Storczyki Efci

ODPOWIEDZ
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Efci

Post »

Po mojej tygodniowej nieobecności i przejrzeniu storczyków z przykrością stwierdzam, że na jednym z nich keiki jakby usychają. Listki są miękkie, połowa jednego listka całkiem uschła. Dodam że kwiatek bardzo intensywnie kwitnie, ma 2 łodyki kwiatowe całe w pąkach i kwiatach do tego jeszcze jedną z 2 keikami z których jeden też ma 3 kwitnące łodygi. Czy takie usychanie keików jest spowodowane intensywnym kwitnięciem? Co mogę zrobić?
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Efcia z takim problemem się nie spotkałam. Ale zapewne dla roślinki to bardzo duży wysiłek jest :) Może Storczykowa coś Doradzi, jak Wróci z wakacji. Chyba ma podobnie na swojej Philadelhi...A może Zerknij do wątku Storczykowej, może Znajdziesz tam odpowiedź :)
Ja mogę tylko ściskać kciuki za walczącego storczyka ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
efcia111
200p
200p

Post »

dziękuję Ci bardzo ;)

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

A mogłabyś wkleić zdjęcie? Łatwiej byłoby cokolwiek doradzić :)
Na razie przypuszczam, że storczyka mogło poparzyć i stąd uschnięty do połowy liść, czasem tak się dzieje.
efcia111
200p
200p

Post »

Poparzyć go nie mogło, bo na czas kwitnienia zabrałam go z parapetu i postawiłam obok, na biurku... Obrazek

I to jest tylko jeden taki listek i to na keiku. Więcej innych zmian nie zaobserwowałam oprócz powiedłego listka drugiego na tym samym keiku i jednego najmniejszego i najstarszego całego storczyka (ale ten to myśle, że ze starości usycha i robi miejsce innym)

efcia111
200p
200p

Post »

Ponawiam prośbę o radę dotyczącą lista keika, ale poza tym pojawił się kolejny problem :(

Otóż mam jednego małego i marnego falka po reanimacji. Miał całe pogniłe korzenie, ze 2 tylko uratowałam... Po mojej interwencji na chwilę obecną ma już sporo nowych korzonków, których ciągle przybywa. Oprócz tego urosły mu 2 nowe listki, więc chyba mu jest dobrze ze mną :) Ale już jakiś dalszy czas temu zauważyłam, że na jednym z najstarszych listków jest taka dziwna dziura... ale myślałam, że to jest uszkodzenie mechaniczne więc nic z tym nie robiłam.
Obrazek

Natomiast dzisiaj znalazłam podobne bruzdy (ale jeszcze nie dziury) na nowych listkach... Obawiam się, że to mogą by jakieś szkodniki... Co o tym sądzicie?
Obrazek

Dodam, że na innych storczykach nic się takiego nie dzieje...

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

O keiki niestety nic szczególnego nie napiszę, a przynajmniej nie jestem pewna, bo nie wiem, czy to to samo :( Miałam kiedyś podobny przypadek na Phal., ale zimą i prawdopodobnie liść przemarzł. Na początku się trochę przestraszyłam, lecz jak się później okazało, nie było to nic groźnego. Cała roślina zachowywała się normalnie, wypuszczała listki i korzonki. Na dzień dzisiejszy ma się ok, "schnięcie" nie postępuje, a tamta końcówka odpadła :)
Co do powyższego postu, pierwszy liść wygląda na zwykłe uszkodzenie mechaniczne, nic w tym groźnego.
Jeśli chodzi o drugą fotkę, to jest to taka uroda storczyka. Niektóre hybrydy mają takie liście naturalnie, czasem widuję je u Phalaenopsis o żółtych kwiatach. Także te wypukłe bruzdy to raczej nic groźnego :)
Widzisz, z Twoimi roślinkami nic złego się nie dzieje, także powinnaś cieszyć się ze swoich storczyków :wink:
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Efciu co tam widać na pierwszej fotce na łodydze przy liściu :?: Bo może ja źle widzę, ale czy tam siedzi wełnowiec :?:
Niestety nie widzę zbyt wyraźnie i mogę się mylić.
efcia111
200p
200p

Post »

Kasiu ,obejrzałam dokładnie kwiatka i nie widzę żadnych wełnowców... tam wychodzi korzonek i jest troche torfu nasypanego więc pewnie z tym Ci się pomyliło...

Dziękuję Anusska za uspokojenie mnie :)

efcia111
200p
200p

Post »

Jejku ale się napatrzylam na "marketowe" orchidee w holandii... zupelnie sie nie umywaja do naszych :oops: takie kolorki i wzory na platkach to u nas moze znajdziemy na gieldach... a ceny boooskie... do 5eu falki w nieziemkskich barwach i wzorach. I miltonie... takie same ceny jak falki! Holandia krolowa orchidei! ;:180

az mi sie plakac chcialo ze samolotem lece do domu i nic nei moge kupic ;(

Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Nie można kwiatków przewozić samolotem?
efcia111
200p
200p

Post »

no w sumie nie sprawdzalam ale watpie zeby mozna bylo przewozic w podrecznym :(

Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Nie mozna przewozić ,nawet w podręcznym bagażu.

Efciu,

piszemy po polsku.
Nikt tego nie odwoływał .
Regulamin Forum zawiera formułę dokładanie. To jest obowiązek.

Proszę o przestrzeganie zasad,
dziękuję
moderator JOVANKA
efcia111
200p
200p

Post »

jovanko teraz nie moge uzywac polskich liter bo nie sa zaprogramowane na tych komputerach ktorych uzywam... a do siebie wracam we wrzesniu..

W porządku,przyjmuje do wiadomości .
Warto zawsze sygnalizować takie sytuacje, a czasowe również. Unikamy wtedy zbędnych wątpliwości.
Dziękuję JOVANKA

efcia111
200p
200p

Post »

Witam wszystkich! :) :wit

Nareszcie w domku po ponad miesięcznej nieobecności. Z radością oznajmiam, że moje śliczności przeżyły opiekę mojej mamuśki. I z jeszcze większą radością oznajmiam, że nie próżnowały i pięknie rosły :) nowe listki, korzonki, a nawet psb :) i chyba pędziki się pokazują :tan ale ekspertką nie jestem więc nie jestem pewna :P
Cieszy mnie także fakt, że wszystkie kwitnące falki (czyli 2 :roll: ) w dalszym ciągu kwitną i nawet im się nie zbiera żeby przekwitać :D tylko na kilku kwiatach znalazłam czarne kropki nie wiem co to :( mam nadzieję, że pomożecie.

A moje Kochanie sprawiło mi niespodziankę na powitanie w postaci pięknego falka :D Trochę szkoda, że właściwie identyczny do tego co akurat mi kwitnie, ale ma wyraźniejsze żyłki i żywsze kolory. I jeszcze pączuszki do rozkwitnięcia :D aż się zdziwiłam, że wybrał kwiatuszka w bardzo dobrym stanie :)

Więc tylko same dobre wieści :)

Fotorelacja będzie później bo teraz nie mam jak zdjęć porobić, ale chciałam się już pochwalić :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”