Niedoskonały, ale mój :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niedoskonały, ale mój :)

Post »

Ja dopiero zaczynam zapełniać ogród liliowcami.
Poza pięknymi kwiatami mają jeszcze jeden, chyba największy jak dla mnie plus - jak się rozrosną to nie trzeba pielić :;230
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo bym chciała mieć taki "niedoskonały" ogród. Mój jest o wiele, wiele bardziej niedoskonały, więc Twój podziwiam i gratuluję.
Znalazłam u Ciebie coś czego szukałam w prasie ogrodowej i w necie, a mianowicie rabatę obsadzoną liliowcami. Planuję taką zrobić u siebie i zastanawiam się jak wygląda, a u Ciebie widzę, że jest piękna, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że warto ją zrobić. Mam tylko prośbę do Ciebie, czy liliowce lubią dużo słońca, czy posadziłaś razem z liliowcami jakieś wiosenne, np. hiacynty, żeby nie było pustki zaczem liliowce wypuszczą liście?
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coma I za to też je cenię :D
Frido Rosną tam też krokusy i chwilę później cebulice syberyjskie :) Rosną dość bujnie, więc widać, że nie kłócą się ze sobą jak tulipany i irysy. Te kępki krokusów wyrosły z pojedynczych cebul :)
Dodatkowa zaletą jest to, że rozwijające się liście liliowców ukrywają schnące liście cebulowych :)
Liliowce to bardzo plastyczne rośliny. Niewybredne do gleby i mogą rosnąć od pełnego słońca do cienia. W cieniu słabiej kwitną, ale za to idą w liście.
Obrazek
Tu rabata typowa do cienia - trochę słońca jest tam późniejszym popołudniem i jak widać kwitnie ... kępa ok. 3-letnia.
Obrazek

heliofitko Przy okazji na zdjęciu możesz zobaczyć jak wyglądał mój chory Sky Rocket.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Ale niezwykle udało Ci się uzyskać wrażenie głebi w ogrodzie. Wygląda to super. A liliowce - aż oczy się śmieją do tych wszystkich kolorów
Bonsai też masz kapitalne
I wiesz, co to dobrze, że masz taką chorobę, bo dzięki temu ładniej na świecie ;:196
A geometria się przyda, gdy moje dziecię studiować zacznie na Politechnice :wit
Tak więc widzisz, wszystko potrzebne w życiu :wink:
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Wiolu, LaViolu :) , fakt jałowcowe bonsai to sukces niezaprzeczalny! Świetnie wygląda! Łany liliowców prześliczne, a może kilka zbliżeń? Geometrii wykreślnej tam uczą? A wydawało mi się, że to takie fajne studia :)
LaViol pisze:Tak patrzę na te feerię kolorów w moim ogrodzie i zastanawiam się gdzie jest ten planowany ogród z kwiatami w kolorach: biały, różowy, niebieski i fiolet?
Aaaaaa już wiem!!! Zachorowałam na liliowcozę!
Tak, liliowce trudno jest jakoś skomponować, ich żywa kolorystyka wymagałaby chyba tonowania przez jakieś delikatniejsze kolory...
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

