Storczyki Efci
-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Efci
Po mojej tygodniowej nieobecności i przejrzeniu storczyków z przykrością stwierdzam, że na jednym z nich keiki jakby usychają. Listki są miękkie, połowa jednego listka całkiem uschła. Dodam że kwiatek bardzo intensywnie kwitnie, ma 2 łodyki kwiatowe całe w pąkach i kwiatach do tego jeszcze jedną z 2 keikami z których jeden też ma 3 kwitnące łodygi. Czy takie usychanie keików jest spowodowane intensywnym kwitnięciem? Co mogę zrobić?
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Efcia z takim problemem się nie spotkałam. Ale zapewne dla roślinki to bardzo duży wysiłek jest
Może Storczykowa coś Doradzi, jak Wróci z wakacji. Chyba ma podobnie na swojej Philadelhi...A może Zerknij do wątku Storczykowej, może Znajdziesz tam odpowiedź 
Ja mogę tylko ściskać kciuki za walczącego storczyka

Ja mogę tylko ściskać kciuki za walczącego storczyka

- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
A mogłabyś wkleić zdjęcie? Łatwiej byłoby cokolwiek doradzić 
Na razie przypuszczam, że storczyka mogło poparzyć i stąd uschnięty do połowy liść, czasem tak się dzieje.

Na razie przypuszczam, że storczyka mogło poparzyć i stąd uschnięty do połowy liść, czasem tak się dzieje.
-
- 200p
Poparzyć go nie mogło, bo na czas kwitnienia zabrałam go z parapetu i postawiłam obok, na biurku... 
I to jest tylko jeden taki listek i to na keiku. Więcej innych zmian nie zaobserwowałam oprócz powiedłego listka drugiego na tym samym keiku i jednego najmniejszego i najstarszego całego storczyka (ale ten to myśle, że ze starości usycha i robi miejsce innym)

I to jest tylko jeden taki listek i to na keiku. Więcej innych zmian nie zaobserwowałam oprócz powiedłego listka drugiego na tym samym keiku i jednego najmniejszego i najstarszego całego storczyka (ale ten to myśle, że ze starości usycha i robi miejsce innym)
-
- 200p
Ponawiam prośbę o radę dotyczącą lista keika, ale poza tym pojawił się kolejny problem 
Otóż mam jednego małego i marnego falka po reanimacji. Miał całe pogniłe korzenie, ze 2 tylko uratowałam... Po mojej interwencji na chwilę obecną ma już sporo nowych korzonków, których ciągle przybywa. Oprócz tego urosły mu 2 nowe listki, więc chyba mu jest dobrze ze mną
Ale już jakiś dalszy czas temu zauważyłam, że na jednym z najstarszych listków jest taka dziwna dziura... ale myślałam, że to jest uszkodzenie mechaniczne więc nic z tym nie robiłam.

Natomiast dzisiaj znalazłam podobne bruzdy (ale jeszcze nie dziury) na nowych listkach... Obawiam się, że to mogą by jakieś szkodniki... Co o tym sądzicie?

Dodam, że na innych storczykach nic się takiego nie dzieje...

Otóż mam jednego małego i marnego falka po reanimacji. Miał całe pogniłe korzenie, ze 2 tylko uratowałam... Po mojej interwencji na chwilę obecną ma już sporo nowych korzonków, których ciągle przybywa. Oprócz tego urosły mu 2 nowe listki, więc chyba mu jest dobrze ze mną

Natomiast dzisiaj znalazłam podobne bruzdy (ale jeszcze nie dziury) na nowych listkach... Obawiam się, że to mogą by jakieś szkodniki... Co o tym sądzicie?

Dodam, że na innych storczykach nic się takiego nie dzieje...
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
O keiki niestety nic szczególnego nie napiszę, a przynajmniej nie jestem pewna, bo nie wiem, czy to to samo
Miałam kiedyś podobny przypadek na Phal., ale zimą i prawdopodobnie liść przemarzł. Na początku się trochę przestraszyłam, lecz jak się później okazało, nie było to nic groźnego. Cała roślina zachowywała się normalnie, wypuszczała listki i korzonki. Na dzień dzisiejszy ma się ok, "schnięcie" nie postępuje, a tamta końcówka odpadła 
Co do powyższego postu, pierwszy liść wygląda na zwykłe uszkodzenie mechaniczne, nic w tym groźnego.
Jeśli chodzi o drugą fotkę, to jest to taka uroda storczyka. Niektóre hybrydy mają takie liście naturalnie, czasem widuję je u Phalaenopsis o żółtych kwiatach. Także te wypukłe bruzdy to raczej nic groźnego
Widzisz, z Twoimi roślinkami nic złego się nie dzieje, także powinnaś cieszyć się ze swoich storczyków

Co do powyższego postu, pierwszy liść wygląda na zwykłe uszkodzenie mechaniczne, nic w tym groźnego.
Jeśli chodzi o drugą fotkę, to jest to taka uroda storczyka. Niektóre hybrydy mają takie liście naturalnie, czasem widuję je u Phalaenopsis o żółtych kwiatach. Także te wypukłe bruzdy to raczej nic groźnego

Widzisz, z Twoimi roślinkami nic złego się nie dzieje, także powinnaś cieszyć się ze swoich storczyków

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Efciu co tam widać na pierwszej fotce na łodydze przy liściu
Bo może ja źle widzę, ale czy tam siedzi wełnowiec
Niestety nie widzę zbyt wyraźnie i mogę się mylić.

