosztowała tak jakoś ponad 300zł. W pierwszy dzień byliśmy w Harachovie pod skoczniami oraz jaskiniach bożkowskich. Następnie przejazd do penjonatu w miejscowości Libuň. Wybrałem sobie z kumplami pokój 4-osobowy, ale były też 2-os. Warunki bardzo dobre - czysto, osobne łazienki w pokojach, telewizor, w stołówce stół do tenisa, wieczorem obiadokolacja. Następnego dnia śniadanie, wyjazd do Pragi, zwiedzanie starego miasta Hradczanów z czesko-polskim przewodnikiem, zmiana warty, Most Karola, rynek, przejazd metrem i ponad godzina w centrum handlowym. Powrót na nocleg i kolację. Następny dzień śniadanie i wyjazd do sklanego miasta Adrszpach, świetny stary klasztor w Broumov z kopią całunu turyńskiego, biblioteką itp.
Inna klasa jechała w Bieszczady na bodajże 2 dni i tyle samo płaciła. Bardziej się opłaca za granicę jeździć.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
no bardziej ale w Pradze to drogo np bardzo jest:P
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Czy ja wiem. Zależy co się kupuje. Miałem jakoś 1000 koron na 3 dni i jeszcze mi zostało to kupiłem sobie jakiś kalkulator naukowy, bo jestem na profilu mat-fiz i niemal codziennie korzystam. Zapamiętałem przepyszne lody. 2 porcje 50 koron tj.7,50zł, ale jakie porcje i jaki smak. Nie są nakładane łyżkami do gałek tak jak u nas tylko takimi szpachelkami. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
oj cudak ale piękny, żeby tak jeszcze ten kwiat z tydzień utrzymał to już byłaby gitara 

- moritius
Chyba, że to zdjęcie przerobione w Photoshop'ie
, ale raczej wątpię.

Pozdrawiam, Aleksander
Korzystając z zaproszenia przejrzałam cały Twój wątek
Pewnie wiesz która roślinka jest moją faworytką
Nie wiem jak to zrobiłeś, że to cudo Ci zakwitło, zazdroszczę
Reszta kolekcji też cudna 

Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów
- moritius
Powiem szczerze, że nic szczególnego nie robiłem 

Pozdrawiam, Aleksander
- moritius
Ok, widzę, że trochę zastój w moim temacie
. Postaram się dodać zdjęcia moich nowych grudników jak najszybciej (czyli najpewniej w poniedziałek), oraz fotki zbiorowe, zobaczycie jak moje rośliny podrosły. 

Pozdrawiam, Aleksander
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja czekam z niecierpliwością, zawsze fajnie popatrzeć i oko nacieszyć 

- moritius
O, zmienili mi kolor tematu
. No np rebutia urosła ponad 2x
. I wypuszcza pierwszy odrost ;). Będzie ją trzeba rozmnożyć i przesadzić.
A poza tym mam zamiar zrobić sobie półki między ścianą a szafą koło okna, dzięki temu zrobi się 2x więcej miejsca na rośliny
. I mam zamiar zamówić nasiona myrtillocactus geometrianzas i pereskia np. grandifolia

A poza tym mam zamiar zrobić sobie półki między ścianą a szafą koło okna, dzięki temu zrobi się 2x więcej miejsca na rośliny

Pozdrawiam, Aleksander
Ja też czekam z niecierpliwością na fotki
Po pewnym czasie zawsze przychodzi czas na kombinowanie nowych miejsc dla naszych podopiecznych. Jeszcze półeczka tu i jeszcze może tam... Skąd ja to znam 

Pozdrawiam serdecznie, Iza