tak bardzo skupiłam się na krokusach, że biednego jałowca nawet nie zauważyłam :shock: dobrze , że info było :D i naprawdę z pojedynczych cebulek wyrosły Ci takie bukiety :?: niesamowite :D wracając do iglaczka...mój jałowiec, tak tragicznie wyglądał tylko od dołu. Z jakimkolwiek działaniem musiałam poczekać, aż ptaszki odchowają młode :D nie wiem, dlaczego właśnie te krzewy wybrały sobie na lokalizację gniazd, ponieważ znajdują się one tuż przy tarasie. Kiedy młode odfrunęły mogłam przystąpić do działania : wycięłam wszystkie suche gałązki tuż przy ziemi (ok.40 cm) powyżej gałązki miały suche tylko końcówki, które tylko otrzepałam. Zastosowałam również odżywkę dla iglaków (dolistną). Kiedy przeczytałam u Ciebie o chorobie krzewu, specjalnie poszłam zobaczyć jak mój teraz wygląda. Chyba nie jest źle, bo ma świeże przyrosty. Pożyjemy, zobaczymy :D ale wróćmy do Twojego ślicznego ogrodu. Masz rewelacyjne kępy liliowców...i proszę nie lecz się z liliowcozy :D zainteresowały mnie również hosty, czy wszystkie kępki to ten sam gatunek (jaki) :!: ale się rozpisałam :oops: pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Aga Gratuluję dziecięcia i dziecięciu gratuluję.... i współczuję tej geometrii ;)
To przedmiot, którego nie da się nauczyć na pamięć ani zrobić ściągi- trzeba zrozumieć. Przy dobrym wykładowcy nie jest trudno, gorzej jak się trafi jak ja..... podręcznik i samodzielne wnikanie, rozwiązywanie zadań. Ale zaliczyłam na 4 i mam z główki :heja
Choć potem częściowo wróci na geodezji :roll:
Marto Bonsaiek wielce oryginalny, a ja odzyskałam troszkę ziemi do obsadzenia :;230
Uczą nie tylko geometrii.....raczej czego NIE uczą :;230
Geometria i ...rysunek odręczny i rzeźba.... historia cywilizacji europejskiej i ....mechanizacja.... historia sztuki i ...agrotechnika......socjologia i.... fizjologia roślin z biologią...... matematyka, informatyka, język obcy, ekologia, budownictwo i materiałoznawstwo, gleboznawstwo, drzewoznawstwo, rośliny zielne- to plon 2-óch pierwszych semestrów :;230
Kierunek fajny, ale jednocześnie wymagający, bo i inżynierski i artystyczny zarazem. Ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo i słowa dotrzymał ;)
HeliofitkoPisz, pisz, ja tam lubię czytać... pisać jak widać też :;230
Obawiam się, że liliowcoza to choroba nie tylko przewlekła, ale i nieuleczalna ;)
Cieszę się, że z Twoim jałowcem jest lepiej :) Może profilaktycznie popsikać go czymś przeciwgrzybicznym?
Hosty to ten sam gatunek, ale niestety nie wiem jaki. Kupowałam "na oko" takie jasne, żeby rozjaśnić ten ciemny kąt, który mi sąsiadka zafundowała. Musisz popytać hostomaniaków.... na bank będą wiedzieć :D
Obrazek Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Wyjeżdżam na plener do końca miesiąca. Gdybym zniknęła to znaczy, że nie mam dostępu do neta. Tfu!, tfu! tfu!
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Violu :wit

urzekły mnie Twoje liliowce, ale i reszta ogrodu z bonsai na czele.
Proszę napisz gdzie mieszkasz - nazwę miasta lub województwo lub krainę. Najlepiej napisz to w profilu.
Przybliży nam to Twój rejon.
Udanego pleneru ;:138 ;:3 :heja
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witaj LaViol może się mylę ale chyba nie ma ogrodów doskonałych każda z nas cały czas coś zmienia ,przesadza dosadza tak to już jest a Twój bardzo mi się podoba pozdrawiam
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Rozbudziłaś apetyt i znikłaś... Piękne liliowce!
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Ale jest u Ciebie cudownie ;:138
liliowce doznałam szoku :shock: piękniste
no i ten bonsai ;:180
Będę Cie podglądać ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Jagoda 68
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:24

Post »

Witaj Violu masz piękny ogród i nigdzie nie dostrzegłam żadnych niedoskonałości, a wręcz przeciwnie :roll:
Przeglądając Twój wątek od razu widac że masz słabośc do Liliowców :wink: Piękne rabaty na tle olbrzymich sosen wręcz bajkowo :roll: :roll:

Pozdrawiam Jagódka
Pozdrawiam Jagódka
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Znaczy nie ma dostepu do neta :;230
To nic odpoczywaj sobie, popatrzę jeszcze raz jak się robi bonsaia i na liliowce i poczekam.
Udanego wypoczynku ;:136
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Violu szkoda, że łączy nas tylko chory jałowiec (tak jak radziłaś spryskałam go środkiem grzybobójczym) wolałabym, aby było to urzekające liliowce ;:108 czekam na kolejne ślicznotki :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Witaj Violu - atutem Twojego ogrodu są łany liliowców, naprawdę pięknie to wygląda, chociaż ta magnolia, co to za blisko tarasu rośnie też wspaniała, no i ten winobluszcz, na który psioczysz, a przecież liście w ogrodzie to dobrodziejstwo :wink:. Rozlewisko faktycznie straszne Ci się zrobiło po wiosennych opadach, na szczęście jak piszesz woda szybko zeszła.

Jałowiec przerobiony na bonsai też mi się podoba ;:108

Pozdrawiam :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”