Niestety nie widzę zbyt wyraźnie i mogę się mylić.
-
- 200p
Kasiu ,obejrzałam dokładnie kwiatka i nie widzę żadnych wełnowców... tam wychodzi korzonek i jest troche torfu nasypanego więc pewnie z tym Ci się pomyliło...
Dziękuję Anusska za uspokojenie mnie
Dziękuję Anusska za uspokojenie mnie

-
- 200p
Jejku ale się napatrzylam na "marketowe" orchidee w holandii... zupelnie sie nie umywaja do naszych
takie kolorki i wzory na platkach to u nas moze znajdziemy na gieldach... a ceny boooskie... do 5eu falki w nieziemkskich barwach i wzorach. I miltonie... takie same ceny jak falki! Holandia krolowa orchidei!
az mi sie plakac chcialo ze samolotem lece do domu i nic nei moge kupic ;(

az mi sie plakac chcialo ze samolotem lece do domu i nic nei moge kupic ;(
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Nie można kwiatków przewozić samolotem?
-
- 200p
no w sumie nie sprawdzalam ale watpie zeby mozna bylo przewozic w podrecznym 

Nie mozna przewozić ,nawet w podręcznym bagażu.
Efciu,
piszemy po polsku.
Nikt tego nie odwoływał .
Regulamin Forum zawiera formułę dokładanie. To jest obowiązek.
Proszę o przestrzeganie zasad,
dziękuję
moderator JOVANKA
Efciu,
piszemy po polsku.
Nikt tego nie odwoływał .
Regulamin Forum zawiera formułę dokładanie. To jest obowiązek.
Proszę o przestrzeganie zasad,
dziękuję
moderator JOVANKA
-
- 200p
jovanko teraz nie moge uzywac polskich liter bo nie sa zaprogramowane na tych komputerach ktorych uzywam... a do siebie wracam we wrzesniu..
W porządku,przyjmuje do wiadomości .
Warto zawsze sygnalizować takie sytuacje, a czasowe również. Unikamy wtedy zbędnych wątpliwości.
Dziękuję JOVANKA
W porządku,przyjmuje do wiadomości .
Warto zawsze sygnalizować takie sytuacje, a czasowe również. Unikamy wtedy zbędnych wątpliwości.
Dziękuję JOVANKA
-
- 200p
Witam wszystkich!
Nareszcie w domku po ponad miesięcznej nieobecności. Z radością oznajmiam, że moje śliczności przeżyły opiekę mojej mamuśki. I z jeszcze większą radością oznajmiam, że nie próżnowały i pięknie rosły
nowe listki, korzonki, a nawet psb
i chyba pędziki się pokazują
ale ekspertką nie jestem więc nie jestem pewna :P
Cieszy mnie także fakt, że wszystkie kwitnące falki (czyli 2
) w dalszym ciągu kwitną i nawet im się nie zbiera żeby przekwitać
tylko na kilku kwiatach znalazłam czarne kropki nie wiem co to
mam nadzieję, że pomożecie.
A moje Kochanie sprawiło mi niespodziankę na powitanie w postaci pięknego falka
Trochę szkoda, że właściwie identyczny do tego co akurat mi kwitnie, ale ma wyraźniejsze żyłki i żywsze kolory. I jeszcze pączuszki do rozkwitnięcia
aż się zdziwiłam, że wybrał kwiatuszka w bardzo dobrym stanie 
Więc tylko same dobre wieści
Fotorelacja będzie później bo teraz nie mam jak zdjęć porobić, ale chciałam się już pochwalić

Nareszcie w domku po ponad miesięcznej nieobecności. Z radością oznajmiam, że moje śliczności przeżyły opiekę mojej mamuśki. I z jeszcze większą radością oznajmiam, że nie próżnowały i pięknie rosły

Cieszy mnie także fakt, że wszystkie kwitnące falki (czyli 2

A moje Kochanie sprawiło mi niespodziankę na powitanie w postaci pięknego falka

Więc tylko same dobre wieści

Fotorelacja będzie później bo teraz nie mam jak zdjęć porobić, ale chciałam się już pochwalić